Koło Gospodyń Wiejskich „Słowianki” w Podebłociu zorganizowało warsztaty carvingu, które wprowadziły uczestniczki w świat kreatywnej dekoracji jedzenia. Pod okiem doświadczonej instruktorki powstawały efektowne jadalne kompozycje, które łączą piękno z praktycznością, a całość stała się prawdziwą kulinarną magią.
Ostatnie tygodnie były dla gospodyń bardzo pracowite, bo same zorganizowały zajęcia, na których poznawały sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach oraz układania dekoracji na talerzach. Fachowo nazywa się to carvingiem i garnirowaniem, w praktyce chodzi o to, by jedzenie przypominało małe dzieło sztuki.
Tajniki wycinania wzorów w jedzeniu pokazywała im Agnieszka Mielniczuk, która zajmuje się tym zawodowo. Zamiast długich wykładów była praca z narzędziami – instruktorka demonstrowała, jak korzystać ze specjalnych nożyków, a potem każda z pań próbowała sama. Pod jej okiem powstawały kolorowe, jadalne kompozycje.
Uczestniczki mówią, że są bardzo zadowolone z nowych umiejętności.
– Nauczyłyśmy się, jak z prostych warzyw i owoców stworzyć zachwycające kompozycje oraz odkryłyśmy, że dekoracje mogą być nie tylko piękne, ale także praktyczne. Atmosfera podczas warsztatów była pełna inspiracji, radości i kulinarnej magii. Dziękujemy pani Agnieszce za profesjonalizm, pasję i cierpliwość w dzieleniu się wiedzą oraz wszystkim uczestniczkom za kreatywne podejście i zaangażowanie – mówi Magdalena Mirowska, przewodnicząca KGW.
Spotkanie odbyło się w ramach projektu „Międzypokoleniowe poznawanie Mazowsza”. Pieniądze na ten cel przekazał Samorząd Województwa Mazowieckiego. Środki pozwoliły zorganizowac zarówno warsztaty, jak i potrzebne materiały.
fot. KGW Słowianki Podebłocie
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie