
Podczas III Festiwalu Etnograficznego Powiatu Garwolińskiego rozstrzygnięto zorganizowany dla Kół Gospodyń Wiejskich konkurs na najsmaczniejszą potrawę z ziemniakiem.
Konkurs kulinarny, tym razem pod tytułem, „Ziemniak w polskiej tradycji kulinarnej ziemi garwolińskiej”, został zorganizowany przez starostwo powiatowe po raz trzeci. Wpłynęło 41 zgłoszeń Kół Gospodyń Wiejskich. Podczas pierwszego etapu oceniano przepisy oraz fotografie potraw. Do finału awansowało 13 dań. Konkurs rozstrzygnięto podczas III Festiwalu Etnograficznego Powiatu Garwolińskiego. Potrawy oceniała komisja konkursowa, w której skład weszli: poseł Grzegorz Woźniak - przewodniczący, radny powiatowy Maciej Kurowski oraz Anna Lewandowska - dyrektor Powiatowego Centrum Kultury i Promocji w Miętnem.
Nie miała ona łatwego zadania! Gospodynie przygotowały nie tylko same potrawy, ale też piękne stoiska, a nawet oprawę muzyczną.
– Powiat garwoliński tradycją, muzyką, potrawami tradycyjnymi, historią, przywiązaniem do tradycji stoi –podkreślał poseł Grzegorz Woźniak, przewodniczący komisji konkursowej. Dodał, że decyzja o wyłonieniu zwycięzców była bardzo trudna. Podobnie mówił M. Kurowski. – Werdykt nie był prosty bo wszystkie potrawy wszystkich KGW były pyszne. W zasadzie powinniśmy przyznać pierwsze miejsce dla wszystkich, ale tak nie możemy zrobić – zaznaczył.
Pierwsze miejsce zdobyło KGW Kacprowianki z Kacprówka. Za szarą pyzę ziemniaczaną z nadzieniem mięsnym otrzymało w nagrodę 2.000 zł. Drugie miejsce wywalczył kartoflany gołąbek w sosie ziemniaczanym od KGW Pogorzelanki w Pogorzelcu (nagroda 1500 zł). Na ostatnim stopniu podium uplasował się odczarowany placek ziemniaczany przyrządzony przez KGW Kamionka (nagroda 1000 zł). Pozostałe 10 kół, które zakwalifikowały się do finału, otrzymało wyróżnienia i bony o wartości 500 zł.
Zgłoszone przepisy wraz ze zdjęciami znajdą się w książce kulinarnej, której współautorami będą wszystkie KGW, które wzięły udział w konkursie.
Wyniki konkursu dla KGW na najsmaczniejszą potrawę z ziemniakiem „Ziemniak w polskiej tradycji kulinarnej ziemi garwolińskiej”
I miejsce: KGW Kacprowianki z Kacprówka, szara pyza ziemniaczana z nadzieniem mięsnym (nagroda 2000 zł)
II miejsce: KGW Pogorzelanki w Pogorzelcu, kartoflany gołąbek w sosie ziemniaczanym (nagroda 1500 zł)
III miejsce: KGW Kamionka, odczarowany placek ziemniaczany (nagroda 1000 zł)
Wyróżnienia (nagroda po 500 zł)
KGW Trojanów
KGW Stefanów
KGW Trzcianka
KGW Stara Huta
KGW Damianowianki z Damianowa
KGW Krystynianki z Krystyny
KGW Paryżanki z Parysowa
KGW Zwolanki ze Zwoli
KGiGW Miętne
KGW Sami Swoim Miastków Kościelny
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie