
Na początku października członkinie Koła Gospodyń Wiejskich Górznianeczki z Górzna wzięły udział w trzydniowej konferencji „Zainspiruj się dziedzictwem”. Swoim przetworem "Mięso - Smak Babuni" zajęły I miejsce w konkursie "Skarby w słoiku".
Konferencja „Zainspiruj się dziedzictwem” została zrealizowana przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą w partnerstwie z Mazowiecką Izbą Rolniczą, Podlaską Izbą Rolniczą oraz Pomorską Izbą Rolniczą.
W projekcie, który składał się z konferencji, konkursu oraz wyjazdu studyjnego wzięło udział ponad 30 Kół Gospodyń Wiejskich niemal ze wszystkich województw. Powiat garwoliński reprezentowały gospodynie z Górzna.
Celem projektu było zachowanie i wypromowanie dziedzictwa kulturowego poprzez wzrost wiedzy i zainteresowania dziedzictwem materialnym i niematerialnym, zachowanie tradycji w dziedzinie kultury ludowej i folkloru; wzrost zainteresowania wytwarzaniem produktów (rękodzieła) i potraw wywodzących się z regionalnych tradycji i folkloru oraz zwiększenie udziału lokalnych społeczności w organizowaniu i wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów.
( gorzno.ugm.pl, ksow.pl, red )
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Brawo Górznianeczki! Pięknie zaprezentowałyście swoją gminę, a nawet powiat.Wyobrażam sobie smak Mięsa Babuni. Jeśli tak smaczny jak Babunie na zdjęciach, to gratuluję.