Reklama

Zdrowe śniadanie z Mikołajem w ZSP nr 2 w Garwolinie

Opracowywali własną recepturę muesli, wymyślali hasła promujące jedzenie zdrowego śniadania, z zawiązanymi oczami degustowali i rozpoznawali składniki sałatki i poszerzali swoja wiedzę o zdrowym odżywianiu i nie tylko. W tym tygodniu w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie odbył się Dzień Zdrowego Śniadania. Piąta edycja wydarzenia upłynęła pod hasłem „Śniadanie z Mikołajem”.

 

V edycja Dnia Zdrowego Śniadania odbyła się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie we wtorek 6 grudnia. W „Śniadaniu z Mikołajem” uczestniczyli m.in.: poseł na Sejm RP Grzegorz Woźniak, starosta garwoliński Marek Chciałowski, burmistrz Garwolina Tadeusz Mikulski, dyrektor oddziału banku BGŻ Paribas Sergiusz Śwital, przedstawiciele Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Garwolinie, Komendy Powiatowej Policji w Garwolinie, firm oraz uczniowie klas gastronomicznych i fryzjerskich.

Wydarzenie przygotowała młodzież z koła naukowego „Detektywi zdrowej żywności” oraz nauczyciele: Anna Liszewska, Małgorzata Zadróżna-Piłka, Renata Głowala, Anna Gruszczyńska, Marzenna Żak, Joanna Romanowicz, Kamila Lis i Katarzyna Gugałka. Celem akcji było posługiwanie się w teorii i praktyce wiedzą, dotyczącą zdrowej żywności, budzenie ciekawości poznawczej i zainteresowań przyrodniczych oraz kształcenie postaw zdrowej rywalizacji.

 

Zdrowa rywalizacja i cenna wiedza

Podczas Dnia Zdrowego Śniadania nie zabrakło prezentacji firmy Bruggen i informacji o wykorzystaniu warzyw Bonduelle w codziennym odżywianiu. O miodach i ich korzystnym wpływie na zdrowie i samopoczucie opowiadał Władysław Mitura z Pasieki Barć. Uczestnicy wydarzenia poznali także składniki naturalnych maseczek do włosów oraz obejrzeli pokaz ich nakładania w wykonaniu uczniów klas fryzjerskich. Na wszystkich czekały zdrowe i smaczne prezenty od Świętego Mikołaja oraz degustacja produktów śniadaniowych.

Uczestnicy Śniadania z Mikołajem chętnie brali udział w konkursach i zabawach, w których nagrodami były produkty ufundowane przez zaproszonych firmy. Uczniowie zmierzyli się w ciekawych konkurencjach. „Wynalazcy” mieli za zadanie opracowanie receptury własnego muesli oraz jego ciekawej nazwy. „Myśliciele” wymyślali hasło promujące jedzenie zdrowego śniadania. „Degustatorzy” z zawiązanymi oczami mieli za zadanie rozpoznać 7 składników sałatki, w której znajdował się banan, mandarynka, grapefruit, gruszka, jabłko, rodzynki i nasiona dyni. „Naukowcy” udzielali odpowiedzi na pytania dotyczące żywności. Musieli wykazać się wiedzą o tym, co należy spożywać na śniadanie i dlaczego, jakim chorobom sprzyja otyłość, czym różni się surówka od sałatki oraz co oznacza współczynnik BMI. Uczniowie rozwiązywali także quiz o zdrowym odżywianiu i udowadniali, że potrafią szybko biegać i szybko myśleć, udzielając w biegu odpowiedzi na pytanie dlaczego ludzie jedzą śniadanie. Podczas zabawy nie zabrakło kalamburów i przedstawiania i odgadywania haseł związanych z jedzeniem.

 

(ur) 2016-12-09 11:43:45

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Wróć do