Reklama

Bakteria Salmonella

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Garwolinie przestrzega przed salmonellozą.

Ze względu na zbliżający się okres pierwszokomunijny trzeba wziąć pod uwagę ryzyko wystąpienia zatruć pokarmowych wśród uczestników przyjęć.

Salmonellozy to zachorowania przebiegające pod różnymi postaciami klinicznymi, wywołane odzwierzęcymi typami bakterii – pałeczkami Salmonella.

Naturalnym miejscem bytowania tych bakterii jest przewód pokarmowy zwierząt (zarówno dzikich, jak i hodowlanych), u których zakażenie przebiega bezobjawowo.

 

U zdrowego człowieka zakażenie niewielką ilością bakterii również może przebiegać bezobjawowo, jednak większe ilości bakterii wywołują dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Pierwsze objawy chorobowe występują w ciągu 6-72 godzin od zakażenia. Na negatywne konsekwencje zdrowotne wynikające z obecności pałeczek Salmonella w organizmie szczególnie narażone są niemowlęta, dzieci, osoby w podeszłym wieku oraz te z osłabionym organizmem (np. na skutek choroby).

 

Bakterią Salmonella człowiek zakaża się poprzez:

-żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt

-produkty żywnościowe pochodzące od zakażonych zwierząt

-kontakt z odchodami zakażonych zwierząt lub ludzi

 

 

Sposoby uniknięcia zakażenia:

- mycie rąk po skorzystaniu z toalety i przed przygotowywaniem posiłków

- odpowiednie przechowywanie żywności (niskie temperatury)

- unikanie rozmrażania i ponownego zamrażania żywności

- dbanie o to, aby surowe mięso i jaja nie znajdowały się w bezpośrednim sąsiedztwie produktów gotowych do spożycia

- całkowite rozmrażanie mięs przed obróbką termiczną

- poddawanie żywności działaniom wysokiej temperatury (gotowanie, smażenie, pieczenie)

- mycie jaj przed rozbiciem skorupki

- parzenie przez 10 sekund we wrzątku jaj używanych do wyrobu potraw i deserów nie poddawanych działaniom wysokiej temperatury

- unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych producentów lub przygodnych sprzedawców.


Najczęstszym nośnikiem pałeczek Salmonella są produkty zawierające surowe jaja oraz rozdrobnione przetwory mięsne, dlatego Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna apeluje o przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny w trakcie zakupu, przygotowywania i przetwarzania żywności.

 

W razie wystąpienia objawów chorobowych należy natychmiast zgłosić się do lekarza.

 

2010-04-21 12:30:51

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do