Reklama

Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich – Jadą goście, jadą... I czym ich podejmiemy?

Nasze gospodynie były i są mistrzyniami w przyrządzaniu wspaniałych potraw z miejscowych produktów. Teraz Koła Gospodyń Wiejskich mogą to udowodnić w konkursie kulinarnym "Jadą goście, jadą... I czym ich podejmiemy?" To będzie dobra okazja do tego, aby pokazać to, co w powiecie garwolińskim jest najsmaczniejsze! Efektem końcowym będzie piękna książka kucharska! Na laureatów konkursu oczywiście czekają nagrody.

Organizatorami konkursu są senator RP i etnograf Maria Koc, starosta powiatu garwolińskiego Mirosław Walicki oraz Powiatowe Centrum Kultury i Promocji w Miętnem. Konkurs patronatem honorowym objął minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda.

Celem konkursu jest popularyzacja dziedzictwa kulinarnego naszego regionu oraz zdrowej kuchni, opartej na lokalnych produktach spożywczych, prezentacja dorobku i tradycji kulturalnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu garwolińskiego, aktywizacja środowisk wiejskich w oparciu o lokalne zwyczaje i umiejętności, wymiana doświadczeń i przepisów kulinarnych oraz powstanie książki kulinarnej ziemi garwolińskiej.

 

Pokazać bogactwo ziemi, tradycji i kunszt kulinarny gospodyń

– Jadą goście, jadą i czym ich podejmiemy? Takie pytanie zadawały i zadają sobie gospodynie na Mazowszu, na Podlasiu, w Małopolsce, czy na Śląsku przed każdym spotkaniem rodzinnym i towarzyskim. Co podać na stół, żeby goście się najedli, a jednocześnie byli pod wrażeniem kunsztu kulinarnego pani domu? Czym podjąć biesiadników, żeby na długo zapamiętali spotkanie? Co ugotować i jak podać, żeby najlepiej wykorzystać dostępne produkty, z których wiele pochodzi z własnej hodowli? Nie lada to zadanie, ale przecież gospodyniom wiejskim nigdy nie przyprawiające trudności. Bogate tradycje kulinarne poszczególnych regionów, ale też przekazywane z pokolenia na pokolenie w rodzinach przepisy i umiejętności, pozwalały paniom na wsi dobrze przygotować się na każdą biesiadę. Czy to wesele, czy zmówiny, chrzciny, odpust, święta, czy Boży obiad, zawsze na stół trafiały smakowitości przygotowane własnoręcznie, z tego co akurat dostępne, z troską o gości i ich podniebienia, ale też dobre imię gospodarzy. Bo przecież zgodnie z przysłowiem „Gość w dom, Bóg w dom” nie tylko tych zaproszonych i długo wyczekiwanych należało podjąć „Czym chata bogata”. Nawet jeśli ktoś się trafił, jak to mówiono „z drogi”, też nie wolno mu było odmówić poczęstunku. Dzięki temu polska gościnność stała się przysłowiowa i doświadczamy jej do dziś. To co dawniej gotowano i podawano gościom na spotkania większe i mniejsze? Na przykład na wesela? Jakie dania były obowiązujące kiedyś, a czym podjęłaby gości w takich okolicznościach współczesna gospodyni wiejska na Podlasiu albo na Mazowszu? Co podałaby na odpust? Dawniej i obecnie? Odpusty odbywały się w różnych porach roku, więc jadłospis na tę okazję inny był na wiosnę, a jeszcze inny jesienią. A na chrzciny? Co podawano dawniej, a czym raczy się gości współcześnie? Co najbardziej smakuje przy takiej okazji i czego absolutnie nie może zabraknąć na stole? Czy na Święta Wielkanocne przygotowywano coś specjalnego? A może na Boże Narodzenie? Pytania retoryczne, wiemy, że kuchnia świąteczna wyjątkowo poddawała się regionalnym i lokalnym zwyczajom. Jakie one były i co przetrwało do dziś? Czym wyróżniał się niedzielny obiad w gronie najbliższej rodziny, a czym celebrowany w gronie zaproszonych na tę okazję gości? Co należało przygotować na niedzielny stół, aby podkreślić świąteczny charakter tego dnia oraz dopieścić domowników i przybyszy? Co w końcu podawano na Boży obiad, który był zawsze smutną okolicznością, ale przecież stanowił nieodłączny element ostatniego pożegnania z kimś, z kim jeszcze niedawno siadaliśmy do wspólnego stołu?  Kuchnia dawniej i dziś. Przepisy, produkty, techniki kulinarne, rodzinne zwyczaje i lokalne tradycje, okoliczności świętowania i ich przebieg. Sposób wytwarzania i podawania dań, ich kolejność na stole, ale też sezonowość. Wszystko to stanowiło i nadal stanowi o wyjątkowości kuchni rodzinnej i regionalnej. Nadaje jej wyjątkowych cech i oryginalności. Jest wielką wartością i wyznacznikiem naszej tożsamości i ważną częścią naszego narodowego dziedzictwa kulturowego. Powiat garwoliński od zawsze był terenem rolniczym. Nasza ziemia dostarczała i nadal dostarcza dorodnych zbóż, warzyw i owoców, zdrowego mleka i smacznego mięsa. A nasze gospodynie były i są mistrzyniami w przyrządzaniu wspaniałych potraw z miejscowych produktów. Pragniemy pokazać to bogactwo, dlatego ogłaszamy konkurs kulinarny, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z Powiatu Garwolińskiego „Jadą goście, jadą… I czym ich podejmiemy?” Zachęcamy Panie z KGW do udziału w konkursie. To będzie dobra okazja do tego, aby pokazać to, co w powiecie garwolińskim jest najsmaczniejsze! A efektem końcowym będzie piękna książka kucharska Ziemi Garwolińskiej. Drogie Panie, bądźcie jej autorkami – zachęca senator Maria Koc. 

