:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
PILNE

Mistrzostwa Polski w Carvingu w Hotelu Sulbin

W Powiecie, Mistrzostwa Polski Carvingu Hotelu Sulbin - zdjęcie, fotografia
Portal eGarwolin.pl 25/11/2018 18:19
GRU 06
Hotel Sulbin godz: 09:00

Z owoców i warzyw potrafią stworzyć prawdziwe dzieła sztuki! Nie bez kozery są nazywani artystami. Najlepsi z nich już w czwartek 6 grudnia zjadą do Hotelu Sulbin, gdzie odbędą się Mistrzostwa Polski w Carvingu! Wydarzenie jest otwarte dla wszystkich mieszkańców, którzy przez cały dzień będą mogli podziwiać niezwykłe prace z owoców i warzyw.

Mistrz Polski carvingu Marek Rybacki jest szefem kuchni Hotelu i Restauracji Sulbin. Podczas zebrania Stowarzyszenia Carving Team Poland zaproponował, żeby tegoroczne Mistrzostwa Polski w Carvingu odbyły się właśnie w Sulbinie. Jego propozycja spotkała się z aprobatą członków Stowarzyszenia. Dzięki temu, już w czwartek 6 grudnia wyjątkowa rywalizacja odbędzie się w powiecie garwolińskim, którego mieszkańcy będą mogli podziwiać prawdziwe dzieła sztuki stworzone z owoców i warzyw.

 

Impreza jest otwarta dla mieszkańców

Uczestnicy Mistrzostw Polski zmierzą się ze sobą w dwóch konkurencjach. Pierwsza rozpocznie się o godzinie 9.00. Jej temat to Mikołajki. W tej konkurencji uczestnicy przywiozą ze sobą gotowe prace, które na miejscu będą układać. Ich prezentacja rozpocznie się o godzinie 11.00. Składnikiem głównym mikołajkowych prac będzie dynia. O godzinie 12.00 rozpocznie się kolejna konkurencja. Tym razem będzie to freestyle. Uczestnicy rywalizacji przygotują prace o dowolnej tematyce z wykorzystaniem przynajmniej jednego arbuza i jednego melona. Warto podkreślić, że te prace będą dość okazałych rozmiarów. Ta konkurencja zakończy się o godzinie 14.00. Przez cały dzień mieszkańcy powiatu i okolic mogą podziwiać zmagania uczestników mistrzostw oraz efekty ich pracy. Impreza jest otwarta, a wstęp na wydarzenie jest wolny.

 

Jedna, wielka niewiadoma

Co jest najbardziej fascynujące w carvingu? – Szczerze powiedziawszy to jedna, wielka niewiadoma. Nawet jeżeli mamy jakiś plan, jakiś pomysł i temat, to nie zawsze mamy pewność, że materiał, na którym pracujemy nie stanie się złośliwy. Nie wiemy, czy nie pęknie, nie rozłupie się, nie okaże się, że w środku jest zepsuty lub zawiera jakieś odkształcenia. Bywa też, że nóż po prostu się omsknie. Wówczas, cały misterny plan trzeba bardzo szybko modyfikować. Mimo tego, że pewne rzeczy są założone z góry, nie zawsze nam wychodzi to, co chcemy – mówi Marek Rybacki. Jako przykład mistrz Polski podaje arbuza, który, jak zaznacza, jest bardzo ładnym i wdzięcznym materiałem do pracy, a jednocześnie bardzo niebezpiecznym. Dlaczego? – Podczas przechowywania owoców trzeba pamiętać o tym, że zachodzi proces fermentacji. Czasami jest tak, że owoc pięknie się wycina i nagle trafiamy w miejsce, gdzie ta fermentacja jest troszkę wyższa i jest podciśnienie. Robi się wtedy takie „pum” i on sobie pęka na pół i jest po wszystkim. To jest najbardziej niebezpieczne – zaznacza Marek Rybacki.

 

Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia

Mistrz przyznaje, że najtrudniejsze dla niego jest wycinanie ptaków w 3D. Taki owocowy lub warzywny ptak ma realistyczną, przestrzenną głowę i skrzydła, na których możemy policzyć misternie wyrzeźbione piórka. Rzeźbą, która do tej pory najbardziej go zachwyciła był wykonany przez jednego z mistrzów carvingu koń w galopie z piękną rozwianą grzywą, wyrzeźbiony z rzadkiego warzywa taro, zwanego też kolokazją jadalną.

Marek Rybacki przyznaje, że w sztuce carvingu specjalizują się głównie Tajlandczycy i Chińczycy, którzy z owoców i warzyw potrafią czynić prawdziwe cuda. Mistrz wspomina, że gdy był w Tajlandii, w Instytucie Carvingu w Bangkoku, podziwiał całe budowle wykonane z warzyw i owoców, w tym między innymi piękne zamki ze strzegącymi je żołnierzami.

– Tak naprawdę ogranicza nas tylko i wyłącznie wyobraźnia. Umiejętności i talent oczywiście pomagają, ale można się tego nauczyć. Najważniejsze jest kreatywne podejście i pomysły. Każdy kucharz powinien być trochę artystą – puentuje mistrz Rybacki, który zaprasza wszystkich do odwiedzenia 6 grudnia Hotelu Sulbin i podziwiania mistrzowskich prac z owoców i warzyw.

 

ur

Fot. organizatorzy Mistrzostw Polski Carvingu, arch. eG

Reklama

Mistrzostwa Polski w Carvingu w Hotelu Sulbin komentarze opinie

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.




Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Sprzedam działkę

Witam. Mam do sprzedania działkę budowlaną 655m w Pilawie koło Garwolina. Działka położona jest 300m od stacji PKP na nowo powstającym osiedlu. Do..


Zobacz ogłoszenie

Kupię pamiątki, książki , mapy

Kupię rzeczy związane z powiatem garwolińskim - książki, opracowania, wspomnienia, - pamiątki, medale, - mapy, - zdjęcia, - itp.


Zobacz ogłoszenie

Praca Stacja Paliw

Stacja Paliw Shell w Garwolinie poszukuje osoby do obsługi klienta. Bez względu na wiek i wykształcenie, czekamy na Ciebie . Wystarczy, że jesteś..


Zobacz ogłoszenie

OKNA DRZWI BRAMY PLISY ROLETY

Zapraszamy do punktu sprzedaży Garwolin ul. Kościuszki 48B W ofercie : - okna PCV - drzwi wew, i zew. - bramy garażowe - drzwi stalowe - rolety (..


Zobacz ogłoszenie

praca kierowca - magazynier

Zatrudnimy na stanowisko kierowca - magazynier wymagane prawo jazdy Kat. B lub C więcej informacji na miejscu lub pod numerem telefonu 25/6820417..


Zobacz ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez egarwolin.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

E-NET Kot Krzysztof z siedzibą w Garwolin 08-400, II Armii Wojska Polskiego 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"