Reklama

Karol Okrasa zaprosił ich do swojej restauracji – Video

Czekali na niego dwa lata. Najwyraźniej bardzo mu się w Dwójce spodobało, bo w tym roku odwiedził ich już dwa razy. Popularny kucharz i restaurator Karol Okrasa zaprosił dziś zwycięzców konkursu kulinarnego z Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie do swojej restauracji Platter w Warszawie. Jakie zadanie czekało na młodych pasjonatów gotowania?

Organizatorkami wyjątkowego konkursu „Dania z okrasą”, który odbył się w czwartek 14 listopada w Zespole Szkół nr 2 w Garwolinie, były nauczycielki przedmiotów zawodowych Małgorzata Zadróżna-Piłka i Marta Szymborska. Małgorzata Zadróżna-Piłka przyznaje, że dwa lata temu, gdy uczeń Dwójki zajął pierwsze miejsce w konkursie Mazury Expo, który prowadził właśnie Karol Okrasa, postanowiła wykorzystać tę okazję, by nawiązać kontakt ze znanym kucharzem i zaprosić go do Garwolina. – Czekałam na niego dwa lata. Chciałam, żeby przyjechał z pokazem kulinarnym, ale ze względu na wielość obowiązków w maju przyjechał tylko z mową motywacyjną do uczniów. Musiał się tutaj dobrze czuć, skoro najpierw czekaliśmy dwa lata, a od wizyty w maju minęło do listopada tak niewiele czasu – zaznacza nauczycielka. Młoda kobieta dodaje, że gdy kucharz zaproponował zorganizowanie konkursu, pomysł na „Dania z okrasą” zrodził się w jej głowie bardzo szybko.

 

Jak w Masterchefie

Jak nazwa konkursu wskazuje, jego uczestnicy mieli za zadanie wykonać danie z okrasą, czyli z zaprawieniem, skwarkami, śmietaną itp. Mogło to być też ubarwienie dania lub jego dekoracja. Uczniowie nie mieli narzuconego głównego składnika, więc podczas trwania konkursu powstały dania główne, desery i zakąski. Elementem przewodnim była okrasa. Uczniowie przygotowali 4 porcje konkursowego dania, które przedstawiali i serwowali jury jak w telewizyjnym Masterchefie. Dania oceniało jury w składzie: Karol Okrasa (przewodniczący), współpracownik popularnego kucharza Maciej Krupa, wicedyrektor Dwójki Grzegorz Rybak oraz kucharze i absolwenci szkoły Konrad Talarek i Paweł Talarek. Karol Okrasa oceniając dania, zwracał uczniom uwagę na to, co mogą w nich udoskonalić. Kucharz docenił odwagę uczniów, którzy przed przystąpieniem do konkursu odczuwali tremę, gotując dla tak wyjątkowego gościa i cenionego restauratora. Młodzi kucharze przygotowali m.in.: pierś z kaczki w sosie wiśniowym (najwyżej ocenione danie), rewolucję bezową z okrasą, roladki z cukinii z farszem twarogowym i białą kapustą na pierzynce pomidorowej z nutką parmezanu, roladki z kurczaka z sosem śliwkowym i kulkami ziemniaczanymi, kartacze z mięsem, zupę krem z cukinii z białą czekoladą migdałami i chipsem z szynki.

 

Najlepsi odwiedzą restaurację Platter

Po obradach jury wybrało zwycięzców konkursu. Najwyższe noty otrzymało danie Wiolety Talarek. Oprócz niej w gronie najlepszych znaleźli się: Marta Kisiel, Maksymilian Wawer, Hubert Masny, Aleksandra Jałocha i Alicja Frelik. Nagroda jest wyjątkowa! Karol Okrasa zaprosił dziś uczniów do swojej restauracji Platter w Warszawie. Do grona uzdolnionych kucharzy dołączy uczeń, który jako pierwszy z publiczności zadał restauratorowi pytanie o to, kto był i jest dla niego wzorem i źródłem inspiracji. Uczniowie otrzymali książki wydane dzięki współpracy Karola Okrasy z siecią Lidl. 

 

Z pasją o gotowaniu i nie tylko

Podczas spotkania z Karolem Okrasą, jeszcze przed ogłoszeniem wyników konkursu, uczniowie Dwójki przeprowadzili wywiad ze znanym restauratorem. Uczniowie pytali kucharza między innymi o to, czy gotuje w domu, o moment zwrotny w jego karierze i współpracę z siecią sklepów Lidl. Nie zabrakło pytań o lubiane przez niego zapiekanki z dworca i ocenę poziomu konkursu oraz przygotowanych podczas kulinarnej rywalizacji dań. Podczas spotkania padło wiele motywacyjnych słów. Karol Okrasa mówił m.in. o tym, że dzięki współpracy z Lidlem udało się dużo zrobić w sferze edukacji żywieniowej w naszym kraju, o spełnieniu w pracy i pracy w zespole, o byciu poddawanym ciągłej ocenie i krytyce oraz przekonywał uczniów, że trzeba korzystać z pojawiających się propozycji, bo więcej mogą się nie powtórzyć. Znany kucharz przyznał, że pojawia się na szklanym ekranie i uczestniczy w różnych spotkaniach, ale jego głównym miejscem pracy jest kuchnia. – Musicie być przygotowani na ciężką robotę, ale jak tę robotę dobrze zrobicie, to gwarantuję wam sukces – zapewniał Karol Okrasa. Wyjątkowy gość w ciekawy sposób mówił o pracy kucharza, która jest jednocześnie jego pasją, o dzieciństwie na wsi i smakach, do których lubi wracać – gęstej kwaśnej śmietany, zupy z wiśni, które sprzedawał na garwolińskim zieleniaku, sera twarogowego i spalonej, świńskiej skóry.

– Chodzi o to, żeby ludzie zrozumieli, że gotowanie jest fajne i o tyle komfortowe, bo cokolwiek nie włożysz do garnka, to wiesz, co jesz, więc gotować warto – przekonywał dziś kucharz, którzy z rąk dyrektor ZS nr 2 Ewy Flagi otrzymał podziękowanie i pamiątkową statuetkę "Przyjaciela szkoły". Na Karola Okrasę czekały także inne niespodzianki, w tym m.in.: wykonane przez uczennicę szkoły logo konkursu z jego podobizną oraz kosz zagrodowych serów. Dyrektor szkoły wręczyła także podziękowania dla nauczycieli i uczniów zaangażowanych w przygotowanie konkursu. 

Podczas spotkania nie zabrakło pamiątkowych zdjęć i selfie. 

 

ur

Zdj. 1-54: ZS nr 2, 55-155: eGarwolin

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do