
Do naszej redakcji zgłosił się pan Mirosław, który pochwalił się nam swoim znaleziskiem. A był nim prawdziwek o wadze ponad dwa kilogramy.
– Grzyb miał prawie 50 centymetrów średnicy i jak na razie jest moim rekordowym okazem – zdradził nam pan Mirosław. Zapytany o miejsce znalezienia grzyba pan Mirosław z uśmiechem wytłumaczył nam, że nigdy nie zdradza swoich „miejscówek”. – Na drugi dzień byłoby tam więcej ludzi niż grzybów – dodał pan Mirosław.
Zachęcamy Was do przesyłania fotografii okazów, które znajdziecie podczas grzybobrania.
Bądźmy ostrożni!
Trzeba jednak pamiętać, że zbieranie grzybów nie zawsze kończy się tak dobrze jak w przypadku pana Mirosława. Sanepid przestrzega przed zbieraniem grzybów, których nie znamy, a także takich, co do których mamy wątpliwości. Policja apeluje, aby o wyprawach do lasu informować bliskich. Ważne, aby podać miejsce, w którym zamierzamy przebywać i planowaną godzinę powrotu. Warto wziąć ze sobą telefon komórkowy, który w przypadku kłopotów może być naszą jedyną deską ratunku.
{jb_greenbox}WAŻNE INFORMACJE:
1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy żadnych wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
4. Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, np. Amanita phalloides, Amanita verna, mają przyjemny, słodkawy smak).
5. Grzyby powinno się zbierać w przewiewne koszyki, w żadnym wypadku w foliowe reklamówki, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie się grzybów. Nie można przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
6. Nie należy zbierać grzybów tam, gdzie mogą się znajdować skupiska odpadów, np. przy zakładach produkcyjnych, jak również grzybów rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
8. W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
9. Nie wolno podawać grzybów dzieciom do 12. roku życia. Z jedzenia grzybów powinny też zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym.
W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki lub podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.{/jb_greenbox}
(KK) 2012-09-03 08:13:17
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie