Reklama

Smaki z garwolińskiej Dwójki podbiły Lubelszczyznę

Angelika Brzozowska i Jacek Garnek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zajęli II miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Smaki Lubelszczyzny 2012”. Podniebienia jury zachwyciły śledzie z serkiem mascarpone oraz roladki z kaczki.

Finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Smaki Lubelszczyzny 2012" odbył się w minioną sobotę w CHR „Plaza” w Lublinie. W konkursie brało udział 9 zespołów wybranych spośród wielu zgłoszonych z całej Polski. Eliminacje do konkursu przebiegały na tych samych zasadach co wszystkie zawody kulinarne. Należało zaproponować zakąskę zawierającą m.in. śledzia, buraka i jabłko oraz danie główne z dowolnego elementu kaczki, pęczaku i borówek.

 

Finałowe dania w 90 minut

ZSP nr 2 w Garwolinie reprezentowali Angelika Brzozowska z klasy IV TK i Jacek Garnek z klasy III TK. Zawodnicy musieli w czasie 90 minut przygotować 6 porcji zakąski i 6 porcji dania głównego. Oceniani byli przez jury techniczne i jury degustacyjne. Duet z garwolińskiej „Dwójki” zachwycił jury zakąską w postaci śledzi z serkiem mascarpone, chipsem buraczanym, sosem musztardowo-śmietanowym i karmelizowanym jabłkiem oraz daniem głównym, roladkami z kaczki w towarzystwie sosu dyniowo-gruszkowego z serowym pęczakiem i marynowanymi w czerwonym wytrawnym winie borówkami. Smakołyki wykonane przez zdolnych kucharzy reprezentujących Garwolin zagwarantowały im II miejsce w ogólnopolskim finale „Smaków Lubelszczyzny 2012”.

Pomogli konkurentom

Po konkursie jurorzy uzasadniali swoje decyzje zainteresowanym drużynom, udzielali odpowiedzi na wszystkie pytania. – Jak się dowiedzieliśmy, zabrakło niewiele do I miejsca, a jurorów urzekł smak dań naszego zespołu. Pragniemy też dodać, że nasi uczniowie zachowali się "fair-play": pożyczyli swoim rywalom naczynia kuchenne przeznaczone do kuchni indukcyjnych. W przeciwnym razie kilku zespołom groziłaby dyskwalifikacja, a dzięki pomocy Angeliki i Jacka wszyscy mieli równe szanse – wyznaje Małgorzata Zadróżna-Piłka, opiekunka uczniów. – Jesteśmy dumni z postawy naszego zespołu. Gratulujemy sukcesu i życzymy powodzenia w dalszych rozgrywkach! Składamy również serdeczne podziękowania dla państwa Renaty i Marka Rybackich za wsparcie i pomoc w przygotowaniu do konkursu i liczymy na dalszą współpracę – dodaje nauczycielka.

 

A oto opisy finałowych potraw. Życzymy powodzenia w wykonaniu i smacznego!


{jb_greenbox}Śledzie z serkiem mascarpone, chipsem buraczanym, sosem musztardowo-śmietanowym i karmelizowanym jabłkiem.
Składniki:
6 filetów z śledzia, 1 serek mascarpone, 2 średnie buraki, 2 jabłka, sól i pieprz do smaku

Sos:
musztarda francuska, śmietana 18%, sól, pieprz, olej.

Sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć i wyfiletować nadając im pożądany kształt. Skropić sokiem z cytryny i posolić. Farsz do śledzia przygotować z serka mascarpone, soli, pieprzu, kawałków śledzia i soku z cytryny, wszystko zblenderować.
Buraka umyć, ugotować w skórce, obrać, pokroić na cienkie plastry. Następnie upiec w temp 200 stopni w piecu konwekcyjno-parowym przez 15 minut uzyskując chrupiącego chipsa buraczanego.
Jabłka obrać, pokroić w półksiężyce i podsmażyć z cukrem aż do karmelizacji cukru. Przygotować sos z musztardy francuskiej, śmietany, oleju, soli i pieprzu. Na filet śledziowy nałożyć masę z serka mascarpone i zwinąć. Ułożyć dekoracyjnie na talerzu.{/jb_greenbox}

 

:

{jb_greenbox}Roladki z kaczki w towarzystwie sosu dyniowo-gruszkowego z serowym pęczakiem i marynowanymi w czerwonym wytrawnym winie borówkami.
Składniki:
pierś z kaczki: 3 filety z kaczki, 300g boczku wędzonego, 200g szpinaku , 200g wątróbki drobiowej, sól, pieprz, 20 ml oleju z orzechów prażonych.

Pęczak: 200g pęczaku, ser wędzony 150g, 2 jajka, sól, pieprz

Borówki: 50g borówek, 100ml wina czerwonego wytrawnego, jedna gwiazdka anyżu,

Sos dyniowo-gruszkowy: 1 gruszka, 150ml wina białego wytrawnego, cukier, dynia pomarańczowa,

Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem. Wątróbki drobiowe sparzamy wodą, blenderujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia. Szpinak po obróbce wstępnej blenderujemy z dodatkiem soli i oleju z prażonych orzechów włoskich.

Przygotowujemy roladkę z piersi kaczki: na rozbity filet układamy plastry boczku wędzonego, szpinak i wątróbkę. Zwijamy i pieczemy w temp 180 st C przez 40 min. Pęczak gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy starty żółty ser wędzony i jajka. Zapiekamy w piekarniku przez 10 min w temp. 200 st C. Dynię gotujemy w białym winie z niewielką ilością cukru i blenderujemy. Gruszkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, na koniec dodajemy do sosu dyniowego.{/jb_greenbox}

 

(www.zsp2garwolin.pl, oprac. ur) 2012-12-18 12:08:26

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    jola - niezalogowany 2012-12-18 22:28:48

    gratulacje Angelika

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    XTB - niezalogowany 2012-12-18 19:58:30

    Jasiu to była przemyślana prowokacja

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    jaś - niezalogowany 2012-12-18 18:28:17

    [quote name="XTB"]jasiu pier... się, jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to tylko to ci zostaje, ja tamten przepis zrozumiałam bez problemu, a ty masz zawsze z tym problem[/quote][quote name="XTB"]jasiu pier... się, jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to tylko to ci zostaje, ja tamten przepis zrozumiałam bez problemu, a ty masz zawsze z tym problem[/quote]droga koleżanko XTB...tamten przepis był dla nienormalnych czyli technicznych,..masz prawo zrozumieć..przecież nikt Ci nie broni..ja wystepuję w imieniu normalnych czyli tych którzy potrzebują przepisu językiem zrozumiałym napisanego...ale cóż...o gustach się nie dyskutuje...masz prawo być "techniczna"....tylko zastanów się...Twoje inwektywy zdecydowanie bronią idiotyzmów...czy warto??bo ja ani jednym słowem nikogo nie obraziłem....zatem redakcja ma obrońcę/obrończynię która w sumie działa na niekorzyść.....bo jawnie broni ignorancji....i braku szacunku wobec czytelników....następnym razem droga XTB...zanim klepniesz w klawisze ,pomyśl.....chyba że boli..:PPPP

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    XTB - niezalogowany 2012-12-18 16:49:50

    jasiu pier... się, jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to tylko to ci zostaje, ja tamten przepis zrozumiałam bez problemu, a ty masz zawsze z tym problem

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Mmmmm. - niezalogowany 2012-12-18 16:15:14

    gratuuuuluję.!:) Jadziunia i Garneczek.:D

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    jaś - niezalogowany 2012-12-18 11:28:42

    gratulacje!! jak tak dalej pójdzie to w Garwolinie sekcję slow food trzeba będzie założyc:))))ps: do redakcji: mozna normalnie przepis podać?? można:PPP

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do