
W sobotę 11 sierpnia w Ustroniu odbyły się VII już Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny. Podczas Święta Baraniny jury zachwycił talent Marka Rybackiego, szefa kuchni z Hotelu Sulbin.
Mistrzowska jagnięcina przyniosła nominację
Podczas ubiegłorocznych mistrzostw szef kuchni Hotelu „Sulbin” Marek Rybacki wraz ze Zbigniewem Łęgowskim właścicielem restauracji „Spiżarnia „ tworzyli zespół „GastroArt Team”. W VI edycji prestiżowego konkursu wywalczyli drugie miejsce. W tym roku, wzmożony trening i wiele modyfikacji konkursowego dania sprawiły, że ten sam skład nie dał szans konkurencji. Marek Rybacki i Zbigniew Łęgowski zwyciężyli w VII Mistrzostwach Polski w podawaniu baraniny i uzyskali najważniejsze wyróżnienie jakim jest nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski.
Szefowie kuchni zachwycili podniebienia jury jagnięciną marynowaną w ziołach z czerwoną kapustą i pęczakiem zapiekanym z oscypkiem na ciemnym sosie z gruszką i czerwonym winem.
Do Kulinarnego Pucharu Polski w całej Polskie jest nominowanych 15 najlepszych drużyn w kraju, które w tym roku odniosły zwycięstwa w prestiżowych konkursach kulinarnych. Kulinarny Puchar Polski w październiku wyłoni najlepszych kucharzy w Polsce w 2012 roku. Już teraz w ich gronie silne miejsce zajmuje Marek Rybacki.
{jb_greenbox}Marek Rybacki to między innymi:
Mistrz Polski w Carvingu – 2008,
Uczestnik II Mistrzostw Europy w Carvingu Chińskim – Lipsk 2009 – miejsce 7,
Uczestnik Mistrzostw Europy w Carvingu – Praga 2009. Super Finał – miejsce 8,
Mistrz Europy w przyrządzaniu potraw z karpia – 2011,
Zwycięzca Ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „ Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” – 2011,
II i III miejsce podczas międzynarodowego konkursu kulinarnego „ Festiwal Smaku” 2010 – 2011,
Wice Mistrz Polski w podawaniu baraniny – 2011,
Mistrz Polski w podawaniu baraniny – 2012 i nominacja do KPP,
Współorganizator Mistrzostw Polski w Carvingu i organizator Turnieju Carvingowego,
Współautor książki o carvingu „ Fantazje z warzyw i owoców”
Wice Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska.{/jb_greenbox}
Działa swobodnie i zaspokaja gusta
– Większość zwycięstw zawdzięczam także wspaniałym i wyrozumiałym właścicielom Hotelu „Sulbin” Dorocie i Marcinowi Warownym, którzy umożliwiają mi treningi i dają swobodę w działaniu. To pozwala mi na zdobywanie nowoczesnej wiedzy kulinarnej, która, w postaci ciekawych dań w naszym menu restauracyjnym i bankietowym, zaspokaja gusta naszych gości – mówi Marek Rybacki. – Specjalne podziękowania dla mojego zastępcy Karola Oliwy, który bardzo dobrze radzi sobie z zespołem kuchni podczas mojej nieobecności – dodaje szef kuchni z Sulbina.
Więcej informacji o Kulinarnym Pucharze Polski znajdziecie na Facebooku .
Artykuł sponsorowany
(ur) 2012-08-18 18:22:40
{jcomments off}
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie