
Bardzo dobre wyniki osiągnęli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie podczas konkursów gastronomicznych organizowanych podczas Targów Expo Mazury 2016 w Ostródzie.
Impreza, która odbyła się 13 i 14 maja, była okazją nie tylko do zaprezentowania uroków krainy polskich jezior. W ramach dwudniowych targów organizowano liczne konkursy gastronomiczne, w których wzięli udział uczniowie ZSP nr 2 w Garwolinie.
Marcin Ochnik zachwycił deserem lodowym
„ Zielona budka Master Challenge” – taki tytuł nosił konkurs firmowany znaną marką mrożonych przysmaków. W Ostródzie deser lodowy przygotował Marcin Ochnik (II klasa Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych). Nastolatek zaprezentował deser z lodów karmel z solą i sorbetu truskawkowego z kruszonką sezamową, liofilizowaną limonką i maliną oraz sosem z wiśni. Marcinowi zabrakło niewiele do miejsca na podium.
Wyborny kurczak Krystiana Piątka
W ogólnopolskim konkursie „Drób na Polskim Stole” wystartował drugi uczeń II klasy TŻiUG. Krystian Piątek przygotował kurczaka supreme w towarzystwie botwinkowego pęczotto i lekkiego sosu z zielonego jabłka. Reprezentant garwolińskiej szkoły zachwycił jury swoim mise en place, połączeniem smaków i doborem składników w przygotowanej potrawie. Otrzymał najwyższe noty od jury technicznego i degustacyjnego, co uplasowało go na najwyższym miejscu na podium. Dla 18-latka start w Ostródzie był pierwszym w konkursie o zasięgu ogólnopolskim. – Powiem szczerze, że to była najszybsza godzina w moim życiu. Te 60 minut upłynęło bardzo szybko. Z efektu końcowego – talerza i smaku - jestem bardzo zadowolony – przyznał szczęśliwy Krystian. Zwycięzca konkursu otrzymał gratulacje i uznanie od prowadzącego konkurs Karola Okrasy. W nagrodę uczniowie ZSP nr 2 otrzymali zestaw noży firmy Victorinox, a szkoła wzbogaciła się o urządzenie do sous vide firmy Hendi.
Opiekunami uczniów są Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna-Piłka. W przygotowaniu młodych kucharzy do konkursu pomógł absolwent szkoły Jacek Garnek.
Zdjęcie główne: Od lewej: Marcin Ochnik, prowadzący konkurs Karol Okrasa, Krystian Piątek.
(Inf. pras., oprac. ur) 2016-05-23 09:13:27
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie