
Koło Gospodyń Wiejskich Chęcinianki zwyciężyło! Najlepszy, domowy twaróg z mleka krowiego i prezentacja jego domowej produkcji zachwyciły komisję konkursu "Garwolińskie najlepsze"! W przepysznej rywalizacji wzięło udział 49 kół. Do finałowej trzynastki dostało się tylko 13.
W konkursie kulinarnym dla KGW powiatu garwolińskiego na najsmaczniejszą potrawę z nabiału "Garwolińskie najlepsze" udział wzięło aż 49 Kół Gospodyń Wiejskich ze 119, które funkcjonują na terenie powiatu. Do finału przeszło 13 KGW:
KGW Chęciny „Chęcinianki”, KGW Kawęczyn, KGW Korytnica „Niezapominajki”, KGW Krystyna „Krystynianki”, KGW Melanów „Melanowianki”, KGW Miastków Kościelny „Sami Swoi”, KGW Rębków, KGW Stary Kębłów, KGW Stefanów, KGW Trzcianka, KGW Więcków „Niezapominajki”, KGiGW Wola Rębkowska i KGW Wola Rowska „Cyganeczki”.
Finałowa degustacja w Miętnem
Zadaniem finalistów było przygotowanie potraw do degustacji i zaprezentowanie ich komisji konkursowej podczas Festiwalu Etnograficznego, który odbył się w niedzielę, 7 sierpnia, w Miętnem. Przed komisją stało nie lada wyzwanie! Jej członkowie musieli odwiedzić wszystkie finałowe stoiska i spróbować dań, w których królował nabiał. W składzie komisji znaleźli się: organizatorzy konkursu senator RP Maria Koc, starosta powiatu garwolińskiego Mirosław Walicki, dyrektor Wydziału Rolnictwa i Ochrony Środowiska Agnieszka Gromół oraz kierownik Powiatowego Ośrodka Sportowego i Hotelu Miętne Janusz Kowalski i przedstawicielka partnera konkursu, czyli OSM Garwolin - Agnieszka Gałkowska.
Feria smaków, a królował nabiał
Komisja oceniała potrawy pod względem estetyki, oryginalności, tradycji i smaku oraz wyglądu i formy podania. Tutaj koła prześcigały się w oryginalności i nawiązaniu do dawnych tradycji ludowych. Na członków komisji czekały same pyszności: barszcz szczawiowy zabielany z ziemniakami i okrasą, pyzy z serem babci Wandzi, sernik z rosą w filiżance z masy cukrowej, chłodnik z serowymi sakiewkami, koszyczki serowych smaków, kluski leniwe z podsmażaną na maśle bułką tartą, chłodnik z botwinki, knedle twarogowe, czekoladowa panna cotta z musem wiśniowym, pyzy - kluski serowe i sernikowa królowa w koronie malinowej. Oceniający potrawy mierzyli się z naprawdę trudnym zadaniem. Degustacja wszystkich dań wymagała od ich żołądków ogromnej elastyczności, a kubki smakowe otrzymały całą gamę doznań. Było słodko i słono. Nie zabrakło smaków kwaśnych i pikantnych. Po odwiedzinach każdego stoiska członkowie komisji czynili skrupulatne notatki. Wyniki ogłoszono na scenie Festiwalu Etnograficznego Powiatu Garwolińskiego. Wszystkim uczestnikom gratulowali organizatorzy konkursu oraz prezes OSM Garwolin Waldemar Paziewski.
I miejsce i 2000 zł nagrody zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich "Chęcinianki" za wybitny, domowy twaróg.
II miejsce i 1500 zł nagrody otrzymało KGW Korytnica za przepyszne kładzioki z serem i bekonem. (zdj. Martyna Sztelmach/Starostwo Powiatowe w Garwolinie)
III miejsce i 1000 zł nagrody wywalczyło KGW Miastków Kościelny za hrabiowski sernik miastkowski, serwowany w iście hrabiowskim stylu.
Pozostałe 10 kół otrzymało wyróżnienia i czeki w wysokości 500zł. Podczas oficjalnego rozstrzygnięcia obecny był wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodowego Piotr Gliński, który gratulował KGW i dziękował za to, że tak pieczołowicie kultywują rodzime tradycje, a dzięki ich działalności nasza kultura i dziedzictwo jest nadal żywe. Senator Maria Koc gratulowała wszystkim uczestnikom konkursu i dziękowała za tak liczne zainteresowanie. Starosta powiatu garwolińskiego Mirosław Walicki wyraził wielką radość, że jako powiat garwoliński wyróżniamy się nie tylko na tle województwa mazowieckiego, ale całej Polski pod względem ilości, a nade wszystko aktywności naszych Gospodyń i Gospodarzy. KGW przeżywają swój renesans, a dzięki takim konkursom czy festiwalom jak ten w Miętnem ta aktywność jest widoczna.
Specjalnym wyróżnieniem pozakonkursowym uhonorowano panie z Ukrainy – mieszkanki ośrodka dla uchodźców w Miętnem, którzy przygotowali dla komisji tort wątróbkowy.
Organizatorzy podczas festiwalu poinformowali, że idąc za ciosem i wielkim sukcesem pierwszej książki kucharskiej, wkrótce zostanie wydana kolejna jej część, z przepisami z tegorocznego konkursu.
Patronat honorowy nad konkursem sprawował minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.
ur
Zdj. degustacje i grupowe: ur/ wręczenie nagród na scenie oraz KGW Korytnica: Martyna Sztelmach/Starostwo Powiatowe Garwolin
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie