Reklama

A może by tak na grzyby?

Do naszej redakcji zgłosił się pan Mirosław, który pochwalił się nam swoim znaleziskiem. A był nim prawdziwek o wadze ponad dwa kilogramy.

– Grzyb miał prawie 50 centymetrów średnicy i jak na razie jest moim rekordowym okazem – zdradził nam pan Mirosław. Zapytany o miejsce znalezienia grzyba pan Mirosław z uśmiechem wytłumaczył nam, że nigdy nie zdradza swoich „miejscówek”. – Na drugi dzień byłoby tam więcej ludzi niż grzybów – dodał pan Mirosław.

 

 

Zachęcamy Was do przesyłania fotografii okazów, które znajdziecie podczas grzybobrania.

 

Bądźmy ostrożni!

Trzeba jednak pamiętać, że zbieranie grzybów nie zawsze kończy się tak dobrze jak w przypadku pana Mirosława. Sanepid przestrzega przed zbieraniem grzybów, których nie znamy, a także takich, co do których mamy wątpliwości. Policja apeluje, aby o wyprawach do lasu informować bliskich. Ważne, aby podać miejsce, w którym zamierzamy przebywać i planowaną godzinę powrotu. Warto wziąć ze sobą telefon komórkowy, który w przypadku kłopotów może być naszą jedyną deską ratunku.

 

{jb_greenbox}WAŻNE INFORMACJE:
1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy żadnych wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).

2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.

3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.

4. Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, np. Amanita phalloides, Amanita verna, mają przyjemny, słodkawy smak).

5. Grzyby powinno się zbierać w przewiewne koszyki, w żadnym wypadku w foliowe reklamówki, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie się grzybów. Nie można przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.

6. Nie należy zbierać grzybów tam, gdzie mogą się znajdować skupiska odpadów, np. przy zakładach produkcyjnych, jak również grzybów rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.

7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.

8. W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

9. Nie wolno podawać grzybów dzieciom do 12. roku życia. Z jedzenia grzybów powinny też zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki lub podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.{/jb_greenbox}

(KK) 2012-09-03 08:13:17

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do