
W Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych ,,Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2014" zorganizowanego przez Grupę Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych przy ulicy Poznańskiej w Warszawie i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w finale reprezentowali Kamil Rajdaszka i Konrad Talarek.
Celem konkursu było wykazanie się wiedzą i umiejętnościami w zakresie przygotowania zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem fileta z sandacza oraz wykwintnego dania zasadniczego z wykorzystaniem fileta z indyka – polędwiczki oraz rozdrabniania warzyw różnymi technikami.
W finale konkursu wzięło udział 14 dwuosobowych zespołów z całej Polski. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w finale reprezentowali Kamil Rajdaszka i Konrad Talarek. Uczniowie klasy III Technikum Żywienia przygotowali sandacza hycowanego w dymie jabłkowym, z budyniem z kurek i uszkiem z soczewicą w towarzystwie sosu rybnego na czerwonym winie i roladkę z indyka z czarnuszką, na sosie morelowym, z puree z białych warzyw i kapustą duszoną w czerwonym winie.
Zmagania uczniów obserwowali i oceniali kucharze najznakomitszych hoteli i restauracji Warszawskich m.in. Kurt Scheller, Michał Karadżow, Markus Hallgren, Stanisław Nowogródzki, Mariusz Nowicki.
Opiekę nad uczniami sprawowały Elżbieta Buczek i Iwona Kiełt.
(Inf. pras., oprac. ur) 2014-12-30 09:55:37
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie