Reklama

Szarlotka pod pierzynką z sosem malinowym KGW w Trzciance najlepszym deserem jesieni

Podczas Jesiennego Festiwalu Smaków w Rakowcu, reprezentantki gminy Wilga okazały się bezkonkurencyjne. Szarlotka pod pierzynką z sosem malinowym wykonana przez KGW w Trzciance została uznana za najsmaczniejszy tegoroczny deser. Mamy przepis!

W sobotę, 17 września, w Rakowcu, koło Siedlec, odbył się Jesienny Festiwal Smaków zorganizowany przy współpracy Koła Gospodyń Wiejskich „Sami Swoi” w Rakowcu, Związku Kół Gospodyń Wiejskich Wschodniego Mazowsza, Gminnego Ośrodka Kultury i gminy Siedlce. 

Trzcianka wygrała

W zmaganiach wzięły udział między innymi gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Trzciance. Tematem konkursu były potrawy zawierające owoce lub warzywa jesieni, a celem między innymi popularyzacja dziedzictwa kulinarnego danego regionu oraz prezentacja dorobku i tradycji kulinarnych
W konkurencji Jesienny deser, reprezentantki gminy Wilga okazały się bezkonkurencyjne, a ich szarlotka pod pierzynką z sosem malinowym została uznana za najsmaczniejszy tegoroczny deser. Zwyciężczynie konkursu otrzymały nagrodę finansową w wysokości 1500 zł. Z nami dzielą się zwycięskim przepisem na szarlotkę w formie bajecznych muffinek oraz doskonałą recepturą na prażone jabłka, które można wykorzystać do innych dań.

– Jabłka prażyłam do naleśników i takich samych jabłek używałam do szarlotki. Jabłka prażone nadają się do wszystkiego. Są nieograniczone możliwości ich wykorzystania. Można je włożyć do słoików i mieć na zimę do szarlotki i do naleśników – podpowiada Urszula Głowala z KGW w Trzciance, której dziękujemy za podanie przepisu.
 

Szarlotka pod pierzynką z sosem malinowym

Jabłka prażone: 
1 kg jabłek
20 dag cukru
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie: Jabłka kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i cynamonem i prażymy dotąd, aż są miękkie, ale jeszcze całkiem się nie rozpadają. Muszą być wyczuwalne kawałki. Czas prażenia zależy od twardości jabłek. 


Ciasto kruche: 
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g margaryny

Wykonanie: Margaryna musi być miękka (powinna poleżeć trochę w temperaturze pokojowej). Wszystkie składniki mieszamy razem: mąkę, cukier, żółtka, siekaną margarynę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu ciasto musi poleżeć ("odpocząć") około 15 minut. Kawałek ciasta (ok. 10 dag) odkładamy do kruszonki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy formę do muffinek, którą natłuszczamy i obsypujemy mąką. Następnie urywamy kawałek ciasta. Wałkiem lub ręką na stolnicy formujemy kółeczko o grubości nie więcej niż 0,5 cm. Delikatnie wykładamy ciasto na spód i na boki foremki. Łyżką nakładamy prażone jabłka, które nie muszą być koniecznie wystudzone. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy pianę i kruszonkę.

Piana:
5 białek
3/4 szklanki cukru
Wykonanie: W misce ubijamy 5 białek z cukrem aż powstanie sztywna piana.

Kruszonka: 
Odłożony kawałek ciasta kruchego (ok. 10 dag)
cukier waniliowy
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
Wykonanie: Wszystkie składniki razem zagniatamy.

Po 15 minutach pieczenia ciasta z prażonymi jabłkami, do foremek wykładamy pianę, a następnie na wierzch sypiemy kruszonkę. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy dotąd, aż beza się zarumieni. To około 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos malinowy.
 

Sos malinowy:
20 dag malin (kilka odkładamy do dekoracji)
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie: Maliny ucieramy z cukrem pudrem, zostawiając kilka sztuk do dekoracji.

Z podanego przepisu uzyskamy ok. 18 muffinek.

Propozycja podania: Na talerzyk wykładamy muffinkę. Dookoła mini-szarlotki wylewamy łyżeczką sos malinowy. Ciastko dekorujemy całymi malinami i listkiem mięty. Nasz pyszny, jesienny deser jest gotowy!



KGW w Trzciance życzy smacznego! 

 

 


ur/red
Zdj. Gmina Wilga

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do