
Opracowywali własną recepturę muesli, wymyślali hasła promujące jedzenie zdrowego śniadania, z zawiązanymi oczami degustowali i rozpoznawali składniki sałatki i poszerzali swoja wiedzę o zdrowym odżywianiu i nie tylko. W tym tygodniu w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie odbył się Dzień Zdrowego Śniadania. Piąta edycja wydarzenia upłynęła pod hasłem „Śniadanie z Mikołajem”.
V edycja Dnia Zdrowego Śniadania odbyła się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie we wtorek 6 grudnia. W „Śniadaniu z Mikołajem” uczestniczyli m.in.: poseł na Sejm RP Grzegorz Woźniak, starosta garwoliński Marek Chciałowski, burmistrz Garwolina Tadeusz Mikulski, dyrektor oddziału banku BGŻ Paribas Sergiusz Śwital, przedstawiciele Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Garwolinie, Komendy Powiatowej Policji w Garwolinie, firm oraz uczniowie klas gastronomicznych i fryzjerskich.
Wydarzenie przygotowała młodzież z koła naukowego „Detektywi zdrowej żywności” oraz nauczyciele: Anna Liszewska, Małgorzata Zadróżna-Piłka, Renata Głowala, Anna Gruszczyńska, Marzenna Żak, Joanna Romanowicz, Kamila Lis i Katarzyna Gugałka. Celem akcji było posługiwanie się w teorii i praktyce wiedzą, dotyczącą zdrowej żywności, budzenie ciekawości poznawczej i zainteresowań przyrodniczych oraz kształcenie postaw zdrowej rywalizacji.
Zdrowa rywalizacja i cenna wiedza
Podczas Dnia Zdrowego Śniadania nie zabrakło prezentacji firmy Bruggen i informacji o wykorzystaniu warzyw Bonduelle w codziennym odżywianiu. O miodach i ich korzystnym wpływie na zdrowie i samopoczucie opowiadał Władysław Mitura z Pasieki Barć. Uczestnicy wydarzenia poznali także składniki naturalnych maseczek do włosów oraz obejrzeli pokaz ich nakładania w wykonaniu uczniów klas fryzjerskich. Na wszystkich czekały zdrowe i smaczne prezenty od Świętego Mikołaja oraz degustacja produktów śniadaniowych.
Uczestnicy Śniadania z Mikołajem chętnie brali udział w konkursach i zabawach, w których nagrodami były produkty ufundowane przez zaproszonych firmy. Uczniowie zmierzyli się w ciekawych konkurencjach. „Wynalazcy” mieli za zadanie opracowanie receptury własnego muesli oraz jego ciekawej nazwy. „Myśliciele” wymyślali hasło promujące jedzenie zdrowego śniadania. „Degustatorzy” z zawiązanymi oczami mieli za zadanie rozpoznać 7 składników sałatki, w której znajdował się banan, mandarynka, grapefruit, gruszka, jabłko, rodzynki i nasiona dyni. „Naukowcy” udzielali odpowiedzi na pytania dotyczące żywności. Musieli wykazać się wiedzą o tym, co należy spożywać na śniadanie i dlaczego, jakim chorobom sprzyja otyłość, czym różni się surówka od sałatki oraz co oznacza współczynnik BMI. Uczniowie rozwiązywali także quiz o zdrowym odżywianiu i udowadniali, że potrafią szybko biegać i szybko myśleć, udzielając w biegu odpowiedzi na pytanie dlaczego ludzie jedzą śniadanie. Podczas zabawy nie zabrakło kalamburów i przedstawiania i odgadywania haseł związanych z jedzeniem.
(ur) 2016-12-09 11:43:45
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie