Reklama

Gospodynie dzielą się zwycięskim przepisem – Sójki pogorzelskie z Laurem Marszałka

W XIII edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2019 w kategorii wyroby piekarnicze zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich Pogorzelec z Pogorzelca za sójkę pogorzelską. Dumne gospodynie zdradzają przepis na wyjątkowe danie! Spróbujecie zrobić je w domu? Pamiętajcie, że produkty, które wykorzystacie muszą być najwyższej jakości!

Sójka pogorzelska to tradycyjna potrawa regionalna Mazowsza, której wypiek jest pieczołowicie kultywowany na ziemi maciejowickiej, a dokładnie w Pogorzelcu. Stąd też utrwaliła się jej nazwa lokalna. Gospodynie z KGW z Pogorzelca podkreślają, że przepis na sójkę pogorzelską wywodzi się z kulinarnej tradycji rodzinnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Głównymi składnikami sójki pogorzelskiej są tradycyjnie przygotowywane i wyrabiane ciasto drożdżowe oraz farsz z kapusty kiszonej, kaszy jaglanej, cebuli, grzybów suszonych i wędzonego boczku. Sójki przygotowuje się od początku do końca ręcznie, według tradycyjnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Sójki pogorzelskie cechują się relatywnie większym rozmiarem i dużą ilością farszu. Tym co wyróżnia tę potrawę spośród innych jest niespotykany smak, który wynika z odpowiedniego, pracochłonnego oraz długiego czasu przygotowania.

Lokalne produkty najwyższej jakości 

– Do wykonania sójki pogorzelskiej zawsze używamy produktów od sprawdzonych lokalnych rolników, producentów i dostawców. Kapustę kupujemy od lokalnego rolnika i same, jako KGW Pogorzelec, kisimy. Grzyby są również zbierane przez członków KGW w pogorzelskich lasach i suszone. Jaja i mleko, używane do wyrobu ciasta drożdżowego, pochodzą z Gospodarstwa Wiejskiego w Pogorzelcu. Mąkę nabywamy od właścicieli młyna w pobliskim Łaskarzewie, który produkuje mąkę między innymi ze zbóż zakupionych z terenu gminy Maciejowice. Wędzony boczek zaś kupujemy w lokalnym, tradycyjnym zakładzie wędliniarskim. We wsi Pogorzelec mamy wielu rolników, podobnie jak i w całej gminie Maciejowice. Zdrowe wiejskie produkty stanowią doskonałą bazę do przygotowania tej potrawy i to one zapewniają jej wyjątkowy charakter i niepowtarzalny smak. Sójki pogorzelskie spośród innych dań wyróżnia pracochłonny sposób wykonania, który wpływa na wyjątkowy i niespotykany smak tej potrawy – zapewniają gospodynie z KGW Pogorzelec. 

Wyjątkowość tej potrawy została doceniona m.in. podczas dożynek gminy Maciejowice w 2019 roku, gdzie w konkursie na "Najlepszą potrawę regionalną doliny środkowej Wisły 2019" zajęły I miejsce. – Sójki pogorzelskie to najpopularniejsza przygotowywana przez nasze Koło Gospodyń Wiejskich potrawa, prezentowana i serwowana na różnego typu lokalnych festynach i imprezach okolicznościowych, ciesząca się dużym zainteresowaniem ze strony uczestników – dodają dumne gospodynie, które dzielą się z nami przepisem na pyszne danie.

 

Przepis na sójki pogorzelskie
produkty na farsz:
kasza jaglana 0,5 kg
kapusta kiszona 1 kg
cebula 0,5 kg
grzyby suszone 10 dag
boczek wędzony 0,5 kg
sól
pieprz

Produkty na ciasto:
mąka 1 kg
jaja wiejskie 4 sztuki
mleko pół litra
drożdże 50 g
olej pół szklanki
sól
cukier

Przygotowanie farszu:
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną gotujemy, grzyby suszone moczymy i gotujemy. Ugotowaną kapustę i grzyby odciskamy z nadmiaru wody i kroimy na drobno. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Mleko, drożdże, cukier, mąkę mieszamy i podgrzewamy. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dokładamy jaja, mąkę, olej, szczyptę soli. Następnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto jak na pierogi. Maszynką do pierogów wyciskamy krążki, wkładamy farsz i zlepiamy. Układamy zlepionym końcem do góry. Przed pieczeniem odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni C.
Smacznego!

KGW Pogorzelec

oprac. ur, zdj. KGW Pogorzelec

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do