
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zorganizowany został Festyn „Czas na zdrowie”. Celem imprezy było promowanie idei zdrowego stylu życia, właściwego odżywiania i aktywności fizycznej wśród młodzieży szkolnej. Nie zabrakło części edukacyjnej, degustacyjnej oraz rozrywkowej.
Ogólnopolskim koordynatorem projektu była Fundacja Banku Ochrony Środowiska. Organizatorem festynu w garwolińskiej „Dwójce” była grupa Detektywów Zdrowej Żywności oraz nauczyciele: Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna-Piłka, które pomagały w przygotowaniu części kulinarnej, Izabela Odziemczyk-Dadas i Anna Gruszczyńska zajmowały się konkursami plastycznymi dla dziec. Kamila Lis przygotowała stanowisko fryzjerskie dla dzieci i pokazy zabiegów regeneracyjnych włosów dla dorosłych, zaś Marzena i Paweł Żak zajmowali się zabawami ruchowymi dla dzieci.
Promują zdrowy styl życia
Celem festynu było promowanie idei zdrowego stylu życia, właściwego odżywiania i aktywności fizycznej wśród młodzieży szkolnej. – Jest to szczególnie ważne, ponieważ we współczesnym świecie trudno jest odróżnić prawdziwe, wartościowe produkty od przemyślnie i ofensywnie reklamowanych niezdrowych artykułów żywnościowych, a młodzież jest najbardziej podatna na lansowane trendy – podkreślała jedna organizatorek Anna Liszewska. Dodając, iż istotnym problemem jest też to, że dzieci i młodzież spędzają coraz więcej godzin przy komputerach, bądź oglądają telewizję. Brak ruchu i zła dieta to nie tylko przyczyny wielu schorzeń – to także” przepis” na kłopoty z nauką. Dlatego należy wykreować wśród uczniów modę na zdrowie i jest to jedno z najpilniejszych zadań współczesnej edukacji. Projekt „Czas na zdrowie” , który łączy funkcję edukacyjną z elementami międzyszkolnej rywalizacji zespołowej i dobrą zabawą , pomaga placówkom edukacyjnym w realizacji tej misji.
Edukacja, degustacja i zabawa
Festyn składał się z trzech części. Najpierw odbył się pokaz filmów „Śmietnik w mojej głowie” przygotowany przez Fundację BOŚ. Pokaz filmowy miał charakter edukacyjny, weryfikujący utarte poglądy na temat odżywiania i aktywności ruchowej. Kolejnym punktu festynu był pokaz kulinarny potraw wykonanych z produktów ekologicznych i regionalnych. Poczęstunek został przygotowany przez trzech uczniów szkoły. Uczestnicy mogli skosztować potraw takich jak: krem z ekologicznych warzyw z grzankami, krem z ekologicznych buraków z serem feta, owoce flanbirowane, batoniki musli, sorbet arbuzowy, sos bakaliowy, twarożek z pomidorami, twarożek z koperkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem, banany z musli oraz twarożek z oliwkami, kaparami i bazylią. Na deser granita marchwiowa z truskawkami. Nie zabrakło także gier i zabaw ruchowych dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Wśród atrakcji było między innymi: zabawa dla dwóch osób polegająca na rozplątaniu się ze sznurków, rzucanie podkowami do celu, trafienie hula hopem w słupek, skakanie na skakance, czteroosobowe narty, gra w szachy oraz warcaby z uczniami szkoły. Zorganizowane zostały także zagadki dla dzieci, gry planszowe, rysowanie kredą na chodniku, rysowanie obrazków do haseł, rysowanie swojej ulubionej potrawy na talerzu, malowanie twarzy, sztuka decoupage oraz szachy i warcaby. Przez cały czas trwania Festynu była możliwość korzystania z: porad dietetyka, malowania twarzy, przedłużania włosów, dopinania kolorowych warkoczyków, porad kosmetycznych, warsztatów plastycznych decoupage, a także porad dotyczących higieny jamy ustnej.
– Myślę że festyn był udany, wszystko co było zaplanowane zostało zrealizowane. Każdy mógł znaleźć tutaj coś dla siebie, zarówno starsi, jak i młodsi. Udało mi się pozyskać wielu sponsorów i jest bardzo pozytywne, że tak wiele firm podziela chęć propagowania zdrowego stylu życia. Im właśnie pragnę bardzo podziękować. Temat wart jest dalszej kontynuacji, przełamaliśmy pierwszą barierę, nawiązaliśmy pewne kontakty, koło Detektywów dopiero rozpoczęło swoją działalność, więc od września ruszamy dalej z kontynuacją tego tematu. Mamy wspaniałą młodzież, którą należy tylko zachęcić do działania – podsumowała projekt Anna Liszewska.
Wśród gości, którzy przybyły na Festyn byli: poseł na sejm RP Grzegorz Woźniak, sekretarz Urzędu Miasta Cezary Tudek, lekarz Anna Rybacka-Karczewska, dietetyk Natur House Magdalena Ochnio, technolog żywności przedstawiciel piekarni Żabczyńscy Justyna Paciorek, higienista stomatologiczna Agata Mysiak, właściciel firmy ATRiG Lidia Rogowska , właściciel hurtowni Robu Barbara Mączka, przedstawiciel KPP w Garwolinie Danuta Kalinowska , Stanisław Mitura „Pasieka Barć”, przedstawiciel PSSE w Garwolinie Renata Liszewska, Ewelina Pal z Fundacji Osób Niepełnosprawnych „ Ale Jestem”, Zbigniew Marciniuk ze Stowarzyszenia Rozwoju Gmin i Miast Powiatu Garwolińskiego, Monika Paziewska organizator warsztatów decoupage oraz Mateusz Półtorak absolwent technikum gastronomicznego współpracujący nadal ze szkołą.
Za pomoc w realizacji materiału dziękujemy p. Annie Liszewskiej
(dw) 2015-06-17 11:24:13
fot. ZSP nr 2
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie