
Pod koniec kwietnia, w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie, odbyły się pierwsze w historii szkoły i powiatu garwolińskiego warsztaty sommelierskie. Poprowadził je światowej sławy znawca win Bogdan Migas.
Warsztaty rozpoczęły się wykładem, w którym Bogdan Migas przybliżył historię wina, opowiedział o czynnikach mających wpływ na jego jakość oraz przedstawił najpopularniejsze szczepy win. Uczestnicy warsztatów poznali szczepy takie jak: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah i inne.
Otwierali, dekantowali i degustowali różne rodzaje win
– W drugiej części spotkania nauczyliśmy się serwować wino. Uczniowie mieli możliwość indywidualnego ćwiczenia otwierania wina, nalewania i serwowania pod czujnym okiem eksperta. Pan Bogdan nauczył nas również dekantacji wina. Ta czynność cieszyła się największym zainteresowaniem i zaangażowaniem młodzieży. Prowadzący warsztaty zwrócił uwagę na właściwą ocenę wina w kolejności oko, nos i usta. Uczestnicy warsztatów otwierali, dekantowali i degustowali różne rodzaje win. Były to: Prosecco Franco Amoroso, Belizza Sauvignon Blanc&Semillon, Primitivo Villa Puccini, Belizza Chardonnay, Meżżek Syrah, Mon Amour Viognier&Chardonnay i wiele innych. Sponsorem win na to wyjątkowe szkolenie była firma Platinum Wines – informują Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna-Piłka z „Dwójki”.
ZSP nr 2 CKP w Garwolinie składa serdeczne podziękowania za życzliwość i zaangażowanie Panu Bogdanowi Migasowi i Firmie Platinum Wines za wsparcie warsztatów w wina w szerokim asortymencie. Placówka ma także nadzieję, że to początek nowej, owocnej współpracy.
Inf. i fot. ZSP nr 2 CKP w Garwolinie
(oprac. ur) 2016-05-19 08:41:31
Pierwsze w historii powiatu i szkoły warsztaty sommelierskie w „Dwójce”
Pod koniec kwietnia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie odbyły się pierwsze w historii szkoły i powiatu garwolińskiego warsztaty sommelierskie. Poprowadził je światowej sławy znawca win Bogdan Migas.
Warsztaty rozpoczęły się wykładem, w którym Bogdan Migas przybliżył historię wina, opowiedział o czynnikach mających wpływ na jego jakość oraz przedstawił najpopularniejsze szczepy win. Uczestnicy warsztatów poznali szczepy takie jak: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah i inne.
Otwierali, dekantowali i degustowali różne rodzaje win
– W drugiej części spotkania nauczyliśmy się serwować wino. Uczniowie mieli możliwość indywidualnego ćwiczenia otwierania wina, nalewania i serwowania pod czujnym okiem eksperta. Pan Bogdan nauczył nas również dekantacji wina. Ta czynność cieszyła się największym zainteresowaniem i zaangażowaniem młodzieży. Prowadzący warsztaty zwrócił uwagę na właściwą ocenę wina w kolejności oko, nos i usta. Uczestnicy warsztatów otwierali, dekantowali i degustowali różne rodzaje win. Były to: Prosecco Franco Amoroso, Belizza Sauvignon Blanc&Semillon, Primitivo Villa Puccini, Belizza Chardonnay, Meżżek Syrah, Mon Amour Viognier&Chardonnay i wiele innych. Sponsorem win na to wyjątkowe szkolenie była firma Platinum Wines – informują Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna-Piłka z „Dwójki”.
Składamy serdeczne podziękowania za życzliwość i zaangażowanie Panu Bogdanowi Migasowi i Firmie Platinum Wines za wsparcie warsztatów w wina w szerokim asortymencie. Mamy nadzieję, że to początek nowej, owocnej współpracy.
Inf. i fot. ZSP nr 2 CKP w Garwolinie
(oprac. ur)
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
konrad polewaj, :P