Reklama

„Zawodowcy na start” w ZSP nr 2

Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie biorą udział w projekcie "Zawodowcy na start" w ramach Osi priorytetowej Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020 - Edukacja dla rozwoju regionu. Podnoszą oni kompetencje i umiejętności oczekiwane przez pracodawców na lokalnym rynku pracy.

W ramach projektu odbywają się zajęcia, warsztaty i laboratoria na uczelniach wyższych, których koszt przekracza 58 tys. zł.
Uczniowie klas III i IV technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w marcu w "Akademii Dietetyki" w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Zajęcia obejmowały zagadnienia dotyczące składników odżywczych, produktów spożywczych, wartości odżywczej, a także zasad planowania diety i charakterystyki jadłospisów. Wszyscy uczestnicy uzyskali certyfikaty potwierdzające udział w szkoleniu.

W marcu uczniowie wzięli udział w zajęciach wzmacniających kompetencje miękkie niezbędne na rynku pracy. Szkolenia prowadzili trenerzy z Akademii Leona Koźmińskiego. W warsztatach biznesowych wzięli udział uczniowie klas II, III i IV.
W zajęciach pod nazwą "Inteligencja emocjonalna w praktyce - komunikatywność i praca w grupie" uczestniczyli przyszli kucharze z klas II i III oraz przyszli budowlańcy z klasy III.
Informatycy oraz technicy żywienia i usług gastronomicznych z klas III oraz fryzjerzy z klas III i IV uczęszczali na warsztaty "Postaw na talenty, kreatywność i innowacyjność".
Zajęcia "Zarządzanie czasem wolnym i odporność na stres" były skierowane do mechaników samochodowych z klasy III, techników pojazdów samochodowych z klas III i fryzjerów z klas IV.
W warsztatach "Budowanie i zarządzenie zespołem - praca zespołowa" wzięli udział technicy elektrycy z klas II i III, technicy pojazdów samochodowych z klas III i IV oraz technicy budownictwa z klasy III.

W warsztatach baristycznych zorganizowanych we współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym wzięli udział przyszli kucharze z klas II i III oraz technicy żywienia i usług gastronomicznych z klas III i IV.
Szkolenie składało się z części teoretycznej i praktycznej. W pierwszej z nich uczniowie poznali tajniki zawodu baristy, zapoznali się z rodzajami kaw i sprzętem używanym do ich parzenia. W części praktycznej każdy miał okazję przygotować różne rodzaje kawy.

Całkowity koszt zajęć dla uczniów to 132 480,00 zł
Dzięki warsztatom i szkoleniom uczniowie nabyli nowe umiejętności i kompetencje, niezbędne na obecnym rynku pracy.

(garwolin-starostwo.pl, oprac. MB)

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Wróć do