
Karolina Tomasik i Katarzyna Matyjasek z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Ignacego Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie wykazały się ogromną wiedzą podczas finałów olimpiad tematycznych i znalazły się w gronie laureatek
Tegoroczny finał Olimpiady Umiejętności Hotelarskich, który odbył się w dniach 29-31 marca 2023r. w siedzibie Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie i w kompleksie hoteli IBIS REDUTA Warszawa pod patronatem nad Ministra Sportu i Turystyki oraz Polskiej Organizacji Turystycznej i Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, okazał się niezwykle szczęśliwy dla Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Ignacego Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie. Karolina Tomasik - uczennica klasy czwartej Technikum Hotelarskiego, uzyskała tytuł laureata I edycji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich.
Awans do ścisłego finału rywalizacji
W ogólnopolskiej olimpiadzie wystartowało ponad 2000 uczniów, reprezentujących 134 szkoły ponadpodstawowe kształcące w zawodzie technik hotelarstwa. Celem olimpiady, która, jak widać, cieszy się wielką popularnością wśród szkół kształcących przyszłych hotelarzy, jest rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem, pogłębianie wiedzy oraz rozwój i doskonalenie umiejętności zawodowych. Oczywiście nauczyciele, przygotowujący młodzież do udziału w tych zmaganiach, również mogą doskonalić swój warsztat dydaktyczny. Nie bez powodu motto Olimpiady Umiejętności Hotelarskich brzmi: "Hotele są tak dobre jak ludzie, którzy w nich pracują".
Do finału zakwalifikowało się tylko 35 osób z największą liczbą punktów. Podczas pierwszego etapu ścisłego finału uczniowie zmierzyli się z zadaniami teoretycznymi oraz praktycznymi, które wyłoniły 16 najlepszych. Wśród nich znalazła się Karolina Tomasik. Dalsze zmagania polegały na obsłudze gościa hotelowego w pokoju hotelowym, restauracji oraz recepcji. Ta część wymagała od finalistów umiejętności prowadzenia konwersacji w języku angielskim. Uczennica hotelarstwa Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Żelechowie bardzo dobrze poradziła sobie z wymienionymi zadaniami, doskonale zaprezentowała swoje umiejętności zawodowe oraz językowe i dzięki temu uzyskała tytuł laureatki I edycji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich. Dzięki swojej wytrwałości oraz pracy Karolina znalazła się wśród najlepszych uczniów techników hotelarstwa w Polsce. Awans do ścisłego finału jest olbrzymim sukcesem zarówno Karoliny Tomasik, jak i jej nauczycieli. Opiekunem uczennicy była Sylwia Zatyka.
Indeks i otwarte drzwi do renomowanych uczelni
Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Ignacego Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie święcił też triumfy w XXVII Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu, której finał miał miejsce w Szczecinie w dniach 21-24 marca 2023 r. Uczennica żelechowskiego Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych - Katarzyna Matyjasek - została finalistką tej prestiżowej ogólnopolskiej olimpiady.
W tym roku szkolnym do udziału w zawodach I stopnia zgłosiło się ponad 8 tys. uczestników, z których 5 tys. to młodzież uczęszczająca do liceów ogólnokształcących, a 3 tys. to uczniowie techników. Hasło przewodnie Olimpiady brzmiało: Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu chorób układu krążenia.
W finale olimpiady wzięły udział 52 osoby. W trakcie trzydniowych zmagań Katarzyna Matyjasek musiała wykazać się wiedzą z zakresu żywienia i gastronomii, rozwiązywać zadania teoretyczne oraz praktyczne. Rywalizacja była bardzo zacięta, ale tegoroczna maturzystka z ZSP w Żelechowie dzięki doskonałemu przygotowaniu, wiedzy i umiejętnościom zaprezentowała się bardzo dobrze we wszystkich konkurencjach i wywalczyła tytuł finalisty. Dzięki temu sukcesowi zdobyła indeks, który już dziś otwiera jej drzwi do 32 renomowanych uczelni wyższych w Polsce. Utalentowana laureatka z żelechowskiego technikum będzie mogła kontynuować edukację i pogłębiać swoją wiedzę o żywieniu już na poziomie akademickim.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że Olimpiada Wiedzy o Żywieniu to nie tylko wspaniała okazja do wykazania swoich umiejętności i zdobycia nagród, ale także szansa na podniesienie jakości kształcenia w dziedzinie żywienia i gastronomii w całym kraju. Olimpiada to także dobra okazja dla nauczycieli, by wymieniali się doświadczeniami i pomysłami na kreatywną edukację w tej dziedzinie. Katarzyna Matyjasek i jej sukces na XXVII Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu to doskonały przykład, że ciężka praca, ambicja oraz talent przynoszą wymierne efekty. Opiekunem laureatki była Wioletta Szymaniuk.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Inf. pras., oprac. ur
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie