W Sensobusie oceniali nowe smaki pieczywa z piekarni Żabczyńscy

Piekarnia Żabczyńscy, planując wprowadzenie do sprzedaży nowych smaków pieczywa, postanowiła sprawdzić preferencje smakowe mieszkańców Garwolina i okolic. W tym celu, w minionym tygodniu, w Garwolinie, zaparkował Sensobus, w którym smakosze mogli uczestniczyć w wypełnianiu niecodziennej ankiety.

 

W środę 21 czerwca, na ul. Olimpijskiej w Garwolinie, zaparkował Sensobus. Wyjątkowy pojazd został w tym miejscu do czwartku. Osoby, które postanowiły go odwiedzić uczestniczyły w wypełnianiu ciekawej ankiety oraz otrzymywały upominki.

 

Smakowita ankieta

Badamy preferencje smakowe mieszkańców Garwolina i okolic. Piekarnia Żabczyńscy wprowadza nowy rodzaj pieczywa – bułki z nasionami chia i z jagodami goji. Pytaliśmy osoby odwiedzające Sensobus o to, czy te bułki im smakują, czy się podobają, czy odpowiada im ich zapach oraz czy by kupili te bułki, gdyby były w sprzedaży – informował w środę Rafał Janiak z firmy Puratos, prowadzącej badanie w Sensobusie.

Osoby odwiedzające Sensobus mogły posmakować nie tylko bułek z nasionami chia i z jagodami goji, ale także, zależnie od dnia, bułek żytnich z kiełkami żyta i innymi ziarnami oraz chleba razowego ze słonecznikiem i chleba gryczanego. Każda osoba uczestnicząca w smakowitej ankiecie, wychodząc z Sensobusa otrzymywała torbę, ufundowaną przez Piekarnię Żabczyńscy, w której znajdowało się testowane pieczywo.

 

Najpierw sprawdzają, czy smakuje

Pan Żabczyński postanowił najpierw przetestować to pieczywo, sprawdzić, czy odpowiada ono preferencjom smakowym mieszkańców Garwolina i okolic i dopiero potem wprowadzić do sprzedaży. Często robi się tak, że najpierw wprowadza się nowy rodzaj pieczywa i testuje się go na sklepach. Ten sposób jest zdecydowanie bardziej wiarygodny i miarodajny. Szybszy jest impuls, wiedza o tym produkcie, czy odpowiada on klientom – podkreślił Rafał Janiak. Przedstawiciel firmy Puratos dodał, że w ankiecie, oprócz pytań dotyczących pieczywa, są także pytania m.in. o wiek, płeć i zatrudnienie. Analiza odpowiedzi pozwoli nie tylko na stwierdzenie, czy nowe pieczywo smakuje osobom uczestniczącym w badaniu. – Dzięki pytaniu o wiek zorientujemy się, w jakim przedziale wiekowym, który produkt najbardziej smakował, albo nie odpowiadał. Wtedy dla tego odbiorcy można skierować jakąś nową, specjalną ofertę – zaznacza Rafał Janiak.

 

Wyniki badania są znane po upływie około dwóch tygodni od jego przeprowadzenia. Nad analizą ankiet pracuje specjalna komórka z firmy Puratos. Wyniki badania preferencji smakowych są miarodajne, gdy uczestniczy w nich minimum 200 osób. Te przeprowadzone w Garwolinie, z pewnością dadzą Piekarni Żabczyńscy odpowiedź, czy nowe bułki będą szybko znikały ze sklepowych półek. Już pierwszego dnia Sensobus odwiedziło blisko 300 smakoszy pieczywa od Żabczyńskich.

 

(ur) 2017-06-29 16:29:00

 

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie zapoznaj się z naszą polityką prywatności.

Akceptuję ciasteczka znajdujące się w tej stronie.