Reklama

Mistrzowie kuchni w Sulbinie

Chcą, żeby kucharza zaczęto uważać za rzemieślnika. Artyści w kuchni i za barem, pasjonaci i propagatorzy zdrowej żywności zawitali w środę do hotelu Sulbin. Okazją do spotkania było zebranie stowarzyszenia Euro Toques Polska.

Euro-Toques International (ETI), Kucharską Wspólnotę Europejską tworzy ponad 7000 europejskich kucharzy i szefów kuchni w Europie i na Świecie. ETI został utworzony w 1986 roku wokół kilku znaczących nazwisk, Romeyer Pierre i Paul Bocuse, wizjonerów, którzy już byli świadomi ryzyka nadużyć żywności. Prezesem Euro Toques Polska jest prekursor kuchni molekularnej w naszym kraju Jean Bos. Jednym z wiceprezesów ETP jest Marek Rybacki, szef kuchni restauracji Sulbin.

Reklama

 

Chronić jakość i smak

Jako Euro Toques Polska, jego członkowie chcą być rozpoznawalni jako odpowiedzialny partner przez instytucje europejskie w celu ochrony jakości i smaku żywności, promować know-how żywności Rzemieślników, ułatwiać wymianę pomiędzy kucharzami w całej Europie. Pragną również podtrzymywać polską kulturę i tradycję kulinarną. Podnosić poziom świadomości konsumentów poprzez edukację i dobre nawyki żywieniowe.

 

Z Miętnego zagranicę?

Kucharze i szefowie kuchni zgromadzeni w Sulbinie debatowali o wewnętrznych sprawach stowarzyszenia i perspektywach rozwoju dla polskich kucharzy. Ogromne możliwości dają im zagraniczne praktyki w najlepszych restauracjach. Podczas spotkania padła propozycja współpracy w tym zakresie z Zespołem Szkół Rolniczych w Miętnem. Nauczycielki ZSR, Paulina Mazurek i Zofia Pikulska-Matryba nie kryły zadowolenia z możliwości uczestniczenia uczniów szkoły w prawdziwych zagranicznych praktykach kulinarnych. Zebranie było także okazją do przedstawienia dotychczasowych i planowanych działań ETP. Omówiono kulinarne wydarzenia jakimi są między innymi Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Trendy Chef, Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim czy też Festiwal Kuchni Zbójnickiej.

Reklama

 

Teoria i praktyka

W hotelu Sulbin nie zabrakło popisów członków stowarzyszenia. Uczestnicy spotkania poznali między innymi zalety zdrowotne i smakowe wody Kinga Pienińska, smakowali przyprawy firmy Aromica i syropy Rose"s oraz podziwiali popisy mistrza Polski barmanów Jerzego Czapli, który chętnie dzielił się swoja wiedzą oraz zapraszał do wspólnego tworzenia kolorowych drinków. Smakowity pokaz z udziałem zwiększającej swoją objętość bazy śmietanowej Qimiq zgotował przedstawiciel firmy. Pokazy sponsorów oraz podziękowania połączone z wręczaniem dyplomów zakończyły oficjalną część zebrania ETP. Prezes stowarzyszenia zdradził nam, że poznał już dość dobrze polską kuchnię. – Jest dobrze, ale potrzeba jeszcze trochę czasu, aby dogoniła poziom europejski – stwierdził mistrz Jean Bos.

Reklama

 

(ur) 2012-06-23 11:57:31

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    1234 - niezalogowany 2012-06-24 09:41:33

    Chcesz wiedzieć na jakich zasadach będą wyjazdy to zgłoś się do osób które u was tym się zajmują - warto

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    tom - niezalogowany 2012-06-23 16:09:44

    Fajnie by było z tym wyjazdem dla kogoś z naszej szkoły aby wyjechał. Ciekawe na jakich zasadach będą wybierać te osoby.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama