Reklama

Ustanowią kolejny rekord Polski? W niedzielę usmażą największego schabowego!

Był już największy pieróg, najdłuższy pasztecik i największa beza. Teraz przyszedł czas na największego w Polsce schabowego! Już w niedzielę 19 maja, na garwolińskiej Starówce, podczas Festiwalu Tradycji i Kultury, załoga Restauracji Sulbin podejmie próbę ustanowienia kolejnego, kulinarnego rekordu Polski.

Po raz pierwszy załoga Hotelu i Restauracji Sulbin zmierzyła się z biciem rekordu w roku 2016. Wówczas, podczas III Festiwalu Tradycji i Kultury Garwolina, podjęła się przygotowania rekordowego, ponad 100-kilogramowego pieroga z farszem mięsnym. Po kilku godzinach przygotowań udało się. Przygotowano pieroga o wadze ponad 115 kilogramów. Po zważeniu oraz równym podzieleniu zaserwowano go wszystkim chętnym.

Rok później, podczas czwartej edycji wydarzenia, na Senatorskiej ustanowiono kolejny rekord. Na najdłuższy pasztecik na świecie, wykorzystano 45 kg ciasta francuskiego i 103 kg farszu mięsnego. Mierzący 101,5 metra pasztecik był montowany z elementów, które były wypiekane w piecu konwekcyjno-parowym na 7 tur. Rekordowy przysmak weselny ważył ponad 120 kg. W niedzielę, podczas której w Garwolinie cofnął się czas, wydano około 1500 porcji pasztecika. Na degustujących czekało także 180 litrów barszczyku.

Rok 2018 przyniósł pierwszy słodki rekord! Załoga Sulbina przygotowała największą w Polsce bezę, która bez kremu i owoców ważyła około 28 kg! Przepyszny i słodki deser bezowy, którym zajadała się w ubiegłym roku cała garwolińska starówka ważył 231 kg, miał 190 cm średnicy i 21 cm wysokości

 

Olbrzymi, chrupki i soczysty kotlet, smażony na żywym ogniu

W tym roku załoga Sulbina, ze wsparciem uczniów i uczennic z Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie, podejmuje kolejne wyzwanie. Tym razem na Starówce powstanie największy w Polsce kotlet schabowy. Jak zdradza szef kuchni Sulbina Marek Rybacki, kotlet zostanie przygotowany z 50 kg schabu wieprzowego.

Po rozbiciu mięsa, połączeniu schabów i uformowaniu ich w okrąg, kotlet zostanie przyprawiony solą i pieprzem oraz opanierowany w jajach i bułce tartej. Co ciekawe, w tym roku, danie będzie przygotowywane na żywym ogniu! Pod patelnią zostanie rozpalone ognisko. Gdy temperatura tłuszczu osiągnie około 150 stopni, kotlet trafi na patelnię. Po usmażeniu z obu stron i dokonaniu pomiarów, kotlet zostanie podzielony na kawałki i będzie serwowany uczestnikom festiwalu. Do rekordowego schabowego zostanie podana surówka z białej kapusty.

Największy schabowy w Polsce ma ważyć około 50 kg i mieć około 1,7 m średnicy. Nad przebiegiem przygotowań i pomiarami będzie czuwał dyrektor Centrum Sportu i Kultury Jarosław Kargol.

 

Zapraszamy do kibicowania! Początek rekordowej próby już o godzinie 11:00, a zakończenie i konsumpcja rekordowego kotleta schabowego odbędą się około godziny 16:00-17:00. – Chcemy go usmażyć, żeby był chrupki, odpowiedniej grubości i jednocześnie soczysty – mówi Marek Rybacki. Czy słowa szefa kuchni Sulbina również Was przyprawiają o ślinotok? Jeśli tak, nie może Was zabraknąć tej niedzieli na Starówce!

Kliknij tutaj, aby dołączyć do facebookowego wydarzenia. 

ur

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do