
Mateusz Półtorak i Jacek Garnek, uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie wywalczyli zaszczytne II miejsce oraz wyróżnienie w konkursie „Szkoła Mistrzów Ugotuj.to!”
Konkurs był skierowany do uczniów szkół gastronomicznych i pasjonatów gotowania. Przepisy zgłoszone do kulinarnej rywalizacji oceniali profesjonaliści: Joanna Ochniak, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Jakubiak i redakcja serwisu Ugotuj.to.
Kreatywność, poprawność i łatwość
Celem konkursu było zachęcenie młodych kucharzy do sięgnięcia do źródeł – zapomnianych produktów, rodzinnych przepisów, lokalnych tradycji i stworzenia czegoś własnego na tej podstawie. W realizacji zadania liczyła się kreatywność, poprawność techniczna i łatwość wykorzystania przepisu. Pasjonat gotowania miał także uzasadnić swój wybór dania, zastosowanych produktów oraz krótko przedstawić sposób przygotowania dania. Uczestnicy konkursu, po opracowaniu i wypróbowaniu przepisu, wysyłali go wraz ze zdjęciem jego realizacji do serwisu Ugotuj.to.
Duszone żeberka zyskały uznanie
Wysoki i wyrównany poziom rywalizacji tak bardzo zaskoczył redakcję serwisu oraz jurorów, że obrady nad wyłonieniem laureatów przedłużyły się do 20 maja. Wśród najlepszych znalazł się Mateusz Półtorak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie, który zajął II miejsce w konkursie. Jego duszone żeberka, zawijane w wędzonej szynce, podane na pure z marchwi w towarzystwie duszonej złotej renety wraz z suflecikiem z kaszy ze śliwkami zachwyciły podniebienia profesjonalistów.
{jb_quote}Ciężko się do czegoś przyczepić w tym daniu... Bardzo ciekawy pomysł na nowoczesną polską kuchnię. Tomasz Jakubiak{/jb_quote}
{jb_quote}Najbardziej innowacyjne danie, ciekawe smaki – nieźle dobrane. Grzegorz Łapanowski{/jb_quote}
Roladki z kaczki wyróżnione
Wyróżnienie w konkursie zdobył Jacek Garnek z ZSP Nr 2 CKP w Garwolinie. Jego popisowym daniem były roladki z kaczki w towarzystwie sosu dyniowo-gruszkowego z serowym pęczakiem i marynowanymi w czerwonym wytrawnym winie borówkami.
{jb_quote}Polskie danie, polskie produkty i fajny, innowacyjny pomysł. Tomasz Jakubiak{/jb_quote}
{jb_quote}Bardzo ciekawa propozycja dania głównego, wpisującego się w gusta smakowe polskiego społeczeństwa. Dobrze dobrane składniki, nawzajem się uzupełniające i tworzące ciekawą kompozycję. Jednak brakuje umiejętności technicznych w poprawnym wykonaniu dania i jego ekspozycji. Widać potencjał, więc polecałabym odszukanie swojego mentora i kształcenie się pod jego kierunkiem. Joanna Ochniak{/jb_quote}
– Wzięliśmy pod uwagę pomysł na danie, składniki i to, czy spełniliście wszystkie warunki formalne. To ostatnie okazało się bardzo ważne i w pewnych przypadkach decydowało o wyższej pozycji w rankingu. Dziękujemy za udział w konkursie i gratulujemy laureatom – dodają organizatorzy konkursu.
Przepisy na te i inne pyszne dania, proponowane przez uczniów garwolińskiej "Dwójki", można znaleźć na stronie internetowej ZSP nr 2 w Garwolinie.
Smacznego!
(Fot. i inf. ugotuj.to, oprac. ur) 2013-05-21 15:24:56
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Gratulacje:))może dzięki sukcesom kolegów ,młodzi ludzie zaczną odwracać się od fast food"ów i zaczną hołdować slow food"owi...