Plac Teatralny w Lublinie był miejscem rozgrywania konkursu kulinarnego „Lubelskie Smaki 2016”. Trzecie miejsce w rywalizacji młodych kucharzy zajęli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie – Krystian Piątek i Marcin Ochnik.
Tegoroczny konkurs w Lublinie przeprowadzano w trzech kategoriach: przedszkolacy, uczniowie i profesjonaliści. Rywalizacja przebiegała na oczach przechodniów. Zadania uczestnikom nie ułatwiał upał i ograniczony czas. Na ręce kucharzom patrzyło c zujne oko jury technicznego i degustacyjnego.
Garwoliński ZSP nr 2 reprezentowali Krystian Piątek i Marcin Ochnik. Uczniowie II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowali kaszankę w panco z konfiturą z agrestu, galaretką malinową i sosem demi glace w towarzystwie chrupiącego chipsa jako zakąskę. Daniem głównym były policzki wieprzowe z fondantem ziemniaczanym , konfiturą z rabarbaru i buraczkiem w emulsji oraz sosem kawowym.
Jurorzy pochwalili uczniów garwolińskiej „Dwójki” za mise en place i połączenie smaków w zaprezentowanych potrawach. Ostatecznie w Ogólnopolskim Konkursie „Lubelskie Smaki 2016” Krystian Piątek i Marcin Ochnik zajęli trzecie miejsce.
Nauczycielki przygotowujące uczniów do konkursu – Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna–Piłka – dziękują za pomoc absolwentowi szkoły Jackowi Garnkowi.
Kolejność na zdjęciu głównym od lewej: M. Ochnik, K. Piątek
(Inf. pras., oprac. ur) 2016-06-11 14:21:12
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie