Reklama

Uczniowie z „Dwójki” gotują mistrzowsko

Mateusz Półtorak i Jacek Garnek, uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie wywalczyli zaszczytne II miejsce oraz wyróżnienie w konkursie „Szkoła Mistrzów Ugotuj.to!”

 

Konkurs był skierowany do uczniów szkół gastronomicznych i pasjonatów gotowania. Przepisy zgłoszone do kulinarnej rywalizacji oceniali profesjonaliści: Joanna Ochniak, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Jakubiak i redakcja serwisu Ugotuj.to.



Kreatywność, poprawność i łatwość

Celem konkursu było zachęcenie młodych kucharzy do sięgnięcia do źródeł – zapomnianych produktów, rodzinnych przepisów, lokalnych tradycji i stworzenia czegoś własnego na tej podstawie. W realizacji zadania liczyła się kreatywność, poprawność techniczna i łatwość wykorzystania przepisu. Pasjonat gotowania miał także uzasadnić swój wybór dania, zastosowanych produktów oraz krótko przedstawić sposób przygotowania dania. Uczestnicy konkursu, po opracowaniu i wypróbowaniu przepisu, wysyłali go wraz ze zdjęciem jego realizacji do serwisu Ugotuj.to.


Duszone żeberka zyskały uznanie
Wysoki i wyrównany poziom rywalizacji tak bardzo zaskoczył redakcję serwisu oraz jurorów, że obrady nad wyłonieniem laureatów przedłużyły się do 20 maja. Wśród najlepszych znalazł się Mateusz Półtorak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie, który zajął II miejsce w konkursie. Jego duszone żeberka, zawijane w wędzonej szynce, podane na pure z marchwi w towarzystwie duszonej złotej renety wraz z suflecikiem z kaszy ze śliwkami zachwyciły podniebienia profesjonalistów.

 

{jb_quote}Ciężko się do czegoś przyczepić w tym daniu... Bardzo ciekawy pomysł na nowoczesną polską kuchnię. Tomasz Jakubiak{/jb_quote}

{jb_quote}Najbardziej innowacyjne danie, ciekawe smaki – nieźle dobrane. Grzegorz Łapanowski{/jb_quote}

 

Roladki z kaczki wyróżnione

Wyróżnienie w konkursie zdobył Jacek Garnek z ZSP Nr 2 CKP w Garwolinie. Jego popisowym daniem były roladki z kaczki w towarzystwie sosu dyniowo-gruszkowego z serowym pęczakiem i marynowanymi w czerwonym wytrawnym winie borówkami.

{jb_quote}Polskie danie, polskie produkty i fajny, innowacyjny pomysł. Tomasz Jakubiak{/jb_quote}

 

{jb_quote}Bardzo ciekawa propozycja dania głównego, wpisującego się w gusta smakowe polskiego społeczeństwa. Dobrze dobrane składniki, nawzajem się uzupełniające i tworzące ciekawą kompozycję. Jednak brakuje umiejętności technicznych w poprawnym wykonaniu dania i jego ekspozycji. Widać potencjał, więc polecałabym odszukanie swojego mentora i kształcenie się pod jego kierunkiem. Joanna Ochniak{/jb_quote}

 

– Wzięliśmy pod uwagę pomysł na danie, składniki i to, czy spełniliście wszystkie warunki formalne. To ostatnie okazało się bardzo ważne i w pewnych przypadkach decydowało o wyższej pozycji w rankingu. Dziękujemy za udział w konkursie i gratulujemy laureatom – dodają organizatorzy konkursu.

 

Przepisy na te i inne pyszne dania, proponowane przez uczniów garwolińskiej "Dwójki", można znaleźć na stronie internetowej ZSP nr 2 w Garwolinie.

Smacznego!

 

(Fot. i inf. ugotuj.to, oprac. ur) 2013-05-21 15:24:56

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    jaś - niezalogowany 2013-05-22 06:39:03

    Gratulacje:))może dzięki sukcesom kolegów ,młodzi ludzie zaczną odwracać się od fast food"ów i zaczną hołdować slow food"owi...

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do