
W zdrowym ciele, zdrowy duch – pod takim hasłem w Publicznej Szkole Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Łąkach, w czerwcu, zostały zrealizowane działania w ramach programu profilaktyczno- edukacyjnego, dofinasowane ze środków Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Górznie. Data warsztatów oraz zajęć sportowo-rekreacyjnych nie bez powodu przypadła na początek wakacji. Celem działań była promocja wśród dzieci zdrowego stylu życia jako alternatywa do zachowań ryzykownych: alkoholizmu czy przemocy w rodzinie.
Warsztaty były podzielone na dwa bloki tematyczne. Pierwsze z nich skupiły się wokół zajęć edukacyjnych. Uczniowie wysłuchali wykładu przygotowanego przez panią Kingę Woźniak na temat racjonalnego żywienia oraz zbilansowanej diety. Padały ważne pytania oraz ciekawe odpowiedzi. Zebraną wiedzą uczniowie wykazali się podczas rysowania plakatów, nad którymi prace nadzorowała Anna Mikulska. Rysunki prezentowały piramidy zdrowego odżywiania oraz hasła dotyczące zdrowego trybu życia. Wielkim zainteresowaniem okazały się również eksperymenty chemiczne „chmura w słoju” oraz „znikający atrament wulkan”. Po teoretycznej części przyszedł czas na wykorzystanie wiedzy w praktyce.
„Od ziarenka do bochenka”, czyli pieczemy chleb
Każdy uczeń osobiście miał możliwość upieczenia własnego chleba. Składniki takie jak: ziarna słonecznika, siemię lniane czy płatki owsiane dla niektórych uczniów były nowością. Urabianie ciasta upływało w zabawnej ale spokojnej atmosferze - wiemy przecież, że pieczenie chleba wymaga ciszy i skupienia.
W czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta uczniowie udali się do Świetlicy Wiejskiej w Łąkach, gdzie czekała na nich kolejna część zajęć kulinarnych. Podzieleni na grupy przygotowywali pasty warzywne jako zdrową alternatywę dla wędlin i słonych przekąsek. Degustacjom nie było końca. Ciepły, świeżo upieczony chleb idealnie smakował w połączeniu z warzywnymi przystawkami.
„Kasza matka nasza”, czyli dania z kaszy na warsztat
Uczniowie zostali zapoznani przez Renatę Zuchniak z rodzajami kasz. - Mieli możliwość przyjrzenia się rodzajom ziaren, z których kasze powstają oraz spróbowania każdej z nich nie tylko w surowej postaci, ale także w przygotowanych potrawach tj. sałatki. Oczywiście przyszedł też czas na deser- zdrowy deser. Słodkie desery z kaszy jaglanej oraz daktyli bardzo zasmakowały naszym milusińskim - zapewniają organizatorzy warsztatów.
Zdrowy styl życia to nie tylko dieta, ale także ruch
Uczniowie świetnie się bawili podczas zajęć sportowo-rekreacyjnych na świeżym powietrzu. Uświadamianie młodzieży i dzieciom znaczenia sportu w rozwoju młodego organizmu oraz niszczącego wpływu alkoholu, narkotyków na zdrowie i życie człowieka również było priorytetem realizowanych dni profilaktyki.
Zorganizowanie takich działań nie udałoby się bez wsparcia. Dyrektor szkoły w Łąkach Beata Borkowska kieruje szczególne podziękowania do OSP w Łąkach, firmy Sante w Sobolewie, sklepu Panda w Garwolinie oraz firmy Aktiv Home Mateusz Reweda.
Inf. pras., oprac. ur
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie