Reklama

Świąteczna kawiarenka naukowa w I LO

Trzecie spotkanie z cyklu „Kawiarenka naukowa” odbyło się w Liceum Piłsudskiego, 7 grudnia, i dotyczyło zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie mieli możliwość uczestniczenia w lekcji historii, biologii i geografii jednocześnie, przygotowanej pod kierunkiem Hanny Jaskuły.

Podczas spotkania, które odbyło się na górnym holu, dyrektor Joanna Ostrowska opowiedziała o polskich świątecznych tradycjach i zachęcała młodzież do ich kultywowania. Uczniowie dowiedzieli się m.in., że choinka przywędrowała na tereny Polski na przełomie XIX i XX wieku, jest symbolem rajskiego drzewa i nadzieją życia wiecznego. Znanym zwyczajem w Polsce jest zostawianie jednego pustego nakrycia dla niespodziewanego gościa. Według pradawnych wierzeń, dodatkowe nakrycie przypominało o duszach zmarłych krewnych, którzy w czasie przesilenia zimowego przychodzili na ziemię. Z szacunkiem dmuchano na krzesła i ławy, by nie przysiąść odpoczywającej tam zbłąkanej duszy. Inną tradycją jest kładzenie siana pod wigilijny obrus jako pamiątkę narodzin Jezusa w stajence. Dawniej praktykowanym w wielu regionach Polski zwyczajem było wyciąganie źdźbła siana spod obrusa - im dłuższe lub zielone, tym więcej pomyślności czekało w następnym roku. Połamane, krótkie lub żółte źdźbło wróżyło kłopoty. Tradycyjna kolacja wigilijna składa się z 12 postnych potraw, które symbolizują 12 apostołów lub 12 miesięcy. Oczywiście, należy skosztować wszystkich dań wigilijnych, aby zapewnić sobie dostatek w kolejnym roku. Każda potrawa ma znaczenie symboliczne.

Na stole, przy którym prowadzono rozmowy, przygotowane były bardzo smaczne potrawy wigilijne. Uczniowie z Klubu Młodego Ekologa omawiali właściwości prozdrowotne poszczególnych wigilijnych smakołyków. Kapusta, groch, grzyby zawierają błonnik dający uczucie sytości, dlatego warto wypić kompot z suszu, w którym są gruszki zawierające sklereidy, czyli komórki kamienne podrażniające błonę śluzową jelit i pobudzające jelita do perystaltyki – przekonywała Hanna Jaskuła. Uczennice zachęcały do spożywania ryb, gdyż zawierają one zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Porcje wiedzy geograficznej przygotowane pod kierunkiem pani Renaty Wrony dostarczyli uczniowie, którzy analizowali wpływ klimatu na plantacje owoców będących składnikami kompotu. Młodzież omawiała też rodzaj wymaganej gleby i miejsca uprawy roślin w Polsce będących składnikami potraw wigilijnych.

 

(Liceum Piłsudskiego w Garwolinie, oprac. red)

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do