Reklama

Podwójny sukces Oliwii i Mai

V Regionalny Konkurs Gastronomiczny „Regionalne podróże kulinarne 2023” zakończył się podwójnym sukcesem uczennic garwolińskiej Dwójki.

Konkurs „Regionalne podróże kulinarne 2023” odbył się 21 kwietnia w Grodzisku Mazowieckim. Skierowany był do uczniów klas gastronomicznych. Składał się z części teoretycznej, w której należało wykazać się znajomością tematyki kuchni staropolskiej oraz przygotować aranżację stołu do prezentowanej potrawy w duchu tematu przewodniego „Kuchnia staropolska w nowoczesnym wydaniu”.

Część praktyczna polegała na opracowaniu własnych receptur na danie zasadnicze i deser zgodnie z tematem konkursu. Maja Rusak z klasy 3 tżiug w części kulinarnej przygotowała klopsiki wieprzowe w sosie śliwkowym, buraczki glazurowane z jabłkiem i pęczakotto oraz deser, którym była chrupiąca rurka z kremem z białej czekolady i malin, sos buraczano malinowy z cynamonem i kardamonem. Jury konkursu przyznało Mai Rusak 3. miejsce oraz dwa wyróżnienia za smak potraw i przygotowanie dania zasadniczego. Oliwia Wiśnioch, uczennica klasy 3 tżiug, reprezentowała garwolińską Dwójkę w części teoretycznej oraz nakryła pięknie stół. Jury przyznało Oliwii 3. miejsce w konkursie.

– Jesteśmy dumne z naszych uczennic – przyznają Małgorzata Zadróżna-Piłka i Marta Szymborska, opiekunowie Mai i Oliwii. 

Gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnych zmaganiach kulinarnych!

 

ZSnr2 Garwolin, oprac. ur

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do