Reklama

Laur Marszałka za szczupaka, wyróżnienie za kiełbaski

Aż ślinka cieknie... Kobylnicki szczupak oraz goździkowe kiełbaski podbiły podniebienia kapituły konkursowej w kulinarnych zmaganiach o "Laur Marszałka". Zwycięskie danie możecie zrobić w domu! Poznajcie przepis! Możecie go także wyciąć z najnowszego numeru Twojego Głosu!

Za nami XIV edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku zgłoszonych zostało aż 106 produktów żywnościowych. Szczególne uznanie kapituły zdobyło 28 smakołyków, a 13 z nich zostało wyróżnionych. Przyznane zostały także 4 specjalne wyróżnienia kapituły.

Co roku nagradzane są najlepsze produkty z naszego regionu. – Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreśla marszałek Adam Struzik. Dużą liczbę zgłoszeń docenia członek zarządu województwa Janina Ewa Orzełowska. – Jak co roku zgłosiło się wielu producentów, którzy chcieli pochwalić się swoimi wyjątkowymi produktami. Są to potrawy charakterystyczne dla danego regionu, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także przygotowane w sposób tradycyjny i ekologiczny – podkreśla. 

 

Szczupak z "Laurem"

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach. Koła gospodyń z naszego powiatu po raz kolejny odniosły sukces w kulinarnym konkursie na skalę wojewódzką. "Laur Marszałka" w kategorii ryby i przetwory rybne otrzymał "Kobylnicki szczupak w białej zalewie"przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki" w Kobylnicy (gm. Maciejowice). To tradycyjna potrawa nadwiślańska, której przygotowanie jest pieczołowicie kultywowane. Szczupaka przygotowuje się od początku do końca według tradycyjnego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Tym co powoduje, że potrawa ta ma niespotykany smak są: używane lokalne produkty ziemi kobylnickiej – zlokalizowanej w Dolinie Środkowej Wisły oraz odpowiednie i czasochłonne przygotowanie. Największą trudnością jest złowienie szczupaka i odpowiednio szybkie gotowanie cebuli, aby była tylko sparzona, ponieważ należy przełożyć warstwy: usmażone kawałki szczupaka i warstwa cebuli. Potrawę konkursową wykonała członkini koła - Dorota GazdaGospodynie z Kobylnicy podkreślają, że szczupak jest bardzo ceniony przez wędkarzy i lubiany przez lokalnych mieszkańców,  ponieważ posiada smaczne i delikatne mięso.

– Marchew, pietruszka i cebula są zdrowymi dodatkami uprawianymi w naszych przydomowych ogródkach i polach. Ekologiczne uprawy naszych pól gwarantują, że nasze danie jest zdrowe i smaczne. Kobylnicki szczupak w białej zalewie wyróżnia się smakiem i konsystencją dlatego, że jest wykonany z regionalnej receptury naszych babć. Smak naszej rybki jest niepowtarzalny. Potwierdza to każdy, kto jej spróbuje – zauważają członkinie koła.

"Kobylanki" po raz pierwszy wystartowały w konkursie o "Laur Marszałka". Podkreślają, że to dla nich wielkie wyróżnienie: – Zobowiązuje nas do kultywowania tradycji naszej Małej Ojczyzny. Gotujemy według starych przepisów i jesteśmy z tego dumne.

Kobylnicki szczupak w białej zalewie" gościł na stołach na wszystkich ważnych uroczystościach kiedyś i tak jest obecnie. – Jesteśmy dumne, że mieszkamy nad Wisłą i że nasza smaczna regionalna potrawa została zauważona i nagrodzona – cieszą się członkinie koła.

Zwycięskie danie możecie zrobić w domu! Przepis znajdziecie pod artykułem! Możecie go także wyciąć z najnowszego numeru Twojego Głosu!
 

 

Wygrana o włos

Wyróżnienie w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego otrzymały "Goździkowe kiełbaski" autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich "Goździczanki" w Goździku (gm. Górzno), które również po raz pierwszy wystartowały w kulinarnych zmaganiach. Jak podkreśla przewodnicząca koła. Danuta Bogusz, do zajęcia pierwszego miejsca w kategorii zabrakło im naprawdę niewiele. – Dosłownie otarłyśmy się o "Laur", ale to wyróżnienie traktujemy jak zwycięstwo. Na ponad 100 zgłoszeń, nasze kiełbaski zostały zauważone – mówi przewodnicząca, która wraz z Haliną Teperek zadbała o przygotowanie lokalnego dania.

– Pomysł na kiełbaski był mój, a dekoracje zadbała Halinka. To zrobiło bardzo duże wrażenie na komisji – podkreśla. Goździkowe kiełbaski są pieczone lub parzone w glazurze. Wyrabiane są tylko z mięsa wieprzowego, z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i ziół do smaku. Są doskonałym uzupełnieniem stołu wielkanocnego. – Tak przygotowane kiełbaski są wyrobem naszego koła, zdobiącym nasz stół podczas uroczystości gminnych i powiatowych, na których to wystawiamy przez nas przygotowane produkty – uzupełnia szefowa koła.

Goździkowe kiełbaski są wyrabiane z mięsa od lokalnego rolnika, który prowadzi ekologiczne gospodarstwo. Jego tuczniki są żywione według dawnych receptur. Dzięki temu kiełbaski zrobione ze zdrowego mięsa mają niepowtarzalny smak.

Zwyciężczyniom serdecznie gratulujemy!

 

Kobylnicki szczupak w białej zalewie

(porcja dla 6 osób)

Składniki:

- szczupak ok. 2 kg (najlepiej lokalnie złowiony w Wiśle);

- mąka do obtoczenia ryby;

- olej do smażenia.

Zalewa:

- 1 litr wody;

- 300 ml octu 10%;

- 10 dkg cukru;

- sól i pieprz do smaku;

- liść laurowy 4 szt.;

- ziele angielskie 6 szt.;

- marchewka 3 szt. (z lokalnych upraw);

- pietruszka 2 szt. (z lokalnych upraw);

- 2 cebule pokrojone w piórka (z lokalnych upraw).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na zalewę zagotować około 3 minuty, na koniec dodać cebulę. Oczyszczoną rybę poporcjować na dzwonki ok. 5 cm. Posolić i odstawić na 2 godz. Następnie obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor. Ułożyć porcje w garnku glinianym i zalać lekko przestudzoną zalewą. Odstawić w chłodne miejsce. Po trzech dobach wyjąć z zalewy rybę , ułożyć na półmisku i udekorować zieleninką i warzywami. Ryba gotowa jest do spożycia. Koło Gospodyń Wiejskich "Kobylanki" z Kobylnicy życzy smacznego!

 

Wioleta Zając

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Wróć do