 

Gospodynie, do dzieła!
Zadaniem Kół Gospodyń Wiejskich jest przekazanie przepisów na najsmaczniejsze potrawy jakie dawniej lub współcześnie podawano na stół w czasie różnych uroczystości, rodzinnych, dorocznych, czy też na niedzielny obiad. Każde koło przesyła 1 przepis z nazwą potrawy, składnikami, opisem przygotowania potrawy i informacją, z jakiej okazji ją podawano lub ją się podaje. Do tego należy dołączyć fotografie przygotowania potrawy i gotowego dania. 

Termin składania prac upływa 18 czerwca 2021 roku. Zapieczętowaną kopertę z wypełnioną i podpisaną kartą konkursową oraz fotografiami przygotowania i podania potrawy należy złożyć osobiście w kancelarii Starostwa Powiatowego w Garwolinie lub przesłać za pośrednictwem poczty poczty do siedziby organizatora przy ul. Mazowieckiej 26, 08-400 Garwolin z dopiskiem konkurs KGW. W przypadku nadesłania prac za pośrednictwem poczty decyduje termin nadania.

Spośród nadesłanych przepisów kulinarnych powołana przez starostę komisja konkursowa wybierze i przyzna I, II i III miejsce oraz 10 wyróżnień. Prace nagrodzone, wyróżnione oraz wskazane przez komisję konkursową zostaną opublikowane w książce kucharskiej ziemi garwolińskiej. Na laureatów konkursu będą czekały nagrody finansowe lub rzeczowe. Wszyscy uczestnicy otrzymają pamiątkowe dyplomy z upominkami.

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone do 15 sierpnia 2021 roku. Oficjalne podsumowanie konkursu i wręczenie nagród i wyróżnień oraz prezentacja książki kucharskiej odbędzie się w pierwszej połowie września 2021 roku

Konkurs patronatem medialnym objął m.in. portal eGarwolin i Gazeta Powiatu Garwolińskiego Twój Głos.

Materiały do pobrania, w tym m.in. regulamin konkursu i kartę zgłoszenia można pobrać tutaj

oprac. ur

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do