
Uczniowie ZSP nr 2 w Garwolinie wzięli udział w prestiżowej imprezie branży gastronomicznej „II Ogólnopolskiej Sztafecie Kulinarnej Młodych Kucharzy". Z autorskimi przepisami zakwalifikowali się spośród ponad czterdziestu grup z całej Polski do finałowej ósemki, gdzie uplasowali się na wysokim piątym miejscu.
„ II Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy" odbyła się 24 maja w Gdańsku podczas Międzynarodowych Targów Gdańskich GASTROEXPO 2013. Uczniowie z garwolińskiej „Dwójki” opracowali własne przepisy na dania konkursowe i zakwalifikowali się spośród ponad czterdziestu grup z całej Polski do finałowej ósemki. Trzyosobową drużynę tworzyli: uczeń klasy III TK Mateusz Półtorak oraz dwoje uczniów z klasy II TK Dagmara Burkowska i Konrad Dróżdż. Opiekunami uczniów były Elżbieta Buczek i Renata Głowala.
{jb_greenbox}Zasady konkursu przewidywały, że uczestnicy mieli wykonać:
– Zupę rybną, która musi obowiązkowo składać się z dorsza lub łososia bądź sandacza lub ze wszystkich wymienionych ryb.
– Drugie danie, którego podstawowym produktem powinna być polędwiczka wieprzowa i bób.
– Deser, który musi składać się z czekolady, pomarańczy, świeżych lub mrożonych malin i mięty.{/jb_greenbox}
W Mistrzostwach uczestniczyły 3-osobowe zespoły, składające się z trzech profesjonalnych kucharzy lub uczniów szkół gastronomicznych. Ekipa kucharska w czasie nie dłuższym niż 2,5 godziny musiała wykonać trzy dania (po 4 porcję z każdej kategorii): zupę rybną, pełnowartościowe II danie z polędwiczki wieprzowej i bobu oraz deseru. Na stanowiska zawodnicy wpuszczani byli pojedynczo, zaczynając od kucharza wykonującego zupę rybną, później zawodnika wykonującego II danie i na końcu zawodnika wykonującego deser.
Uczniowie z ZSP nr 2 w Garwolinie przygotowali:
Krem z łososia w towarzystwie białych ryb z łezką kwaśnej śmietany
Soczystą polędwiczkę wieprzową w towarzystwie sałatki z bobu podaną na kaszy
Suflet z czarnej czekolady podany z bukietem wytrawnych owoców
Zmagania drużyn były bardzo zacięte, ponieważ startowali w nich zarówno pracujący profesjonalnie kucharze, jak i uczniowie szkół gastronomicznych. Uczestników obserwowało i oceniało Jury Techniczno-Degustacyjne, składające się z 6 wybitnych kucharzy pomorskich, które przyznawało punkty za:
– przygotowanie stanowiska pracy w tym mise en place
– profesjonalizm pracy w tym wykorzystany surowiec
– dobór odpowiednich składników
– smak potrawy
Według punktacji jury, drużyna z „Dwójki” zajęła V miejsce w ogólnej klasyfikacji, a miejsce I wśród drużyn spoza Pomorza. Puchar za I miejsce powędrował do kucharzy z MP Catering, Wejherowo.
Wrócili z nowymi doświadczeniami
– Ponieważ wyjazd na konkurs połączony był z wycieczką szkolną naszej drużynie kibicowała czterdziestoosobowa grupa kolegów i koleżanek z klas gastronomicznych. Dzień wcześniej uczniowie zwiedzali Gdańsk, a kolejny dzień spędzili na Targach GASTROEXPO, gdzie zwiedzali stoiska, degustowali produkty i oglądali pokazy np. barmańskie. Uczniowie uczestniczący w wycieczce wrócili bogatsi o nowe doświadczenia, przeżycia, wrażenia oraz wiedzę jaką zdobyli – zapewniają opiekunki zdolnych kucharzy.
– Składamy podziękowania dla Pana Marka Rybackiego za cenne wskazówki podczas przygotowań do konkursu. Zdolności, zaangażowanie i potencjał naszych uczniów będziemy dalej promować, poszerzać i przygotowywać do kolejnych konkursów – dodają Renata Głowala i Elżbieta Buczek.
Tekst: Renata Głowala i Elżbieta Buczek
Zdjęcia: Renata Głowala (www.zsp2garwolin.pl)
(oprac. ur) 2013-05-31 11:27:37
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
To jeszcze przydałby sie przepisy :lol: