
Od 7 lat, zwiększają świadomość młodych ludzi na temat zdrowego śniadania i jego roli w diecie. Pokazują, że zdrowo to też smacznie! Przez lata zaskarbili sobie życzliwość wielu sponsorów, którzy corocznie wspierają ich działania. Dzień Zdrowego Śniadania w Dwójce to nauka, zabawa i integracja!
W środę 12 grudnia, w sali gimnastycznej Zespołu Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie odbył się Dzień Zdrowego Śniadania. Uczestników VII edycji wydarzenia powitał wicedyrektor placówki Adam Wyskwar. W sali gimnastycznej pojawiły się smaczne i zdrowe stoiska firmy Brüggen, Piekarni Żabczyńscy, Serów Zagrodowych Agnieszki Piętki, Fermy Drobiu z Głoskowa z pastami jajecznymi, Zdrowych Miodów z pasieki Władysława Mitury, firmy Wil-Sad z jabłkami i sokami oraz stoiska stypendystów Mazowsza – Natalii Parysek, Julii Domańskiej, Eweliny Wróbel i Wiktorii Zboina.
Organizatorem corocznego Dnia Zdrowego Śniadania jest młodzież z koła naukowego „Detektywi Zdrowej Żywności”. Uczniów wspierają nauczyciele: pomysłodawczyni i inicjatorka wydarzenia Anna Liszewska oraz Małgorzata Zadóżna-Piłka, Marta Szymborska, Marzena Żak, Joanna Romanowicz, Kamila Lis i Wojciech Wawer. Wydarzenie od 7 lat gromadzi uczniów klas gastronomicznych i fryzjerskich z Dwójki, licznych sponsorów, instytucje oraz osoby zainteresowane tematyką zdrowego odżywiania. Dzień Zdrowego Śniadania ma na celu zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie, przyczynianie się do obniżenia poziomu niedożywienia młodzieży poprzez edukację oraz promocję zdrowego żywienia, posługiwanie się w teorii i praktyce wiedzą dotyczącą zdrowej żywności, budzenie ciekawości poznawczej i zainteresowań przyrodniczych, kształcenie postaw zdrowej rywalizacji oraz integrację środowiska szkolnego.
Super inicjatywa
– Jestem głęboko przekonana, że jesteśmy tym, co jemy i jeśli będziecie zdrowo się odżywiać i od młodych lat nabywać takie nawyki zdrowego odżywiania, będzie się wszyscy lepiej czuć, będziecie mieli więcej energii i dużo więcej dobrych rzeczy będziecie w stanie w swoim życiu zrobić. Będziecie również zdrowsi, a jeśli każdy z nas będzie zdrowszy, będziemy zdrowszym społeczeństwem – mówił wicestarosta powiatu Iwona Kurowska, która zaznaczyła, że o zdrowym odżywianiu mogłaby odpowiadać długo, bo to jej pasja i ogromnie cieszy się, że tak wielu młodych ludzi tym tematem się interesuje. Wicestarosta pogratulowała organizatorom wydarzenia i wszystkim osobom zaangażowanym w jego realizację. Iwona Kurowska wręczyła pomysłodawczyni akcji Annie Liszewskiej wyjątkowy upominek od posła Grzegorza Woźniaka – bombkę 100-lecia odzyskania niepodległości Polski.
Uczniom szkoły, nauczycielom i angażującym się w akcję sponsorom gratulowały prezes ZNP Oddział w Garwolinie Halina Poszytek oraz Grażyna Makulec z Gminnego Klubu Seniora. O wytwarzaniu pysznych i naturalnych serów i pokazywaniu uczniom tego, że można na tym zarabiać mówiła uczestnicząca w wydarzeniu po raz czwarty Agnieszka Piętka produkująca Sery Zagrodowe. – Super inicjatywa – powiedziała państwowy powiatowy inspektor sanitarny Dorota Brojek, która podkreśliła, że zdrowe śniadanie to źródło energii na cały dzień. Smacznego życzyli wszystkim kierownik Kina Wilga w Garwolinie Jacek Pasternak oraz asp. Danuta Kalinowska z Komendy Powiatowej Policji w Garwolinie.
