Reklama

Iwona Kiełt na podium Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego

Tym razem to oni, a nie ich podopieczni, przygotowywali wykwintne dania. W Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych Iwona Kiełt z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zajęła trzecie miejsce.

 

„ Gotuj lokalnie” – to projekt realizowany przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni. Do udziału zakwalifikowało się 20 szkół z całej Polski, wśród nich ZSP nr 2 CKP w Garwolinie.

 

Pierwszym etapem projektu było szkolenie dla nauczycieli, zaplanowane na 18. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne „EuroGastro” w Warszawie (26-28 marca). Warsztaty poprowadzone były przez znanych kucharzy – Marcina Budynka i Tomasza Jakubiaka. Szkolenie zakończyło się Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych z całej Polski.

 

Polędwiczki wieprzowe zachwyciły jury

Zadaniem, które organizatorzy postawili przed dwuosobowymi zespołami, polegało na przygotowaniu dania głównego. „Kulinarnym bohaterem” miała być polędwica wieprzowa. Nie można było zapomnieć o regionalnych produktach Podlasia. Nauczyciele biorący udział w konkursie zostali przypadkowo podzieleni na dwuosobowe grupy. Czas na przygotowanie potrawy wynosił godzinę. Do dyspozycji były jedynie surowce znajdujące się na stoisku targów. Iwona Kiełt, której los przydzielił koleżankę z Nysy, przygotowała danie składające się z polędwiczek wieprzowych panierowanych w serze korycińskim wiejskim, puree z pasternaku z dodatkiem masła z Filipowa, pomidorów zapiekanych, pesto z bazylii z orzechami laskowymi i z czosnkiem kwaszonym. Smak i sposób przygotowania potrawy doceniło jury, w składzie którego znaleźli się m.in. Robert Sowa, Joseph Seelesto (znany z programu Top Chef) czy prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni Jerzy Pasikowski. Garwolińsko-nyski duet zajął trzecie miejsce i wszedł z skład laureatów pierwszego takiego konkursu w kraju.

 

Gotowanie bez zaplanowania receptury

– Poziom konkursu był bardzo wysoki. Brali w nim udział m.in. kucharze pracujący zawodowo i dodatkowo uczący w szkole. Największą trudnością było to, że startowaliśmy w ciemno, nie znaliśmy surowców, więc nie było możliwości wcześniejszego zaplanowania receptury – przyznaje zadowolona z wyniku konkursu Iwona Kiełt.

Drugi etap projektu „Gotuj lokalnie” będzie obejmował warsztaty praktyczno- teoretyczne dla uczniów przeprowadzone w ZPS nr 2. Ostatnim akcentem będzie ogólnopolski konkurs kulinarny na danie główne, wykorzystujące produkty regionalne, w którym uczniowie powalczą o pięciodniowy kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

 

Inf. i fot. ZSP nr 2 w Garwolinie

(oprac. ur) 2014-04-03 08:21:02

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    R. - niezalogowany 2014-04-03 06:35:03

    gratulacje:)))) widać że uczniowie ,którzy też wygrywają konkursy mają dobry przykład... a swoją drogą ciekawi mnie jak by dali sobie radę na konkursach wiedzy inni nauczyciele;)))

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do