
W środę 27 stycznia przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich z Pogorzelca odebrały nagrodę za swoją sójkę pogorzelską, która zdobyła Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Gospodynie z Pogorzelca zwyciężyły w zeszłorocznej edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2019 w kategorii wyroby piekarnicze. Nagrodę w postaci zestawu garnków wręczył wójt gminy Maciejowice Tomasz Kwiatkowski.
Sójka pogorzelska to tradycyjna potrawa regionalna Mazowsza, której wypiek jest pieczołowicie kultywowany na ziemi maciejowickiej, a dokładnie w Pogorzelcu. Stąd też utrwaliła się jej nazwa lokalna. Gospodynie z KGW z Pogorzelca podkreślają, że przepis na sójkę pogorzelską wywodzi się z kulinarnej tradycji rodzinnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Głównymi składnikami sójki pogorzelskiej są tradycyjnie przygotowywane i wyrabiane ciasto drożdżowe oraz farsz z kapusty kiszonej, kaszy jaglanej, cebuli, grzybów suszonych i wędzonego boczku. Sójki przygotowuje się od początku do końca ręcznie, według tradycyjnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Sójki pogorzelskie cechują się relatywnie większym rozmiarem i dużą ilością farszu. Tym co wyróżnia tę potrawę spośród innych jest niespotykany smak, który wynika z odpowiedniego, pracochłonnego oraz długiego czasu przygotowania.
Przepis na zwycięski wypiek znajdziecie tutaj.
(facebook.com/KgwPogorzelec, oprac. red)
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie