
Jeszcze przez kilka dni, do 29 lutego, można zgłosić się do kolejnej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego można zgłaszać produkty w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.
– Już od 17 lat promujemy naszych regionalnych producentów i popularyzujemy lokalną tradycję kulinarną, która często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zachęcamy i inspirujemy także do poszukiwania nowych smaków i form kulinarnych, które czerpią z tradycji Mazowsza i bazują wyłącznie na produktach wytwarzanych w naszym regionie. Jestem pewien, że w tym roku uczestnicy ponownie mile zaskoczą nas swoimi kulinarnymi realizacjami, a kapituła konkursu będzie miała twardy orzech do zgryzienia przy wyborze najpyszniejszych potraw i napojów – przekonuje marszałek Adam Struzik.
Swoich sił w konkursie mogą spróbować zarówno producenci indywidualni, jak i przedsiębiorcy rynkowi oraz stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne. Każdy z uczestników może zaprezentować tylko jeden produkt i co istotne, nie może to być wyrób nagrodzony w jednej z poprzednich edycji. Wszyscy uczestnicy powinni móc potwierdzić swą działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami lub innymi dokumentami zaświadczającymi o prezentowaniu własnych wyrobów na targach, wystawach i innych spożywczych imprezach o charakterze lokalnym, regionalnym.
Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.
W poprzednich szesnastu edycjach do konkursu zgłoszono ponad 2000 produktów, z czego ponad 200 zostało nagrodzonych. Natomiast w ubiegłorocznej odsłonie wydarzenia spośród zgłoszonych 105 produktów jury wyróżniło 24 artykuły żywnościowe.
W ubiegłych latach wśród nagrodzonych znalazły się produkty z powiatu garwolińskiego –
– w 2019 roku – Laur Marszałka – Galaretka z Kawęczyna – przygotowana przez Annę Goliszewską
– w 2020 roku – Laur Marszałka – Sójki pogorzelskie – KGW Pogorzelec
– w 2021 roku – Laur Marszałka – Kobylnicki szczupak w białej zalewie", przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki" w Kobylnicy (gm. Maciejowice)
– w 2022 roku – Galantyna rybna babci Goździkowej w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku w gminie Górzno
– w 2022 roku – wyróżnienie – Kobyleńskie powidła malinowe z bonusem – Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki" w Kobylnicy w gminie Maciejowice
Zgłoszenia do konkursu należy kierować pocztą na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, ul. Skoczylasa 4,
03-469 Warszawa lub mailowo, pisząc na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl.
Termin przyjmowania zgłoszeń upływa 29 lutego br.
(mazowieckie.ksow.pl, oprac. red)
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie