Reklama

Pasztet uczniów ZSP nr 2 w krajowej piątce

Mateusz Półtorak i Jacek Garnek z garwolińskiej „Dwójki” wywalczyli nagrodę za profesjonalizm i V miejsce w finale II Festiwalu Kulinarnego Dolnego Śląska „Ale Pasztet”. Poznajcie recepturę dania, które zachwyciło jury.

Finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Ale Pasztet” odbył się 19 listopada w Zamku Kliczków na Śląsku. Reprezentantami Garwolina byli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP imienia Tadeusza Kościuszki. Mateusz Półtorak i Jacek Garnek zostali nagrodzeni za profesjonalizm, a ich pasztet znalazł się w finałowej piątce najlepszych pasztetów w kraju.

 

Pasztet i wykwintne danie główne

Do ścisłego finału kulinarnego konkursu zakwalifikowało się 8 dwuosobowych zespołów z całej Polski. W Zamku Kliczków na Śląsku swoje umiejętności zaprezentowało dwóch młodych adeptów sztuki kulinarnej z garwolińskiej „Dwójki”. Przed wszystkimi uczestnikami finału stanęło nie lada wyzwanie: przygotowanie zakąski gorącej lub zimnej, którą miał być pasztet, i wykwintnego dania głównego z dziczyzny lub ryby, miodu, grzybów i runa leśnego.

 

Wzbudzili sympatię jury

– To był pasztet inny niż wszystkie. Nasz zespół zajął wysokie V miejsce, a chłopcy wzbudzali największe zainteresowanie wśród obserwatorów, którzy nie ukrywali sympatii dla naszego zespołu. Mateusz Półtorak otrzymał wyróżnienie i nagrodę indywidualną za profesjonalizm pracy od zastępcy dyrektora Zamku Kliczków i przewodniczącego Kapituły Konkursowej pana Piotra Łubińskiego – informuje Małgorzata Zadróżna-Piłka, dumna ze swoich uczniów opiekunka zdolnych kucharzy. – Jesteśmy pod wrażeniem urokliwej okolicy i samego Zamku Kliczków, przemiłej obsługi i życzliwości, jakiej doświadczyliśmy od organizatorów podczas naszego pobytu na Śląsku – dodaje nauczycielka.

 

{jb_greenbox}Oryginalna receptura finałowego dania przygotowanego przez Mateusza Półtoraka i Jacka Garnka:
Pasztet na kruchym cieście z galaretką winno-wiśniową
opis produkcyjny:
Normatyw Surowcowy na mięso: 0,5 kg mięsa z kurczaka, 30 g orzechów laskowych, 70 g orzechów włoskich, 60 g grzybów suszonych, bułka czerstwa, 50 ml mleka, przyprawa do kurczaka, 3 jajka, 70 ml śmietanki 30%, sól i pieprz.
Ciasto kruche: 125 g mąki, 40 g żółtek [2 żółtka - red.], 75 g margaryny, sól.
Galaretka: Galaretka wiśniowa, 250 ml wody, 60 ml wina czerwonego wytrawnego, 7 g żelatyny spożywczej.
Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka ugotować, zblenderować. Jajka połączyć ze śmietanką, wlać do mięsa, wymieszać. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do masy. Orzechy drobno pokroić w kosteczkę. Grzyby obgotować i pokroić w kostkę. Połączyć razem wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Ciasto kruche: Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, pokroić z masłem, dodać żółtka i zagnieść. Wyłożyć formę do wypieku ciastem, upiec.
Galaretka: Do naczynia z wrzącą wodą (250 ml) wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, dolać wino, zagotować. Dodać żelatynę i odstawić do wystygnięcia.

Końcowy etap polega na połączeniu wszystkich składników. Na upieczone ciasto kruche wykładamy masę z mięsa. Wstawiamy na 15-25 minut do upieczenia w 180 stopniach. Wylewamy na wierzch galaretkę i pozostawiamy do zastygnięcia. Podajemy w postaci małych trójkątów wraz z pokrojoną w drobną kostkę galaretką, z paskami skórki pomarańczowej, z orzechami i winem.{/jb_greenbox}

 

Pozostałe przepisy konkursowe można znaleźć na stronie internetowej szkoły w zakładce Bez kuchni ani rusz.

 

(ur,  fot. www.zsp2garwolin.pl) 2012-11-20 14:38:08


 

 

 

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    leon gt - niezalogowany 2012-11-22 21:09:37

    [quote name="Znajomy"]..."Ale brzuch" :D Prośba do szefowej: Gumisiowi tylko suchary proszę sprzedawać :P[/quote] Ciekawe czy pasztet będący w tym brzuchu przerasta go :lol:

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    jaś - niezalogowany 2012-11-22 10:13:26

    [quote name=",,"]podana receptura zawiera żółtka w gramach z tego powodu, ze w konkursach receptura tego wymaga. Dziękuję. :)[/quote]zgadzam się z romkiem ,redakcja powinna poprosić autorów dania o przepis dla amatorów (tzn bez tego technologicznego bełkotu).

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    jaś - niezalogowany 2012-11-22 10:11:21

    [quote name="andrew"]Niezły pasztet. Wiedziałem,że w dwójce same pasztety[/quote]szkoda Twoich rodziców...

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    andrew - niezalogowany 2012-11-21 21:01:01

    Niezły pasztet. Wiedziałem,że w dwójce same pasztety

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    zygi - niezalogowany 2012-11-21 19:18:42

    Guma mistrzu ;)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    ,, - niezalogowany 2012-11-20 21:25:26

    podana receptura zawiera żółtka w gramach z tego powodu, ze w konkursach receptura tego wymaga. Dziękuję. :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Znajomy - niezalogowany 2012-11-20 20:47:22

    ..."Ale brzuch" :D Prośba do szefowej: Gumisiowi tylko suchary proszę sprzedawać :P

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    k.w. - niezalogowany 2012-11-20 18:37:10

    Dyniuś gratuluję! ;D

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    x - niezalogowany 2012-11-20 17:59:03

    [quote name="romek"]no to jeszcze mam gorącą prośbę do redakcji...jak już "poprawiliście żółtka" to jeszcze adjustację zróbcie...bo nie "klei się" to i owo...[/quote]to se żółtek doda to ci sie poskleja może

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    romek - niezalogowany 2012-11-20 15:18:22

    no to jeszcze mam gorącą prośbę do redakcji...jak już "poprawiliście żółtka" to jeszcze adjustację zróbcie...bo nie "klei się" to i owo...

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    leon gt - niezalogowany 2012-11-20 14:47:12

    teraz Gumisie zaczną robić pasztety a nie sok z gumijagód :P

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    romek - niezalogowany 2012-11-20 14:00:34

    ja wiem że zaraz zbiorę gromy na głowę...ale redakcja mogłaby poprosić o NORMALNY przepis..przecież kurna jak to brzmi "40 g żółtek" :PPPPP i margaryna do kruchego ciasta....masło kochani...masło.."Normatyw surowcowy na mięso"...słownictwo nazwijmy je "techniczne" dla technologów żywienia....bleeeee....a panom kucharzom duże gratulacje:)))

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do