
Choroby serca są najczęstszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych, również w Polsce, dlatego tak ważna jest profilaktyka i edukacja w zakresie zapobiegania i właściwego ich leczenia. Oprócz terapii farmakologicznej, podstawą podstępowania przy chorobach układu krążenia, jest wprowadzenie właściwej diety.
– Jedną z najczęściej diagnozowanych przez lekarzy przypadłości jest nadciśnienie tętnicze. Do głównych przyczyn powstawania nadciśnienia należą choroby nerek, wady serca, zaburzenia hormonalne, otyłość oraz niehigieniczny tryb życia. Nieleczone nadciśnienie może w konsekwencji prowadzić do zawału serca, udaru mózgu, uszkodzenia wzroku czy niewydolności nerek – ostrzega dietetyk Naturhouse Magdalena Ochnio.
Co jeść, a czego unikać?
Najważniejszym składnikiem podlegającym kontroli jest sód, który pełni istotną rolę w procesach regulacji ciśnienia krwi. Należy ograniczyć spożywanie soli w diecie, a szczególną uwagę zwrócić na produkty przetworzone zawierające duże ilości soli ukrytej. Do takich produktów należą wędliny i wyroby garmażeryjne, konserwy, dania gotowe oraz typu instant, a także chipsy, słone przekąski, orzeszki itp.
Ważne jest także aby posiłki były urozmaicone, pełnowartościowe i różnorodne, aby zapobiec niedoborom składników odżywczych. Ponadto, istotna jest regularność posiłków, które powinny być spożywane optymalnie co 3 godziny.
Dieta powinna charakteryzować się niską zawartością tłuszczu. Należy unikać tłustych mięs, wywarów, tłuszczy pochodzenia zwierzęcego oraz smażenia w głębokim oleju. Bardzo ważne jest regularne spożywanie ryb, nawet 3 razy w tygodniu. Ryby, orzechy oraz tłuszcze roślinne zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które działają przeciwzapalnie, a tym samym ochronnie na układ krążenia. Ważna jest też obróbka termiczna – zaleca się gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, smażenie bez dodatku tłuszczu, grillowanie, pieczenie w rękawie.
Niezbędne minerały
W diecie dla zdrowego serca nie może zabraknąć odpowiedniej podaży wapnia, potasu i magnezu. Wapń dostarczymy spożywając jogurty, kefiry, maślanki i sery twarogowe. Ograniczeniu podlegają sery żółte i pleśniowe, a także śmietany – ze względu na dużą ilość tłuszczu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, które są przeciwwskazane zwłaszcza w chorobach układu krążenia. Magnez znajdziemy w ciemnym pieczywie, płatkach owsianych, kaszy gryczanej, migdałach, pestkach dyni, zarodkach pszennych, białej fasoli, soi, naturalnym kakao, pistacjach i bananach. Potas z kolei zawarty jest przede wszystkim w warzywach i owocach, produktach zbożowych z pełnego przemiału, rybach, nasionach roślin strączkowych i kakao. Owoce i warzywa są bardzo istotne także ze względu na zawartość antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Warzywa szczególnie polecane to: kapusta, brokuł brukselka, czosnek, cebula, seler, pomidor, buraki. Wśród owoców możemy wyróżnić jagody, truskawki, maliny, kiwi, porzeczki, ciemne winogrona i żurawinę. Zarówno warzywa, jak i owoce powinny pojawiać się wymiennie w każdym posiłku.
Dbając o kondycję naszego układu krążenia w diecie nie może zabraknąć błonnika pokarmowego, którego dobrym źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze, makarony, razowe pieczywo.
Ponieważ przy problemach z krążeniem często obserwuje się opuchnięcia kończyn lub ogólne wrażenie obrzmienia, należy dbać o odpowiednią podaż płynów. Zalecana ilość to ok. 1,5-2l wody mineralnej wypijanej w ciągu dnia stopniowo. Spożywanie alkoholu nie jest wskazane, podobnie jak słodzone soki, napoje gazowane i energetyczne.
Bardzo ważna jest aktywność fizyczna, która usprawnia krążenie obwodowe oraz drenaż limfatyczny, pomaga również w zachowaniu prawidłowej masy ciała. Należy pamiętać, że zbędne kilogramy, zwłaszcza w postaci tkanki tłuszczowej, obciążają nasze serce i mogą prowadzić do pogorszenia ogólnej kondycji organizmu.
Skorzystaj z konsultacji z dietetykiem
Jeśli borykasz się z chorobami układu krążenia, zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych może znacznie poprawić komfort Twojego życia i złagodzić skutki choroby. Już dziś skonsultuj się z dietetykiem w ramach ogólnopolskiej kampanii Uwaga Nadwaga. Od 14 września do 30 listopada w ponad 270 Centrach Naturhouse w całej Polsce można skorzystać z darmowych pomiarów ciała i otrzymać cenne wskazówki dietetyczne. Pamiętaj – zdrowa, pełnowartościowa dieta i umiarkowana aktywność fizyczna to klucz do zachowania zdrowego serca i smukłej sylwetki.
Nie zwlekaj! Już dziś zadbaj o swoje zdrowie i szczupłą sylwetkę. Umów się na bezpłatną konsultację z dietetykiem lub zaproś specjalistę do swojej szkoły i miejsca pracy!
Centrum Dietetyczne Naturhouse
ul. Kościuszki 49E (I piętro)
08-400 Garwolin
Tel. 25 785 70 30
Godziny otwarcia:
Pon, Wt: 10:00 - 18:00
Śr, Czw: 11:00 - 19:00
Pt: 9:00 - 17:00
Przyłącz się do akcji!
Więcej informacji o akcji: www.uwaganadwaga.com.
(Artykuł sponsorowany)
{jcomments off}
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie