
Trzecie spotkanie z cyklu „Kawiarenka naukowa” odbyło się w Liceum Piłsudskiego, 7 grudnia, i dotyczyło zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie mieli możliwość uczestniczenia w lekcji historii, biologii i geografii jednocześnie, przygotowanej pod kierunkiem Hanny Jaskuły.
Podczas spotkania, które odbyło się na górnym holu, dyrektor Joanna Ostrowska opowiedziała o polskich świątecznych tradycjach i zachęcała młodzież do ich kultywowania. Uczniowie dowiedzieli się m.in., że choinka przywędrowała na tereny Polski na przełomie XIX i XX wieku, jest symbolem rajskiego drzewa i nadzieją życia wiecznego. Znanym zwyczajem w Polsce jest zostawianie jednego pustego nakrycia dla niespodziewanego gościa. Według pradawnych wierzeń, dodatkowe nakrycie przypominało o duszach zmarłych krewnych, którzy w czasie przesilenia zimowego przychodzili na ziemię. Z szacunkiem dmuchano na krzesła i ławy, by nie przysiąść odpoczywającej tam zbłąkanej duszy. Inną tradycją jest kładzenie siana pod wigilijny obrus jako pamiątkę narodzin Jezusa w stajence. Dawniej praktykowanym w wielu regionach Polski zwyczajem było wyciąganie źdźbła siana spod obrusa - im dłuższe lub zielone, tym więcej pomyślności czekało w następnym roku. Połamane, krótkie lub żółte źdźbło wróżyło kłopoty. Tradycyjna kolacja wigilijna składa się z 12 postnych potraw, które symbolizują 12 apostołów lub 12 miesięcy. Oczywiście, należy skosztować wszystkich dań wigilijnych, aby zapewnić sobie dostatek w kolejnym roku. Każda potrawa ma znaczenie symboliczne.
Na stole, przy którym prowadzono rozmowy, przygotowane były bardzo smaczne potrawy wigilijne. Uczniowie z Klubu Młodego Ekologa omawiali właściwości prozdrowotne poszczególnych wigilijnych smakołyków. Kapusta, groch, grzyby zawierają błonnik dający uczucie sytości, dlatego warto wypić kompot z suszu, w którym są gruszki zawierające sklereidy, czyli komórki kamienne podrażniające błonę śluzową jelit i pobudzające jelita do perystaltyki – przekonywała Hanna Jaskuła. Uczennice zachęcały do spożywania ryb, gdyż zawierają one zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Porcje wiedzy geograficznej przygotowane pod kierunkiem pani Renaty Wrony dostarczyli uczniowie, którzy analizowali wpływ klimatu na plantacje owoców będących składnikami kompotu. Młodzież omawiała też rodzaj wymaganej gleby i miejsca uprawy roślin w Polsce będących składnikami potraw wigilijnych.
(Liceum Piłsudskiego w Garwolinie, oprac. red)
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie