:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
PILNE

Mistrzostwa Polski w Carvingu w Hotelu Sulbin

25/11/2018 18:19
W Powiecie, Mistrzostwa Polski Carvingu Hotelu Sulbin - zdjęcie, fotografia
GRU 06
Hotel Sulbin godz: 09:00

Z owoców i warzyw potrafią stworzyć prawdziwe dzieła sztuki! Nie bez kozery są nazywani artystami. Najlepsi z nich już w czwartek 6 grudnia zjadą do Hotelu Sulbin, gdzie odbędą się Mistrzostwa Polski w Carvingu! Wydarzenie jest otwarte dla wszystkich mieszkańców, którzy przez cały dzień będą mogli podziwiać niezwykłe prace z owoców i warzyw.

Mistrz Polski carvingu Marek Rybacki jest szefem kuchni Hotelu i Restauracji Sulbin. Podczas zebrania Stowarzyszenia Carving Team Poland zaproponował, żeby tegoroczne Mistrzostwa Polski w Carvingu odbyły się właśnie w Sulbinie. Jego propozycja spotkała się z aprobatą członków Stowarzyszenia. Dzięki temu, już w czwartek 6 grudnia wyjątkowa rywalizacja odbędzie się w powiecie garwolińskim, którego mieszkańcy będą mogli podziwiać prawdziwe dzieła sztuki stworzone z owoców i warzyw.

 

Impreza jest otwarta dla mieszkańców

Uczestnicy Mistrzostw Polski zmierzą się ze sobą w dwóch konkurencjach. Pierwsza rozpocznie się o godzinie 9.00. Jej temat to Mikołajki. W tej konkurencji uczestnicy przywiozą ze sobą gotowe prace, które na miejscu będą układać. Ich prezentacja rozpocznie się o godzinie 11.00. Składnikiem głównym mikołajkowych prac będzie dynia. O godzinie 12.00 rozpocznie się kolejna konkurencja. Tym razem będzie to freestyle. Uczestnicy rywalizacji przygotują prace o dowolnej tematyce z wykorzystaniem przynajmniej jednego arbuza i jednego melona. Warto podkreślić, że te prace będą dość okazałych rozmiarów. Ta konkurencja zakończy się o godzinie 14.00. Przez cały dzień mieszkańcy powiatu i okolic mogą podziwiać zmagania uczestników mistrzostw oraz efekty ich pracy. Impreza jest otwarta, a wstęp na wydarzenie jest wolny.

 

Jedna, wielka niewiadoma

Co jest najbardziej fascynujące w carvingu? – Szczerze powiedziawszy to jedna, wielka niewiadoma. Nawet jeżeli mamy jakiś plan, jakiś pomysł i temat, to nie zawsze mamy pewność, że materiał, na którym pracujemy nie stanie się złośliwy. Nie wiemy, czy nie pęknie, nie rozłupie się, nie okaże się, że w środku jest zepsuty lub zawiera jakieś odkształcenia. Bywa też, że nóż po prostu się omsknie. Wówczas, cały misterny plan trzeba bardzo szybko modyfikować. Mimo tego, że pewne rzeczy są założone z góry, nie zawsze nam wychodzi to, co chcemy – mówi Marek Rybacki. Jako przykład mistrz Polski podaje arbuza, który, jak zaznacza, jest bardzo ładnym i wdzięcznym materiałem do pracy, a jednocześnie bardzo niebezpiecznym. Dlaczego? – Podczas przechowywania owoców trzeba pamiętać o tym, że zachodzi proces fermentacji. Czasami jest tak, że owoc pięknie się wycina i nagle trafiamy w miejsce, gdzie ta fermentacja jest troszkę wyższa i jest podciśnienie. Robi się wtedy takie „pum” i on sobie pęka na pół i jest po wszystkim. To jest najbardziej niebezpieczne – zaznacza Marek Rybacki.

 

Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia

Mistrz przyznaje, że najtrudniejsze dla niego jest wycinanie ptaków w 3D. Taki owocowy lub warzywny ptak ma realistyczną, przestrzenną głowę i skrzydła, na których możemy policzyć misternie wyrzeźbione piórka. Rzeźbą, która do tej pory najbardziej go zachwyciła był wykonany przez jednego z mistrzów carvingu koń w galopie z piękną rozwianą grzywą, wyrzeźbiony z rzadkiego warzywa taro, zwanego też kolokazją jadalną.

Marek Rybacki przyznaje, że w sztuce carvingu specjalizują się głównie Tajlandczycy i Chińczycy, którzy z owoców i warzyw potrafią czynić prawdziwe cuda. Mistrz wspomina, że gdy był w Tajlandii, w Instytucie Carvingu w Bangkoku, podziwiał całe budowle wykonane z warzyw i owoców, w tym między innymi piękne zamki ze strzegącymi je żołnierzami.

– Tak naprawdę ogranicza nas tylko i wyłącznie wyobraźnia. Umiejętności i talent oczywiście pomagają, ale można się tego nauczyć. Najważniejsze jest kreatywne podejście i pomysły. Każdy kucharz powinien być trochę artystą – puentuje mistrz Rybacki, który zaprasza wszystkich do odwiedzenia 6 grudnia Hotelu Sulbin i podziwiania mistrzowskich prac z owoców i warzyw.

 

ur

Fot. organizatorzy Mistrzostw Polski Carvingu, arch. eG

Reklama

Mistrzostwa Polski w Carvingu w Hotelu Sulbin komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Zapiekarnia zatrudni do pracy

Lokal Zapiekarnia zatrudni osobę do pracy za barem. Praca zmianowa Dobre warunki pracy Miła atmosfera Wynagrodzenie płatne co tydzień lub co..


Zobacz ogłoszenie

Kupię pamiątki, książki , mapy

Kupię rzeczy związane z powiatem garwolińskim - książki, opracowania, wspomnienia, - pamiątki, medale, - mapy, - zdjęcia, - itp.


Zobacz ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez egarwolin.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

E-NET Kot Krzysztof z siedzibą w Garwolin 08-400, II Armii Wojska Polskiego 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"