
W ośmiu piekarniach z terenu powiatu garwolińskiego zamiast soli spożywczej stosowano sól drogową. Fundacja Pro-Test opublikowała listę przedsiębiorców, którzy nieświadomie nabywali sól wypadową.
Jak informuje Dziennik.pl w ponad 600 piekarniach, cukierniach i restauracjach w całym kraju stosowano sól drogową, zamiast soli spożywczej. Z listy przedsiębiorców, którzy nie wiedzieli, że kupują sól wypadową wynika, że w powiecie garwolińskim jest 8 piekarni, których produkty zawierały „oszukaną” sól.
Gdzie był sanepid, gdy producenci sprzedawali sól?
Według portalu Dziennik.pl na liście, którą Fundacja otrzymała od GIS, są nazwy oraz adresy przedsiębiorców, którzy kupili sól od zakładów, wobec których toczy się prokuratorskie postępowanie w sprawie wprowadzania do obrotu soli wypadowej, czyli drogowej, jako soli spożywczej. – Staliśmy się ofiarami oszustwa. Ze strony hurtowni, od której kupowaliśmy sól i sanepidu otrzymaliśmy zalecenie usunięcia całej soli, którą mieliśmy na stanie i zakup nowej. Wycofaliśmy całą partię soli z użytku – zapewnia Ryszard Oskroba z Parysowa. – Były wizyty sanepidu od razu w trakcie trwania tej afery. Zakwestionowano nam około 80 kg soli, która natychmiast została oddana do dostawcy. Nie używamy tej soli. Trzeba mieć świadomość, że my kupowaliśmy sól z atestem. Oznakowaną jako spożywczą! Gdzie przez te lata, gdy firmy produkowały i sprzedawały tę sól, był sanepid? – pyta jeden z właścicieli piekarni, która znajduje się na liście Fundacji Pro-Test.
Kupowali sól oznakowaną jako spożywczą
Główny Inspektor Sanitarny podkreśla, że wszyscy ci przedsiębiorcy kupowali sól oznakowaną jako spożywczą – zakupy więc robili w dobrej wierze. – Przedsiębiorcy w sytuacji, gdy powzięli informację, że potencjalnie mogli zakupić sól przemysłową (wypadową) podejmowali we własnym zakresie, w ramach kontroli wewnętrznej, działania polegające na wycofaniu zakupionej soli lub produktów z jej udziałem – można przeczytać w piśmie przesłanym przez GIS Fundacji Pro-Test.
{jb_info}Inspektor podkreśla, że choć sól wypadowa zawiera więcej chlorku sodu (NaCl) i substancji przeciwzbrylającej, a mniej wody i siarczanu (VI) sodu, potwierdzony został brak bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia ludzi związany z ewentualnym spożyciem środków spożywczych wyprodukowanych z użyciem soli wypadowej .{/jb_info}
Listę przedsiębiorstw, w których była stosowana sól drogowa oraz pismo Głównego Inspektora Sanitarnego można znaleźć w portalu Dziennik.pl .
Źródło: Dziennik.pl
(ur) 2013-03-12 16:12:40
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Przydało by się piekarnie częściej sprawdzać by się nie wzbogacały naszych dzieci i naszym zdrowiem.
Sprawa jest prosta!Kupuję auto od Pana X. Jeżeli auto okaże się wadliwe, idę do Pana X. W jaki sposób on go nabył to nie mój interes!!! Ja wymagam od sklepu! Towar ma być OK!. WŁAŚCICIELE sklepów zajmijcie się tym PROBLEMEM!!!
Nie ma usprawiedliwienia dla tych co świadomie szkodzą drugiemu człowiekowi Jak można pisać że są ważniejsze sprawy, albo że nikomu nic się nie stało??? WSZYSTKO CO ZJADAMY MA WPŁYW NA ZDROWIE! Może czarnobyl puśćmy do tego, przecież nie poumieraliśmy (tak od razu) :(
Ludzie sprawdźcie czy te piekarnie zaopatrywali szkoły i przedszkola do których chodzą Wasze dzieci !!!!!
Powinien ten wpis o soli drogowej widnieć przez rok na pierwszej stronie jak nas trują i kto!!!
[quote name="FranekXXX"]Tak jak pisalem sprawa jest z ponad poltorej roku i wiekszosc osob bedzie sialo ferment tylko sensacje macie... Ala to sie denerwuje z tego co widac bo komentarz jakby wykrzykiwala a do tego na 100% zaloze sie ze codziennie kupuje pieczywo z ktorejs z tych piekarni. Jakby bylo szkodliwe to piekarnie mialyby duze kary itp, wiecej pewnie roznych trujacych rzeczy jecie w chlebie czy szynce z biedronki niz jak raz zjadles od frankowskiego z sola drogowa. I Co to za problem ze chleb 2 zl kosztuje albo ze benzyna czy cukier 10gr zdrozal nikt z nas nie ma na to wplywu i tylko ludzie bedziecie szybciej lysieli od takiego myslenia i zawracania sobie tym glowy.[/quote]Franek, jesteś jedyną trzeźwo myślącą osobą tutaj.
