Reklama

Ostatni moment na zgłoszenia do Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego

Wyjątkowy smak szynki, boczku i chleba, wino domowej roboty czy sery wytwarzane według starej tradycyjnej metody – właśnie takie potrawy i produkty mają szansę na wyróżnienie przez samorząd Mazowsza. To już ostatni moment na zgłoszenia do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Nabór trwa tylko do 31 marca br.

Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego to konkurs na najlepsze produkty z naszego regionu – zaznacza Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego. – Dbamy o tradycję kulinarną oraz wysoką jakość wyrobów. Zależy nam na tym, aby najlepsi producenci z regionu zostali dostrzeżeni, a ich wyroby zostały docenione. Laur Marszałka jest świadectwem uznania dla kunsztu wytwarzania danego produktu. Czasu na zgłoszenia do tegorocznej edycji zostało już naprawdę niewiele. Dlatego zachęcam do wzięcia udziału w konkursie. To bardzo dobry sposób na promowanie smacznego i zdrowego jedzenia – dodaje.

Do ostatniej edycji konkursu o Laur Marszałka zgłoszono 68 smakołyków. Ostatecznie Laur przyznano 16 produktom, a 12 kolejnych wyróżniono. Ponadto 3 propozycje zdobyły wyróżnienia kapituły. Jak zaznacza Agnieszka Zaranowicz z Koła Gospodyń Wiejskich „Pogorzelec”, które jest laureatem poprzedniej edycji konkursu: – Wahałyśmy się czy startować, ale po namowach znajomych zdecydowałyśmy się i udało się zdobyć główną nagrodę. Najpierw zastanawiałyśmy się, którą z naszych potraw zgłosić do konkursu. Poza tym obawiałyśmy się, że nie mamy szans, biorąc pod uwagę dużą konkurencję. Do konkursu zgłosiłyśmy sójkę pogorzelską czyli standardowy pieróg z ciasta drożdżowego wypełniony farszem, a sekret tkwi w składnikach i przyprawach. Odwagi też dodał nam fakt, że z sójką wygrałyśmy już konkurs kulinarny na dożynkach gminnych.

Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).

Konkurs ma na celu promocję mazowieckiej żywności i kultywowanie tradycji dziedzictwa kulinarnego regionu. Zgłoszony produkt powinien więc charakteryzować się wysoką jakością produkcji, innowacyjnością, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.

Zgłoszenia do konkursu należy składać do 31 marca br. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl Wszystkie dokumenty konkursowe dostępne są na stronie www.mazovia.pl.

 

Materiał partnera
Zdj. główne: Pixabay, plakat: mazovia.pl

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Wróć do