
W połowie maja rozstrzygnięto XII edycję konkursu o Laur Marszałka. W tym roku do konkursu na najlepsze smaki Mazowsza zgłoszono aż 150 produktów żywnościowych. Uznanie kapituły zdobyły aż 24 smakołyki, a 8 z nich zostało wyróżnionych. Wśród nagrodzonych producentów indywidualnych znalazła się Anna Goliszewska z Kawęczyna z galaretką porzeczkową.
Kawenczyńska galaretka otrzymała Laur Marszałka w kategorii: Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego.
Galaretka z czarnej porzeczki produkowana w Kawęczynie wytwarzana jest z czarnych porzeczek, które zawierają dużo pektyn i witaminy C. Produkt jest w 100 proc. naturalny o jednolitej, galaretowatej konsystencji, podawany jako deser z przetartych owoców.
– Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreślił marszałek Adam Struzik.
(mazovia.pl, fot. Michał Słaby, oprac. MB)
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie