
Sezon na grzyby dopiero się rozpoczyna, dlatego warto zaopatrzyć się w odpowiedni ubiór, wiklinowy koszyk i zapoznać się z podstawowymi zasadami dotyczącymi zbierania grzybów.
Bezpieczne grzybobranie
Ministerstwo Zdrowia oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna podają zalecenia dotyczące bezpiecznego grzybobrania. Przede wszystkim:
Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
Zbieraj grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowuj świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
Nie zbieraj grzybów w okolicach o skupisku odpadów to jest przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
Nie zbieraj i nie niszcz grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące, czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych;
{jb_info}Nie podawaj grzybów małym dzieciom. Z jedzenia grzybów powinny także zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym.{/jb_info}
Gdy dojdzie do zatrucia grzybami
Jeżeli po spożyciu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura, to należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.
{jb_greenbox}Postępowanie przy podejrzeniu zatrucia grzybami:
Fot. sxc.hu
(oprac. iw) 2012-08-24 09:53:04
Na grzyby, ale z głową
Sezon na grzyby dopiero się rozpoczyna, dlatego warto zaopatrzyć się w odpowiedni ubiór, wiklinowy koszyk i zapoznać się z podstawowymi zasadami dotyczącymi zbierania grzybów.
Ministerstwo Zdrowia oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna podają zalecenia dotyczące bezpiecznego grzybobrania. Przede wszystkim:
Zbieraj wyłącznie te grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak) ;
Zbieraj grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowuj świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
Nie zbieraj grzybów w okolicach o skupisku odpadów to jest przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
Nie zbieraj i nie niszcz grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące, czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych;
Nie podawaj grzybów małym dzieciom. Z jedzenia grzybów powinny także zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym.
Gdy dojdzie do zatrucia grzybami
Jeżeli po spożyciu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura, to należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.
{jb_greenbox} Postępowanie przy podejrzeniu zatrucia grzybami:
Natychmiast opróżnić żołądek. Pić ciepłą wodę z solą (dorośli), dzieci wodę (bez soli) i spowodować wymioty.
W żadnym razie nie zażywać środków przeczyszczających, żadnych leków, alkoholu, czy mleka.
Natychmiast zapewnić pomoc lekarską, lub odwieźć chorego do szpitala.
Zabezpieczyć resztki jedzenia lub resztki pozostałe po czyszczeniu grzybów. Pozwoli to na precyzyjna diagnozę.
Jeżeli oznaki zatrucia występują bardzo późno, najczęściej dopiero po 10 lub 11 godzinach po posiłku, istnieje wówczas podejrzenie zatrucia muchomorem sromotnikowym, wiosennym lub jadowitym, możliwym do neutralizacji tylko w specjalistycznych klinikach.
Również przy objawach zatrucia, wskazujących na spożycie grzybów nie zagrażających życiu, należy natychmiast zapewnić pomoc lekarską (nie można wykluczyć, iż w posiłku znalazły się trujące grzyby, które zadziałają dopiero później).{/jb_greenbox}
(oprac. iw)
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie