Reklama

Uczennice technikum w ZSP Żelechów wśród najlepszych!

Karolina Tomasik i Katarzyna Matyjasek z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Ignacego Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie wykazały się ogromną wiedzą podczas finałów olimpiad tematycznych i znalazły się w gronie laureatek

Tegoroczny finał Olimpiady Umiejętności Hotelarskich, który odbył się w dniach 29-31 marca 2023r.  w siedzibie Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie i w kompleksie hoteli IBIS REDUTA Warszawa pod patronatem nad Ministra Sportu i Turystyki oraz Polskiej Organizacji Turystycznej i Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, okazał się niezwykle szczęśliwy dla Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Ignacego Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie. Karolina Tomasik - uczennica klasy czwartej Technikum Hotelarskiego, uzyskała tytuł laureata I edycji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich.

Awans do ścisłego finału rywalizacji

W ogólnopolskiej olimpiadzie wystartowało ponad 2000 uczniów, reprezentujących 134 szkoły ponadpodstawowe kształcące w zawodzie technik hotelarstwa. Celem olimpiady, która, jak widać, cieszy się wielką popularnością wśród szkół kształcących przyszłych hotelarzy, jest rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem, pogłębianie wiedzy oraz rozwój i doskonalenie umiejętności zawodowych. Oczywiście nauczyciele, przygotowujący młodzież do udziału w tych zmaganiach, również mogą doskonalić swój warsztat dydaktyczny. Nie bez powodu motto Olimpiady Umiejętności Hotelarskich brzmi: "Hotele są tak dobre jak ludzie, którzy w nich pracują".

Do finału zakwalifikowało się tylko 35 osób z największą liczbą punktów. Podczas pierwszego etapu ścisłego finału uczniowie zmierzyli się z zadaniami teoretycznymi oraz praktycznymi, które wyłoniły 16 najlepszych. Wśród nich znalazła się Karolina Tomasik. Dalsze zmagania polegały na obsłudze gościa hotelowego w pokoju hotelowym, restauracji oraz recepcji. Ta część wymagała od finalistów umiejętności prowadzenia konwersacji w języku angielskim. Uczennica hotelarstwa Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Żelechowie bardzo dobrze poradziła sobie z wymienionymi zadaniami, doskonale zaprezentowała swoje umiejętności zawodowe oraz językowe i dzięki temu uzyskała tytuł laureatki I edycji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich. Dzięki swojej wytrwałości oraz pracy Karolina znalazła się wśród najlepszych uczniów techników hotelarstwa w Polsce. Awans do ścisłego finału jest olbrzymim sukcesem zarówno Karoliny Tomasik, jak i jej nauczycieli. Opiekunem uczennicy była Sylwia Zatyka.

Indeks i otwarte drzwi do renomowanych uczelni

Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Ignacego Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie święcił też triumfy w XXVII Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu, której finał miał miejsce w Szczecinie w dniach 21-24 marca 2023 r. Uczennica żelechowskiego Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych - Katarzyna Matyjasek - została finalistką tej prestiżowej ogólnopolskiej olimpiady.

W tym roku szkolnym do udziału w zawodach I stopnia zgłosiło się ponad 8 tys. uczestników, z których  5 tys. to młodzież uczęszczająca do liceów ogólnokształcących, a 3 tys. to uczniowie techników. Hasło przewodnie Olimpiady brzmiało: Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu chorób układu krążenia.

W finale olimpiady wzięły udział 52 osoby. W trakcie trzydniowych zmagań Katarzyna Matyjasek musiała wykazać się wiedzą z zakresu żywienia i gastronomii, rozwiązywać zadania teoretyczne oraz praktyczne. Rywalizacja była bardzo zacięta, ale tegoroczna maturzystka z ZSP w Żelechowie dzięki doskonałemu przygotowaniu, wiedzy i umiejętnościom zaprezentowała się bardzo dobrze we wszystkich konkurencjach i wywalczyła tytuł finalisty. Dzięki temu sukcesowi zdobyła indeks, który już dziś otwiera jej drzwi do 32 renomowanych uczelni wyższych w Polsce. Utalentowana laureatka z żelechowskiego technikum będzie mogła kontynuować edukację i pogłębiać swoją wiedzę o żywieniu już na poziomie akademickim.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że Olimpiada Wiedzy o Żywieniu to nie tylko wspaniała okazja do wykazania swoich umiejętności i zdobycia nagród, ale także szansa na podniesienie jakości kształcenia w dziedzinie żywienia i gastronomii w całym kraju. Olimpiada to także dobra okazja dla nauczycieli, by wymieniali się doświadczeniami i pomysłami na kreatywną edukację w tej dziedzinie. Katarzyna Matyjasek i jej sukces na XXVII Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu to doskonały przykład, że ciężka praca, ambicja oraz talent przynoszą wymierne efekty. Opiekunem laureatki była Wioletta Szymaniuk.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

 

Inf. pras., oprac. ur

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do