Reklama

Salmonella w mięsie drobiowym z Lidla i Biedronki

W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w mięsie drobiowym wyprodukowanym dla dyskontów Lidl i Biedronka. Sklepy wycofały określone partie produktów. Główny inspektor sanitarny zaleca nie spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu produktów, należy skontaktować się z lekarzem.

Obecność Salmonella Enteritidis wykryto w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka, wyprodukowanego dla Biedronki. Wykryto także Salmonella z grupy O:9 w 4 z 5 próbek produktu mięso mielone z fileta kurczaka, wyprodukowanego dla sieci Lidl. 

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G

Numer partii: 2272003053

Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzy

 

Nazwa produktu: Mięso mielone z fileta kurczaka 400G

Numer partii: 2261003858

Termin przydatności do spożycia: 04.03.2021

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wycofanie produktów i kontrola zakładu 

Główny inspektor sanitarny podkreśla, że mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Zakład Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie, po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella Enteritidis w produkcie sznycel z fileta z kurczaka nr partii 2272003053 i o wykryciu obecności Salmonella w produkcie mięso mielone z fileta z kurczaka nr partii 2261003858 rozpoczął procedurę wycofania produktów z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno oraz wydał decyzję nakazującą wycofanie produktu sznycel z fileta z kurczaka nr partii 2272003053  termin przydatności do spożycia: 07.03.2021r. i produktu mięso mielone z fileta kurczaka 400G nr partii 2261003858  termin przydatności do spożycia: 04.03.2021r. z obrotu. Zaplanował także urzędowe pobranie próbek do badań produktu gotowego, surowca oraz wymazów środowiskowych. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

 

Ważne! Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

 

Źródło inf. i zdj. GIS, oprac. ur

 

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do