Reklama

Przepyszne i zdrowe – Gastronomiczne innowacje pedagogiczne w ZS w Miętnem

Zespół Szkół w Miętnem z powodzeniem realizuje projekty unijne. Dofinansowania, które otrzymuje placówka przekładają się na podniesienie standardu wyposażenia pracowni i organizację stażów zawodowych, szkoleń i kursów. Przykładem takiego działania jest wdrożenie innowacji pedagogicznych z zakresu kształcenia zawodowego gastronomicznego. W ramach kształcenia praktycznego, pięćdziesięciu sześciu uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia usług gastronomicznych wzięło udział w realizacji dwóch innowacji pedagogicznych. Było przepysznie i zdrowo!

Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem uczestniczy w realizacji projektu Nr RPMA.10.03.01-14-9213/17 pt. „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”. Projekt ten jest realizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Osi Priorytetowej X Edukacja dla rozwoju regionu, Działanie 10.3 Doskonalenie zawodowe, Poddziałanie 10.3.1 Doskonalenie zawodowe uczniów, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020. Całkowita wartość projektu: 119 999 576,40 PLN. Wysokość dofinansowania z Funduszy Europejskich: 95 999 661,12 PLN. Wartość dofinansowania w ramach projektu dla szkół prowadzonych przez powiat garwoliński to 3.849.755,22 zł.

– W ramach projektu realizowane będą staże zawodowe, szkolenia i kursy zawodowe dla uczniów. Podniesiemy też standard wyposażenia pracowni zawodowych, zakupując  nowoczesny sprzęt odpowiedni środowisku pracy, podnoszący jakość kształcenia praktycznego. Dzięki tym funduszom będziemy mogli wspierać rozwój nauczycieli przedmiotów zawodowych na potrzeby innowacji pedagogicznej – informuje dyrektor ZS w Miętnem Lilla Nawrocka. 

Pierwszym etapem realizacji projektu jest wdrożenie innowacji pedagogicznych z zakresu kształcenia zawodowego gastronomicznego. W ramach kształcenia praktycznego, 56 uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia usług gastronomicznych wzięło udział w realizacji dwóch innowacji pedagogicznych. Jedna dotyczyła innowacyjnych technik przygotowywania dań w nowoczesnej gastronomii, np. gotowanie metodą sous vide oraz aranżacji i serwowania dań z uwzględnieniem nowych technik kulinarnych. Druga to: „Słodko i zdrowo – desery i przekąski sporządzane przy udziale różnych technik kulinarnych z uwzględnieniem żywienia dietetycznego i kuchni wegańskiej.”

Kolejny etap realizacji projektu to nauka innowacyjnych technologii przygotowywania różnych dań dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.

– Staramy się poszerzać obszar naszego kształcenia i wychodzić poza podstawę programową, bo wiemy, że rynek pracy oczekuje od naszych absolwentów dodatkowych kwalifikacji. Przy okazji zachęcamy uczniów klas ósmych do podjęcia nauki w naszej szkole. Dajemy solidne wykształcenie, przygotowujemy do uzyskania kwalifikacji zawodowych, organizujemy dla naszych uczniów płatne staże oraz dodatkowe kursy zawodowe – zachęca dyrektor Zespołu Szkół w Miętnem.

 

Inf. pras., oprac. ur


 

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do