
W środę, 7 grudnia, w Zespole Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki odbył się szkolny konkurs „ Najsmaczniejszy wypiek lub deser bożonarodzeniowy”, w którym rywalizowało 21 uczniów klady gastronomicznej.
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować i zaprezentować komisji konkursowej cztery porcje wypieku lub deseru.
Komisja, w skład której weszli Agata Nowicka z Lodziarni Amarante, Paweł Żabczyński z Piekarni Żabczyńscy, wicedyrektor ZS nr 2 Anna Liszewska oraz nauczycielka ZS nr 2 Urszula Maligłówka, oceniała między innymi: smak, zapach, pracochłonność wykonania, oryginalność, pomysłowość, estetykę podania i związek z tradycją świąt Bożego Narodzenia.
Uczniowie przygotowali m.in. "Torcik Reniferek", "Piernikowe babeczki bałwanek", "Świąteczny blok czekoladowy", "Piernik staropolski", "Winter Cake", "Gwiazdę betlejemską z makiem" i wiele innych.
I miejsce w rywalizacji zajęła Ewelina Gugała z klasy 3 TŻiUG z „Minitorcikiem Świątecznym”.
Jury przyznało również wyróżnienie Wiktorii Domareckiej uczennicy klasy I TŻiUG za „ Monodeser piernikowo – śliwkowy”.
Nagrodą specjalną dla laureatów są warsztaty szkoleniowe w Lodziarni Amarante.
Nagrody dla uczestników ufundowała Rada Rodziców.
(zsp2garwolin.pl, fot. Sebastian Majewski, oprac. red)
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie