Reklama

Kolejny gastronomiczny sukces uczniów ZSP nr 2 w Garwolinie

Bardzo dobre wyniki osiągnęli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie podczas konkursów gastronomicznych organizowanych podczas Targów Expo Mazury 2016 w Ostródzie.

 

Impreza, która odbyła się 13 i 14 maja, była okazją nie tylko do zaprezentowania uroków krainy polskich jezior. W ramach dwudniowych targów organizowano liczne konkursy gastronomiczne, w których wzięli udział uczniowie ZSP nr 2 w Garwolinie.

 

Marcin Ochnik zachwycił deserem lodowym

„ Zielona budka Master Challenge” – taki tytuł nosił konkurs firmowany znaną marką mrożonych przysmaków. W Ostródzie deser lodowy przygotował Marcin Ochnik (II klasa Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych). Nastolatek zaprezentował deser z lodów karmel z solą i sorbetu truskawkowego z kruszonką sezamową, liofilizowaną limonką i maliną oraz sosem z wiśni. Marcinowi zabrakło niewiele do miejsca na podium.

 

Wyborny kurczak Krystiana Piątka

W ogólnopolskim konkursie „Drób na Polskim Stole” wystartował drugi uczeń II klasy TŻiUG. Krystian Piątek przygotował kurczaka supreme w towarzystwie botwinkowego pęczotto i lekkiego sosu z zielonego jabłka. Reprezentant garwolińskiej szkoły zachwycił jury swoim mise en place, połączeniem smaków i doborem składników w przygotowanej potrawie. Otrzymał najwyższe noty od jury technicznego i degustacyjnego, co uplasowało go na najwyższym miejscu na podium. Dla 18-latka start w Ostródzie był pierwszym w konkursie o zasięgu ogólnopolskim. – Powiem szczerze, że to była najszybsza godzina w moim życiu. Te 60 minut upłynęło bardzo szybko. Z efektu końcowego – talerza i smaku - jestem bardzo zadowolony – przyznał szczęśliwy Krystian. Zwycięzca konkursu otrzymał gratulacje i uznanie od prowadzącego konkurs Karola Okrasy. W nagrodę uczniowie ZSP nr 2 otrzymali zestaw noży firmy Victorinox, a szkoła wzbogaciła się o urządzenie do sous vide firmy Hendi.

Opiekunami uczniów są Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna-Piłka. W przygotowaniu młodych kucharzy do konkursu pomógł absolwent szkoły Jacek Garnek.

 

Zdjęcie główne: Od lewej: Marcin Ochnik, prowadzący konkurs Karol Okrasa, Krystian Piątek.

(Inf. pras., oprac. ur) 2016-05-23 09:13:27

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Wróć do