Prawdopodobnie słyszałeś, że węglowodany nie są najlepszym źródłem energii dla organizmu i że powinieneś ograniczyć je w swojej diecie. Choć jest to prawda w przypadku niektórych osób, niekoniecznie jest to prawdą dla wszystkich. Klucz do tego, czy należy ograniczyć spożycie węglowodanów, zależy od kilku czynników. Kiedy więc warto ograniczyć węglowodany w diecie?
Węglowodany są jednym z trzech niezbędnych makroskładników odżywczych w naszej diecie, obok tłuszczu i białka. Węglowodany pochodzą z pokarmów roślinnych, takich jak owoce, warzywa, zboża i rośliny strączkowe. Są one niezbędne do utrzymania poziomu energii i naprawy mięśni po treningu. Choć węglowodany są trawione powoli, stanowią szybkie źródło energii dla organizmu.
Jeśli masz cukrzycę, stan przedcukrzycowy lub inne schorzenia, w których często występuje wysoki poziom cukru we krwi, ograniczenie węglowodanów może pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i poprawić ogólny stan zdrowia. Również, jeśli starasz się schudnąć, wyeliminowanie nadmiaru węglowodanów i skupienie się na spożywaniu większej ilości białka i zdrowych tłuszczów może bardzo pomóc w osiągnięciu tego celu.
Istnieje kilka sposobów na wyeliminowanie węglowodanów z diety. Najpopularniejszym sposobem jest przejście z rafinowanych ziaren, takich jak biała mąka i biały ryż, na pełne ziarna. Całe ziarna zawierają więcej błonnika i składników odżywczych niż ziarna rafinowane, co może pomóc w zmniejszeniu głodu i zachcianek. Innym sposobem na zmianę węglowodanów jest zamiana przetworzonej żywności na zdrowszą. Zamiast sięgać po torebkę chipsów czy pudełko płatków śniadaniowych, wybierz świeże owoce lub warzywa. Po wprowadzeniu tych drobnych zmian można zacząć ograniczać spożycie węglowodanów. Gdy przyzwyczaisz się do jedzenia mniejszej ilości węglowodanów, może się okazać, że utrzymanie zdrowej diety stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze.
Istnieje wiele różnych rodzajów diet niskowęglowodanowych. Niektóre z nich, takie jak dieta ketogeniczna, zmuszają organizm do wykorzystywania wyłącznie tłuszczu jako źródła energii. Inne ograniczają pewne rodzaje węglowodanów, jak dieta Atkinsa lub dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jeszcze inne skupiają się na spożyciu dużej ilości białka, jak np. dieta Montignaca.
Jeszcze inne łączą niskowęglowodanowe odżywianie z regularną aktywnością fizyczną, co sprzyja utracie wagi i poprawie stanu zdrowia.
Istnieje również wiele innych terminów używanych do opisania diet niskowęglowodanowych:
Materiał partnera
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie