
Mateusz Półtorak i Jacek Garnek z garwolińskiej „Dwójki” wywalczyli nagrodę za profesjonalizm i V miejsce w finale II Festiwalu Kulinarnego Dolnego Śląska „Ale Pasztet”. Poznajcie recepturę dania, które zachwyciło jury.
Finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Ale Pasztet” odbył się 19 listopada w Zamku Kliczków na Śląsku. Reprezentantami Garwolina byli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP imienia Tadeusza Kościuszki. Mateusz Półtorak i Jacek Garnek zostali nagrodzeni za profesjonalizm, a ich pasztet znalazł się w finałowej piątce najlepszych pasztetów w kraju.
Pasztet i wykwintne danie główne
Do ścisłego finału kulinarnego konkursu zakwalifikowało się 8 dwuosobowych zespołów z całej Polski. W Zamku Kliczków na Śląsku swoje umiejętności zaprezentowało dwóch młodych adeptów sztuki kulinarnej z garwolińskiej „Dwójki”. Przed wszystkimi uczestnikami finału stanęło nie lada wyzwanie: przygotowanie zakąski gorącej lub zimnej, którą miał być pasztet, i wykwintnego dania głównego z dziczyzny lub ryby, miodu, grzybów i runa leśnego.
Wzbudzili sympatię jury
– To był pasztet inny niż wszystkie. Nasz zespół zajął wysokie V miejsce, a chłopcy wzbudzali największe zainteresowanie wśród obserwatorów, którzy nie ukrywali sympatii dla naszego zespołu. Mateusz Półtorak otrzymał wyróżnienie i nagrodę indywidualną za profesjonalizm pracy od zastępcy dyrektora Zamku Kliczków i przewodniczącego Kapituły Konkursowej pana Piotra Łubińskiego – informuje Małgorzata Zadróżna-Piłka, dumna ze swoich uczniów opiekunka zdolnych kucharzy. – Jesteśmy pod wrażeniem urokliwej okolicy i samego Zamku Kliczków, przemiłej obsługi i życzliwości, jakiej doświadczyliśmy od organizatorów podczas naszego pobytu na Śląsku – dodaje nauczycielka.
{jb_greenbox}Oryginalna receptura finałowego dania przygotowanego przez Mateusza Półtoraka i Jacka Garnka:
Pasztet na kruchym cieście z galaretką winno-wiśniową
opis produkcyjny:
Normatyw Surowcowy na mięso: 0,5 kg mięsa z kurczaka, 30 g orzechów laskowych, 70 g orzechów włoskich, 60 g grzybów suszonych, bułka czerstwa, 50 ml mleka, przyprawa do kurczaka, 3 jajka, 70 ml śmietanki 30%, sól i pieprz.
Ciasto kruche: 125 g mąki, 40 g żółtek [2 żółtka - red.], 75 g margaryny, sól.
Galaretka: Galaretka wiśniowa, 250 ml wody, 60 ml wina czerwonego wytrawnego, 7 g żelatyny spożywczej.
Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka ugotować, zblenderować. Jajka połączyć ze śmietanką, wlać do mięsa, wymieszać. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do masy. Orzechy drobno pokroić w kosteczkę. Grzyby obgotować i pokroić w kostkę. Połączyć razem wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Ciasto kruche: Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, pokroić z masłem, dodać żółtka i zagnieść. Wyłożyć formę do wypieku ciastem, upiec.
Galaretka: Do naczynia z wrzącą wodą (250 ml) wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, dolać wino, zagotować. Dodać żelatynę i odstawić do wystygnięcia.
Końcowy etap polega na połączeniu wszystkich składników. Na upieczone ciasto kruche wykładamy masę z mięsa. Wstawiamy na 15-25 minut do upieczenia w 180 stopniach. Wylewamy na wierzch galaretkę i pozostawiamy do zastygnięcia. Podajemy w postaci małych trójkątów wraz z pokrojoną w drobną kostkę galaretką, z paskami skórki pomarańczowej, z orzechami i winem.{/jb_greenbox}
Pozostałe przepisy konkursowe można znaleźć na stronie internetowej szkoły w zakładce Bez kuchni ani rusz.
(ur, fot. www.zsp2garwolin.pl) 2012-11-20 14:38:08
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
[quote name="Znajomy"]..."Ale brzuch" :D Prośba do szefowej: Gumisiowi tylko suchary proszę sprzedawać :P[/quote] Ciekawe czy pasztet będący w tym brzuchu przerasta go :lol:
[quote name=",,"]podana receptura zawiera żółtka w gramach z tego powodu, ze w konkursach receptura tego wymaga. Dziękuję. :)[/quote]zgadzam się z romkiem ,redakcja powinna poprosić autorów dania o przepis dla amatorów (tzn bez tego technologicznego bełkotu).
[quote name="andrew"]Niezły pasztet. Wiedziałem,że w dwójce same pasztety[/quote]szkoda Twoich rodziców...
Niezły pasztet. Wiedziałem,że w dwójce same pasztety
Guma mistrzu ;)
podana receptura zawiera żółtka w gramach z tego powodu, ze w konkursach receptura tego wymaga. Dziękuję. :)
..."Ale brzuch" :D Prośba do szefowej: Gumisiowi tylko suchary proszę sprzedawać :P
Dyniuś gratuluję! ;D
[quote name="romek"]no to jeszcze mam gorącą prośbę do redakcji...jak już "poprawiliście żółtka" to jeszcze adjustację zróbcie...bo nie "klei się" to i owo...[/quote]to se żółtek doda to ci sie poskleja może
no to jeszcze mam gorącą prośbę do redakcji...jak już "poprawiliście żółtka" to jeszcze adjustację zróbcie...bo nie "klei się" to i owo...
teraz Gumisie zaczną robić pasztety a nie sok z gumijagód :P
ja wiem że zaraz zbiorę gromy na głowę...ale redakcja mogłaby poprosić o NORMALNY przepis..przecież kurna jak to brzmi "40 g żółtek" :PPPPP i margaryna do kruchego ciasta....masło kochani...masło.."Normatyw surowcowy na mięso"...słownictwo nazwijmy je "techniczne" dla technologów żywienia....bleeeee....a panom kucharzom duże gratulacje:)))