
V Regionalny Konkurs Gastronomiczny „Regionalne podróże kulinarne 2023” zakończył się podwójnym sukcesem uczennic garwolińskiej Dwójki.
Konkurs „Regionalne podróże kulinarne 2023” odbył się 21 kwietnia w Grodzisku Mazowieckim. Skierowany był do uczniów klas gastronomicznych. Składał się z części teoretycznej, w której należało wykazać się znajomością tematyki kuchni staropolskiej oraz przygotować aranżację stołu do prezentowanej potrawy w duchu tematu przewodniego „Kuchnia staropolska w nowoczesnym wydaniu”.
Część praktyczna polegała na opracowaniu własnych receptur na danie zasadnicze i deser zgodnie z tematem konkursu. Maja Rusak z klasy 3 tżiug w części kulinarnej przygotowała klopsiki wieprzowe w sosie śliwkowym, buraczki glazurowane z jabłkiem i pęczakotto oraz deser, którym była chrupiąca rurka z kremem z białej czekolady i malin, sos buraczano malinowy z cynamonem i kardamonem. Jury konkursu przyznało Mai Rusak 3. miejsce oraz dwa wyróżnienia za smak potraw i przygotowanie dania zasadniczego. Oliwia Wiśnioch, uczennica klasy 3 tżiug, reprezentowała garwolińską Dwójkę w części teoretycznej oraz nakryła pięknie stół. Jury przyznało Oliwii 3. miejsce w konkursie.
– Jesteśmy dumne z naszych uczennic – przyznają Małgorzata Zadróżna-Piłka i Marta Szymborska, opiekunowie Mai i Oliwii.
Gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnych zmaganiach kulinarnych!
ZSnr2 Garwolin, oprac. ur
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie