
Tym razem to oni, a nie ich podopieczni, przygotowywali wykwintne dania. W Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych Iwona Kiełt z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zajęła trzecie miejsce.
„ Gotuj lokalnie” – to projekt realizowany przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni. Do udziału zakwalifikowało się 20 szkół z całej Polski, wśród nich ZSP nr 2 CKP w Garwolinie.
Pierwszym etapem projektu było szkolenie dla nauczycieli, zaplanowane na 18. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne „EuroGastro” w Warszawie (26-28 marca). Warsztaty poprowadzone były przez znanych kucharzy – Marcina Budynka i Tomasza Jakubiaka. Szkolenie zakończyło się Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych z całej Polski.
Polędwiczki wieprzowe zachwyciły jury
Zadaniem, które organizatorzy postawili przed dwuosobowymi zespołami, polegało na przygotowaniu dania głównego. „Kulinarnym bohaterem” miała być polędwica wieprzowa. Nie można było zapomnieć o regionalnych produktach Podlasia. Nauczyciele biorący udział w konkursie zostali przypadkowo podzieleni na dwuosobowe grupy. Czas na przygotowanie potrawy wynosił godzinę. Do dyspozycji były jedynie surowce znajdujące się na stoisku targów. Iwona Kiełt, której los przydzielił koleżankę z Nysy, przygotowała danie składające się z polędwiczek wieprzowych panierowanych w serze korycińskim wiejskim, puree z pasternaku z dodatkiem masła z Filipowa, pomidorów zapiekanych, pesto z bazylii z orzechami laskowymi i z czosnkiem kwaszonym. Smak i sposób przygotowania potrawy doceniło jury, w składzie którego znaleźli się m.in. Robert Sowa, Joseph Seelesto (znany z programu Top Chef) czy prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni Jerzy Pasikowski. Garwolińsko-nyski duet zajął trzecie miejsce i wszedł z skład laureatów pierwszego takiego konkursu w kraju.
Gotowanie bez zaplanowania receptury
– Poziom konkursu był bardzo wysoki. Brali w nim udział m.in. kucharze pracujący zawodowo i dodatkowo uczący w szkole. Największą trudnością było to, że startowaliśmy w ciemno, nie znaliśmy surowców, więc nie było możliwości wcześniejszego zaplanowania receptury – przyznaje zadowolona z wyniku konkursu Iwona Kiełt.
Drugi etap projektu „Gotuj lokalnie” będzie obejmował warsztaty praktyczno- teoretyczne dla uczniów przeprowadzone w ZPS nr 2. Ostatnim akcentem będzie ogólnopolski konkurs kulinarny na danie główne, wykorzystujące produkty regionalne, w którym uczniowie powalczą o pięciodniowy kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
Inf. i fot. ZSP nr 2 w Garwolinie
(oprac. ur) 2014-04-03 08:21:02
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
gratulacje:)))) widać że uczniowie ,którzy też wygrywają konkursy mają dobry przykład... a swoją drogą ciekawi mnie jak by dali sobie radę na konkursach wiedzy inni nauczyciele;)))