Reklama

Dieta dla zdrowego serca

Choroby serca są najczęstszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych, również w Polsce, dlatego tak ważna jest profilaktyka i edukacja w zakresie zapobiegania i właściwego ich leczenia. Oprócz terapii farmakologicznej, podstawą podstępowania przy chorobach układu krążenia, jest wprowadzenie właściwej diety.

 

– Jedną z najczęściej diagnozowanych przez lekarzy przypadłości jest nadciśnienie tętnicze. Do głównych przyczyn powstawania nadciśnienia należą choroby nerek, wady serca, zaburzenia hormonalne, otyłość oraz niehigieniczny tryb życia. Nieleczone nadciśnienie może w konsekwencji prowadzić do zawału serca, udaru mózgu, uszkodzenia wzroku czy niewydolności nerek – ostrzega dietetyk Naturhouse Magdalena Ochnio.

 

Co jeść, a czego unikać?

Najważniejszym składnikiem podlegającym kontroli jest sód, który pełni istotną rolę w procesach regulacji ciśnienia krwi. Należy ograniczyć spożywanie soli w diecie, a szczególną uwagę zwrócić na produkty przetworzone zawierające duże ilości soli ukrytej. Do takich produktów należą wędliny i wyroby garmażeryjne, konserwy, dania gotowe oraz typu instant, a także chipsy, słone przekąski, orzeszki itp.

Ważne jest także aby posiłki były urozmaicone, pełnowartościowe i różnorodne, aby zapobiec niedoborom składników odżywczych. Ponadto, istotna jest regularność posiłków, które powinny być spożywane optymalnie co 3 godziny.

Dieta powinna charakteryzować się niską zawartością tłuszczu. Należy unikać tłustych mięs, wywarów, tłuszczy pochodzenia zwierzęcego oraz smażenia w głębokim oleju. Bardzo ważne jest regularne spożywanie ryb, nawet 3 razy w tygodniu. Ryby, orzechy oraz tłuszcze roślinne zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które działają przeciwzapalnie, a tym samym ochronnie na układ krążenia. Ważna jest też obróbka termiczna – zaleca się gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, smażenie bez dodatku tłuszczu, grillowanie, pieczenie w rękawie.

 

Niezbędne minerały

W diecie dla zdrowego serca nie może zabraknąć odpowiedniej podaży wapnia, potasu i magnezu. Wapń dostarczymy spożywając jogurty, kefiry, maślanki i sery twarogowe. Ograniczeniu podlegają sery żółte i pleśniowe, a także śmietany – ze względu na dużą ilość tłuszczu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, które są przeciwwskazane zwłaszcza w chorobach układu krążenia. Magnez znajdziemy w ciemnym pieczywie, płatkach owsianych, kaszy gryczanej, migdałach, pestkach dyni, zarodkach pszennych, białej fasoli, soi, naturalnym kakao, pistacjach i bananach. Potas z kolei zawarty jest przede wszystkim w warzywach i owocach, produktach zbożowych z pełnego przemiału, rybach, nasionach roślin strączkowych i kakao. Owoce i warzywa są bardzo istotne także ze względu na zawartość antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Warzywa szczególnie polecane to: kapusta, brokuł brukselka, czosnek, cebula, seler, pomidor, buraki. Wśród owoców możemy wyróżnić jagody, truskawki, maliny, kiwi, porzeczki, ciemne winogrona i żurawinę. Zarówno warzywa, jak i owoce powinny pojawiać się wymiennie w każdym posiłku.

Dbając o kondycję naszego układu krążenia w diecie nie może zabraknąć błonnika pokarmowego, którego dobrym źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze, makarony, razowe pieczywo.

Ponieważ przy problemach z krążeniem często obserwuje się opuchnięcia kończyn lub ogólne wrażenie obrzmienia, należy dbać o odpowiednią podaż płynów. Zalecana ilość to ok. 1,5-2l wody mineralnej wypijanej w ciągu dnia stopniowo. Spożywanie alkoholu nie jest wskazane, podobnie jak słodzone soki, napoje gazowane i energetyczne.

Bardzo ważna jest aktywność fizyczna, która usprawnia krążenie obwodowe oraz drenaż limfatyczny, pomaga również w zachowaniu prawidłowej masy ciała. Należy pamiętać, że zbędne kilogramy, zwłaszcza w postaci tkanki tłuszczowej, obciążają nasze serce i mogą prowadzić do pogorszenia ogólnej kondycji organizmu.

 

Skorzystaj z konsultacji z dietetykiem

Jeśli borykasz się z chorobami układu krążenia, zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych może znacznie poprawić komfort Twojego życia i złagodzić skutki choroby. Już dziś skonsultuj się z dietetykiem w ramach ogólnopolskiej kampanii Uwaga Nadwaga. Od 14 września do 30 listopada w ponad 270 Centrach Naturhouse w całej Polsce można skorzystać z darmowych pomiarów ciała i otrzymać cenne wskazówki dietetyczne. Pamiętaj – zdrowa, pełnowartościowa dieta i umiarkowana aktywność fizyczna to klucz do zachowania zdrowego serca i smukłej sylwetki.

 

 

Nie zwlekaj! Już dziś zadbaj o swoje zdrowie i szczupłą sylwetkę. Umów się na bezpłatną konsultację z dietetykiem lub zaproś specjalistę do swojej szkoły i miejsca pracy!

 

Centrum Dietetyczne Naturhouse

ul. Kościuszki 49E (I piętro)

08-400 Garwolin

Tel. 25 785 70 30

 

Godziny otwarcia:

Pon, Wt: 10:00 - 18:00

Śr, Czw: 11:00 - 19:00

Pt: 9:00 - 17:00

Przyłącz się do akcji!

Więcej informacji o akcji: www.uwaganadwaga.com.

(Artykuł sponsorowany)

{jcomments off}

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Wróć do