
Chcą, żeby kucharza zaczęto uważać za rzemieślnika. Artyści w kuchni i za barem, pasjonaci i propagatorzy zdrowej żywności zawitali w środę do hotelu Sulbin. Okazją do spotkania było zebranie stowarzyszenia Euro Toques Polska.
Euro-Toques International (ETI), Kucharską Wspólnotę Europejską tworzy ponad 7000 europejskich kucharzy i szefów kuchni w Europie i na Świecie. ETI został utworzony w 1986 roku wokół kilku znaczących nazwisk, Romeyer Pierre i Paul Bocuse, wizjonerów, którzy już byli świadomi ryzyka nadużyć żywności. Prezesem Euro Toques Polska jest prekursor kuchni molekularnej w naszym kraju Jean Bos. Jednym z wiceprezesów ETP jest Marek Rybacki, szef kuchni restauracji Sulbin.
Chronić jakość i smak
Jako Euro Toques Polska, jego członkowie chcą być rozpoznawalni jako odpowiedzialny partner przez instytucje europejskie w celu ochrony jakości i smaku żywności, promować know-how żywności Rzemieślników, ułatwiać wymianę pomiędzy kucharzami w całej Europie. Pragną również podtrzymywać polską kulturę i tradycję kulinarną. Podnosić poziom świadomości konsumentów poprzez edukację i dobre nawyki żywieniowe.
Z Miętnego zagranicę?
Kucharze i szefowie kuchni zgromadzeni w Sulbinie debatowali o wewnętrznych sprawach stowarzyszenia i perspektywach rozwoju dla polskich kucharzy. Ogromne możliwości dają im zagraniczne praktyki w najlepszych restauracjach. Podczas spotkania padła propozycja współpracy w tym zakresie z Zespołem Szkół Rolniczych w Miętnem. Nauczycielki ZSR, Paulina Mazurek i Zofia Pikulska-Matryba nie kryły zadowolenia z możliwości uczestniczenia uczniów szkoły w prawdziwych zagranicznych praktykach kulinarnych. Zebranie było także okazją do przedstawienia dotychczasowych i planowanych działań ETP. Omówiono kulinarne wydarzenia jakimi są między innymi Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Trendy Chef, Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim czy też Festiwal Kuchni Zbójnickiej.
Teoria i praktyka
W hotelu Sulbin nie zabrakło popisów członków stowarzyszenia. Uczestnicy spotkania poznali między innymi zalety zdrowotne i smakowe wody Kinga Pienińska, smakowali przyprawy firmy Aromica i syropy Rose"s oraz podziwiali popisy mistrza Polski barmanów Jerzego Czapli, który chętnie dzielił się swoja wiedzą oraz zapraszał do wspólnego tworzenia kolorowych drinków. Smakowity pokaz z udziałem zwiększającej swoją objętość bazy śmietanowej Qimiq zgotował przedstawiciel firmy. Pokazy sponsorów oraz podziękowania połączone z wręczaniem dyplomów zakończyły oficjalną część zebrania ETP. Prezes stowarzyszenia zdradził nam, że poznał już dość dobrze polską kuchnię. – Jest dobrze, ale potrzeba jeszcze trochę czasu, aby dogoniła poziom europejski – stwierdził mistrz Jean Bos.
(ur) 2012-06-23 11:57:31
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Chcesz wiedzieć na jakich zasadach będą wyjazdy to zgłoś się do osób które u was tym się zajmują - warto
Fajnie by było z tym wyjazdem dla kogoś z naszej szkoły aby wyjechał. Ciekawe na jakich zasadach będą wybierać te osoby.