
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łąkach zorganizowały kolejną akcję skierowaną do lokalnej społeczności - upiekły jagodzianki z własnoręcznie zebranych jagód. Gospodynie zdradzają swój sprawdzony przepis!
Pomysł na upieczenie jagodzianek dla mieszkańców wsi narodził się wśród członków koła podczas kolejnego spotkania integracyjnego. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Zaraz następnego dnia wczesnym rankiem panie i panowie wyruszyli do lasu po świeże jagody. W przeddzień zaplanowanej sprzedaży od rana do późnych godzin wieczornych w towarzystwie rozśpiewanych gospodyń z Łąk powstawały kolejne partie jagodzianek. W niedzielę 12 lipca koło sprzedawało świeże bułeczki przy kaplicy w Łąkach.
Nadzór nad całą produkcją objęła Katarzyna Gałązka. – Nasze jagodzianki cieszyły się dużym zainteresowaniem. Bardzo dziękujemy więc mieszkańcom za świetną frekwencję podczas sprzedaży, a także za wiele miłych słów, które otrzymywaliśmy w kolejnych dniach. Oczywiście w najbliższej przyszłości planujemy kolejne tego typu akcje – powiedziała jedna z członkiń KGW w Łąkach.
Przepis na pyszne jagodzianki według receptury Koła Gospodyń Wiejskich w Łąkach znajdziecie poniżej.
W KUCHENNYM ZACISZU:
Jagodzianki
Składniki na zaczyn i ciasto:
10 dag świeżych drożdży,
500 ml ciepłego mleka,
1 kg mąki pszennej,
1 jajko,
5 żółtek,
100 g drobnego cukru,
100 g masła
Składniki na nadzienie:
ok. 600 g jagód,
8 łyżek cukru,
1 opak. budyniu waniliowego lub śmietankowego
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn. Mleko podgrzać, drożdże pokruszyć do miseczki, wlać połowę ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru (wybrać je z tych 100 g) oraz 2 łyżki mąki (zabrać je z tego 1 kg).Wymieszać. Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Do misy miksera dodać jedno jajko oraz 5 żółtek. Dodać pozostały cukier i utrzeć. Masło roztopić, pozostawić do ostudzenia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, pozostałe ciepłe mleko, ubite na puszystą masę jajko z żółtkami oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Wsypać jagody do miseczki, dodać budyń oraz cukier i wymieszać. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach na placek, nałożyć jagód i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Następnie porolować w dłoniach na owalne jagodzianki. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą blachę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Piec przez ok. 15 – 18 min.
red.
Zdj. Koło Gospodyń Wiejskich w Łąkach
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie