Reklama

Dostęp do wody – podstawowe prawo pracownika i najważniejszy obowiązek pracodawcy

Woda jest niezbędna do życia. Regularne i odpowiednie nawadnianie się jest bardzo istotne o każdej porze roku i w każdym miejscu – także w pracy. Dlatego na pracodawcy spoczywa obowiązek zagwarantowania pracownikowi dostępu do wody pitnej i wody do celów gospodarczych. Regulują to między innymi przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy.

Do czego może prowadzić odwodnienie?

Niewystarczająca ilość wypijanej wody ma wpływ nie tylko na samopoczucie, lecz także na zdrowie każdego człowieka. Odwodnienie wpływa negatywnie na pracę całego organizmu, który jest znacznie osłabiony, a my odczuwamy silne zmęczenie, ból i zawroty głowy oraz suchość śluzówek. Niedobór płynów obniża również nastrój. Jak widać, odwodnienie może prowadzić do naprawdę poważnych skutków – łącznie z tym, że zwiększa ono ryzyko udaru słonecznego. Dlatego w interesie pracodawcy jest zapewnienie dostępu do wody każdemu pracownikowi. I nie chodzi tylko o to, że chory pracownik nie jest zdolny do pracy. Nawet jeśli nie pójdzie on na zwolnienie lekarskie, to jego dyspozycyjność nie zawsze przełoży się na wysoką jakość wykonywania zadań: kiepskie nawodnienie wpływa na sprawność psychoruchową, a w konsekwencji może prowadzić do poważnych wypadków na terenie zakładu pracy czy katastrof budowlanych. Choć na co dzień nie zdajemy sobie z tego sprawy, regularne picie optymalnej ilości wody jest jedną z najważniejszych kwestii wpływających na nasze samopoczucie, zdrowie i jakość życia.

Ile wody pitnej należy zagwarantować pracownikom?

Każdy pracownik powinien mieć nielimitowany dostęp do wody pitnej w trakcie swojej pracy, tak by mógł regularnie się nawadniać i dbać o kondycję swojego organizmu – szczególnie w okresie wiosennym oraz w porze letniej, kiedy zapotrzebowanie na płyny zwiększa się wraz ze wzrostem temperatury panującej na zewnątrz. Wtedy nawodnienie jest szczególnie ważne, choć nie można o nim zapominać również w zimie. Leży to w interesie zarówno pracownika, który powinien dbać o swoje zdrowie, jak i pracodawcy, który oczekuje dobrych wyników oraz wydajnej pracy. Dlatego najistotniejsze jest zapewnienie instalacji wodnej w budynku – dobrej jakości woda pitna z kranu jest o wiele tańsza niż woda butelkowana, ale też bardziej pekologiczna. To wpływa nie tylko na obniżenie kosztów, lecz także na odpowiedzialność biznesu. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest postawienie w firmie poidełek – pod takim strumieniem wody pracownik może napełnić swój kubek czy butelkę, tak by mieć stały dostęp do płynów. W przypadku wody kranowej warto zadbać o prawidłową filtrację, dzięki której poprawi się jakość oraz smak wody, a jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy jest ona czysta, firma może zlecić badania sanepidowi. W przypadku ciężkiej pracy fizycznej, pracy w wysokiej temperaturze lub na słońcu, dobrym pomysłem jest dostarczenie pracownikom nie tylko wody, lecz także rozpuszczalnych tabletek musujących z elektrolitami – to gwarancja najlepszego nawodnienia w każdej sytuacji.

Ile wody do celów higienicznych należy zapewnić pracownikom?

Przepisy dokładnie regulują, ile wody do celów higienicznych przypada codziennie na każdego pracownika. Najwięcej wody – 120 litrów (lub 90 litrów, jeśli pracownik korzysta z natrysków) – potrzebuje osoba, która ma kontakt z substancjami trującymi, zakaźnymi, szkodliwymi lub powodującymi silne zabrudzenie. Z kolei pracownik wykonujący prace brudzące i wymagające należytej higieny procesów technologicznych lub wykonujący swoje obowiązki w wysokiej temperaturze musi mieć zapewniony dostęp do 90 litrów wody do celów higienicznych (lub 60 litrów, jeśli korzysta z natrysków). W przypadku innych prac minimalna dostępność wody to 60 litrów na pracownika.

Akty prawne dotyczące obowiązków pracodawcy w zakresie dostępu do wody pitnej

Te kwestie regulują przepisy związane z bezpieczeństwem i higieną pracy oraz ustawa o Kodeksie pracy. Warto zapoznać się z poniższymi aktami prawnymi, które szczegółowo omawiają obowiązki związane z zapewnieniem dostępu do wody pitnej oraz wody do celów gospodarczych podczas pracy:

  • Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 roku w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (t.j. Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.).
  • Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 roku Kodeks pracy (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 1510 z późn. zm.).

Artykuł sponsorowany.

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do