:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
PILNE

Detektywi Zdrowej Żywności na tropie najlepszej oliwy

08/03/2018 10:27
Inne Ciekawostki, Detektywi Zdrowej Żywności tropie najlepszej oliwy - zdjęcie, fotografia

Detektywi Zdrowej Żywności z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie poznawali tajniki oliwy. O produkcji, rodzajach i walorach zdrowotnych oliwy opowiadał uczniom Przemysław Przybyszewski.

Smakowite spotkanie z ZSP nr 2 CKP w Garwolinie odbyło się z inicjatywy koła Detektywów Zdrowej Żywności, które działa pod kierownictwem nauczycielki Anny Liszewskiej.

W Dwójce zapachniało oliwą w środę 21 lutego. Wówczas szkołę odwiedził Przemysław Przybysz, przedstawiciel Rady Oliwy oraz właściciel sklepu internetowego TomateVerde.pl. Spotkanie miało na celu przybliżenie młodzieży tematu produkcji oliwy, jej rodzajów oraz walorów zdrowotnych. Podczas prezentacji uczniowie dowiedzieli się, że o przynależności oliwy do konkretnej kategorii decyduje kilka czynników. W pierwszej kolejności przeprowadzane jest badanie organoleptyczne, które wykonuje specjalny tester, czyli Catador. Oliwa musi spełniać określone wymogi dotyczące smaku i zapachu. Kolejnym etapem są badania laboratoryjne, w których ocenia się m.in. takie wskaźniki jak liczbę nadtlenków, absorbancję w zakresie promieniowania UV czy liczbę kwasową. Im niższa kwasowość, tym jakość oliwy jest lepsza. Uzyskanie takiej oliwy wymaga nieco wysiłku, gdyż do tłoczenia muszą być użyte oliwki zebrane w odpowiednim czasie, dostarczone w przeciągu kilku godzin do tłoczni. Owoce muszą być nieuszkodzone oraz zdrowe.

Kategorie oliwy:

Extra Virgen

Do tej kategorii możemy zakwalifikować sok z oliwek wyciśnięty na zimno tylko za pomocą urządzeń mechanicznych, który posiada ( poza innymi właściwościami określonymi IOC- Międzynarodową Radę Oliwy )kwasowość nie większą niż 0,8 g na 100 g oliwy. Jednak najlepsze oliwy Oleostepa czy Campopineda osiągają kwasowość poniżej 0,25%.

Virgen

Jaj kwasowość zawiera się w przedziale 0,8% - 2%.

Lampate

Oliwa o kwasowości większej niż 2%, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia tylko do celów technicznych.

Rafinowana

Oczyszczana za pomocą wysokiej temperatury i rozpuszczalników.

Oliwa z wytłoczyn oliwnych

Oliwa o najniższej kategorii. Powstaje z masy pozostałej po tłoczeniu oliwek.

 

Uczniowie nie tylko zapoznali się z teorią, ale także przeprowadzali ocenę organoleptyczną szczepów Picual i Hojiblanca. Ważnym elementem spotkania było uzyskanie cennych informacji o tym, na co należy zwrócić uwagę przy wyborze dobrej oliwy Extra Virgen. Podkreślano także jej ogromne walory zdrowotne. Uczniowie dowiedzieli się między innymi, że oliwa pomaga uniknąć udaru, nie powoduje przyrostu masy ciała, chroni serce oraz ma właściwości przeciwnowotworowe.

Detektywi Zdrowej Żywności wraz z organizatorką spotkania Anną Liszewską dziękują Przemysławowi Przybyszowi za interesujące spotkanie oraz możliwość dalszej współpracy. Już w kwietniu w Dwójce odbędą się warsztaty kulinarne pod hasłem „Smaki Hiszpani” z wykorzystaniem produktów sklepu TomateVerde.pl.

 

Inf. pras., oprac. ur

Reklama

Detektywi Zdrowej Żywności na tropie najlepszej oliwy komentarze opinie

  • gość 2018-03-11 19:23:56

    Nie dajcie sie oszukać: http://salaterka.pl/najwieksze-dietetyczne-oszustwo-ostatnich-lat/

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Zapiekarnia zatrudni do pracy

Lokal Zapiekarnia zatrudni osobę do pracy za barem. Praca zmianowa Dobre warunki pracy Miła atmosfera Wynagrodzenie płatne co tydzień lub co..


Zobacz ogłoszenie

Kupię pamiątki, książki , mapy

Kupię rzeczy związane z powiatem garwolińskim - książki, opracowania, wspomnienia, - pamiątki, medale, - mapy, - zdjęcia, - itp.


Zobacz ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez egarwolin.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

E-NET Kot Krzysztof z siedzibą w Garwolin 08-400, II Armii Wojska Polskiego 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"