Z odżywianiem jak z tankowaniem
Podczas spotkania przedstawiciele firm sponsorskich przedstawili ciekawe prezentacje. Przed uczestnikami spotkania wystąpili Patryk Mianowski z firmy Brüggen, technolog Piekarni Żabczyńscy Aneta Brodowska-Piechota, Władysław Mitura prezentujący Zdrowe Miody, dietetyk kliniczny Food4life Magdalena Ochnio i stypendystka Natalia Parysek. O zdrowym odżywianiu mówiła przedstawicielka Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Garwolinie Renata Liszewska, która podkreśliła, że z odżywianiem jest podobnie jak z tankowaniem samochodu. Jeśli zatankujemy paliwo złej jakości pojazd będzie działał źle i dużo szybciej się popsuje. Tak samo jest z naszym organizmem, kiedy karmimy go niewłaściwymi produktami.
Nauka, rywalizacja i zabawa
W trakcie wydarzenia uczniowie brali udział w różnych grach, konkursach i zabawach. Uczestnicy przygotowywali własne owsianki według określonych zasad, odgadywali zagadki, znajdujące się w balonach, obierali jabłka bez odrywania noża, tworząc najdłuższą skórkę, malowali twarze w ciekawe motywy śniadaniowe, rozpoznawali składniki z zawiązanymi oczami oraz układali piramidy z owsianek. Najlepszą owsiankę stworzyły drużyny z 1 i 3 klasy o profilu kucharz. W ogólnej klasyfikacji najwięcej punktów zdobyli uczniowie z klasy 3 Technikum Żywienia (I miejsce), 1 kl. o profilu kucharz i 2 kl TŻ (II miejsce) oraz 2 klasy kucharz (III miejsce).
Podczas wydarzenia odbył się także pokaz umiejętności uczniów klas fryzjerskich pod opieką Kamili Lis. Uczestnicy dowiedzieli się, że właściwe odżywianie ma bardzo duży wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale także na nasz wygląd, w tym kondycję włosów. Okazało się również, że owoce i warzywa mogą stanowić niezwykłą ozdobę fryzury. Dzień Zdrowego śniadania uświetnili swoimi występami uczniowie szkoły – Magdalena Włastowska, grająca na flecie i Piotr Pyzerski na akordeonie. Tego dnia nie mogło zabraknąć degustacji śniadaniowych produktów od sponsorów wydarzenia.
Organizatorzy wydarzenia dziękują partnerom tegorocznej, siódmej już edycji Dnia Zdrowego Śniadania, którymi byli: firma Brüggen, Piekarnia Żabczyńscy, firma Wil-Sad, Ferma Drobiu z Głoskowa, firma Smak-Drób, kierownik Kina Wilga w Garwolinie Jacek Pasternak, Biuro Turystyczne Krajobrazy, ZNP Oddział Garwolin, Sery Zagrodowe Agnieszka Piętka i Zdrowy Miód Władysław Mitura, Kasa Unii Lubelskiej.
Dzień Zdrowego Śniadania swoim patronatem honorowym objęła firma Bruggen.
ur
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Jesteśmy tym czym jemy? A to dobre. Patrząc na niektóre osoby, które "rzucają mięsem" na prawo i lewo , to śmiem przypuszczać, że tacy ludzie żywią się samymi świnkami. Choć świnki niewątpliwie bywają o stokroć bardziej kulturalne!!!
To nie było śmieszne. Zastanów się co piszesz... kto się przezywza...ten tak samo się nazywa.
Sorka Liszewska jest najlepsza nauczycielką od przedmiotów gastronomicznych! Nie zwalnia tępa co w niej bardzo cenię i aż serce rośnie jak o swojej dawnej wychowawczyni się ciągle słyszy w super inicjatywach. Pozdrawiam gorąco.
Jejku, ale sliczne sa te dziewczyny z pierwszego zdjecia
Przesliczne dziewczyny. :-) No przecudowne!
"To nie było śmieszne. Zastanów się co piszesz... " To wcale nie miało być śmieszne! Przerażające jest to, w jaki sposób niektórzy ludzie się odżywiają, a jeszcze bardziej przerażające jak się ordynarnie zachowują. Zwierzęta tak się nie zachowują!
Tępa? Coź. Jak widać trud wychowawczy poszedł na marne.
Tępa? Coź. Jak widać trud wychowawczy poszedł na marne. "coź" się człowieku zagalopowałeś, może za duże tempo w jedzeniu ciężko strawnej wieprzowinki. Cóż, czasami tak bywa z niektórymi bywają strasznie oporni na zdrowe zmiany. :-)