Nie mieszkam juz w Polsce ale ciesze sie ,ze sa juz odpowiednie instytucje ktore monitoroja rynek zywnosci bo zywnosc to jedyne dobro co zostalo w tym kraju a szkoda by bylo stracic i to a po aferze z konskim miesem juz export Polskiego miesa zpadl o 40%. :-x
Tak jak pisalem sprawa jest z ponad poltorej roku i wiekszosc osob bedzie sialo ferment tylko sensacje macie... Ala to sie denerwuje z tego co widac bo komentarz jakby wykrzykiwala a do tego na 100% zaloze sie ze codziennie kupuje pieczywo z ktorejs z tych piekarni. Jakby bylo szkodliwe to piekarnie mialyby duze kary itp, wiecej pewnie roznych trujacych rzeczy jecie w chlebie czy szynce z biedronki niz jak raz zjadles od frankowskiego z sola drogowa. I Co to za problem ze chleb 2 zl kosztuje albo ze benzyna czy cukier 10gr zdrozal nikt z nas nie ma na to wplywu i tylko ludzie bedziecie szybciej lysieli od takiego myslenia i zawracania sobie tym glowy.
[quote name="12345"][quote name="FranekXXX"]Po pierwsze sprawa jest z ponad półtorej roku, jakiś dziennikarzyna chciał zrobić sensację i teraz połowa osób które to przeczyta będą siały ferment podniecały się artykułem i jeszcze pewnie opowiadały sąsiadom... Po drugie nie było zagrożenia dla zdrowia, sól nie szkodziła i sanepid nie zabierał całego pieczywa z wszystkich piekarni tylko samą sól. Po trzecie Ala czego piekarnie miałyby Ci coś rekompensować skoro oni sami nie wiedzieli, jak nie chcesz jeść "trującego pieczywa" to do tesco albo lidla zapraszam napewno będzie zdrowsze[/quote]Dobrze gadasz! Myślę, że są w Polsce ważniejsze sprawy niż ta, tym bardziej, że okazało się, że sól nie jest szkodliwa dla zdrowia.. A zresztą pomyślcie ludzie, ile takiej soli macie w chlebie czy bułce? Znikome ilości! Jecie sztuczne rzeczy z wszechobecnymi szkodliwymi konserwantami, a jak przyjdzie wielka "afera" to się czepiacie śladowych ilości soli niegroźnej dla zdrowia. Ale co.. lepiej nagłośnić jakąś aferę o soli, zamiast mówić o bezrobociu, o tym, że ludzie tracą pracę, a absolwenci jej nie mogą znaleźć.. po co gadać o kryzysie jak można mówić w kółko o soli i innych pierdołach![/quote]Pewnie jestś jednym z tych trucicieli,widać po twoim wpisie że ta sól szkodzi i na mózg,nawet w tych ilościach spożywana co dziennie daje właśnie takie efekty jak widać!!!!!
Jasne nic się nie stało-skoro to takie nie szkodliwe to proszę zatrzymać jakiś pług i poprosić jakieś 10 kg będzie do pomidorów na lato! Skoro to jest sol drogowa to znaczy że do posypywania dróg a nie do jedzenia, za takie coś powinny być kary i to surowe takie pieczywo jedzą również dzieci, mało tego chleb kosztuje ponad 2 zł
[quote name="FranekXXX"]Po pierwsze sprawa jest z ponad półtorej roku, jakiś dziennikarzyna chciał zrobić sensację i teraz połowa osób które to przeczyta będą siały ferment podniecały się artykułem i jeszcze pewnie opowiadały sąsiadom... Po drugie nie było zagrożenia dla zdrowia, sól nie szkodziła i sanepid nie zabierał całego pieczywa z wszystkich piekarni tylko samą sól. Po trzecie Ala czego piekarnie miałyby Ci coś rekompensować skoro oni sami nie wiedzieli, jak nie chcesz jeść "trującego pieczywa" to do tesco albo lidla zapraszam napewno będzie zdrowsze[/quote]Dobrze gadasz! Myślę, że są w Polsce ważniejsze sprawy niż ta, tym bardziej, że okazało się, że sól nie jest szkodliwa dla zdrowia.. A zresztą pomyślcie ludzie, ile takiej soli macie w chlebie czy bułce? Znikome ilości! Jecie sztuczne rzeczy z wszechobecnymi szkodliwymi konserwantami, a jak przyjdzie wielka "afera" to się czepiacie śladowych ilości soli niegroźnej dla zdrowia. Ale co.. lepiej nagłośnić jakąś aferę o soli, zamiast mówić o bezrobociu, o tym, że ludzie tracą pracę, a absolwenci jej nie mogą znaleźć.. po co gadać o kryzysie jak można mówić w kółko o soli i innych pierdołach!
Po pierwsze sprawa jest z ponad półtorej roku, jakiś dziennikarzyna chciał zrobić sensację i teraz połowa osób które to przeczyta będą siały ferment podniecały się artykułem i jeszcze pewnie opowiadały sąsiadom... Po drugie nie było zagrożenia dla zdrowia, sól nie szkodziła i sanepid nie zabierał całego pieczywa z wszystkich piekarni tylko samą sól. Po trzecie Ala czego piekarnie miałyby Ci coś rekompensować skoro oni sami nie wiedzieli, jak nie chcesz jeść "trującego pieczywa" to do tesco albo lidla zapraszam napewno będzie zdrowsze
i jak nasze dzieci maja byc zdrowe . jak my mamy byc zdrowi . jak mozna tak robic . nie długo sami sie nawzajem potrujemy !!!
Coś mi się nie chce wierzyć by nie można było kapnąć się po cenie i po wyglądzie że to sol odpadowa?.Ciekawe czy nam teraz piekarnie zrekompensują trucie nas? :-*
Jak teraz zachować się w sklepie kupując chleb? Może ceny by spadły? Co???
Inspektor podkreśla że brak bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia. Czyli nic się nie stało i nikt za to nie odpowiada. Jak za wszystko zło w tym państwie. Jedno słowo tylko ciśnie się na usta: SKU......... SYNY