Reklama

Trwa kolejna edycja konkursu o Laur Marszałka

Jeszcze przez kilka dni, do 29 lutego, można zgłosić się do kolejnej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego można zgłaszać produkty w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

– Już od 17 lat promujemy naszych regionalnych producentów i popularyzujemy lokalną tradycję kulinarną, która często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zachęcamy i inspirujemy także do poszukiwania nowych smaków i form kulinarnych, które czerpią z tradycji Mazowsza i bazują wyłącznie na produktach wytwarzanych w naszym regionie. Jestem pewien, że w tym roku uczestnicy ponownie mile zaskoczą nas swoimi kulinarnymi realizacjami, a kapituła konkursu będzie miała twardy orzech do zgryzienia przy wyborze najpyszniejszych potraw i napojów – przekonuje marszałek Adam Struzik.

Swoich sił w konkursie mogą spróbować zarówno producenci indywidualni, jak i przedsiębiorcy rynkowi oraz stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne. Każdy z uczestników może zaprezentować tylko jeden produkt i co istotne, nie może to być wyrób nagrodzony w jednej z poprzednich edycji. Wszyscy uczestnicy powinni móc potwierdzić swą działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami  lub innymi dokumentami zaświadczającymi o prezentowaniu własnych wyrobów na targach, wystawach i innych spożywczych imprezach o charakterze lokalnym, regionalnym.

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

W poprzednich szesnastu edycjach do konkursu zgłoszono ponad 2000 produktów, z czego ponad 200 zostało nagrodzonych. Natomiast w ubiegłorocznej odsłonie wydarzenia spośród zgłoszonych 105 produktów jury wyróżniło 24 artykuły żywnościowe.
W ubiegłych latach wśród nagrodzonych znalazły się produkty z powiatu garwolińskiego –
– w 2019 roku – Laur Marszałka – Galaretka z Kawęczyna – przygotowana przez Annę Goliszewską
– w 2020 roku – Laur Marszałka – Sójki pogorzelskie – KGW Pogorzelec
– w 2021 roku  – Laur Marszałka – Kobylnicki szczupak w białej zalewie"przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki" w Kobylnicy (gm. Maciejowice)
– w 2022 roku – Galantyna rybna babci Goździkowej w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku w gminie Górzno
– w 2022 roku – wyróżnienie  – Kobyleńskie powidła malinowe z bonusem – Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki" w Kobylnicy w gminie Maciejowice
 

Zgłoszenia do konkursu należy kierować pocztą na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, ul. Skoczylasa 4, 
03-469 Warszawa lub mailowo, pisząc na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl.

Termin przyjmowania zgłoszeń upływa 29 lutego br.

(mazowieckie.ksow.pl, oprac. red)

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 25/02/2024 10:45
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do