Reklama

Wygrały pyza, gołąbek i placek ziemniaczany

Podczas III Festiwalu Etnograficznego Powiatu Garwolińskiego rozstrzygnięto zorganizowany dla Kół Gospodyń Wiejskich konkurs na najsmaczniejszą potrawę z ziemniakiem.

Konkurs kulinarny, tym razem pod tytułem, „Ziemniak w polskiej tradycji kulinarnej ziemi garwolińskiej”, został zorganizowany przez starostwo powiatowe po raz trzeci. Wpłynęło 41 zgłoszeń Kół Gospodyń Wiejskich. Podczas pierwszego etapu oceniano przepisy oraz fotografie potraw. Do finału awansowało 13 dań. Konkurs rozstrzygnięto podczas III Festiwalu Etnograficznego Powiatu Garwolińskiego. Potrawy oceniała komisja konkursowa, w której skład weszli: poseł Grzegorz Woźniak - przewodniczący, radny powiatowy Maciej Kurowski oraz Anna Lewandowska - dyrektor Powiatowego Centrum Kultury i Promocji w Miętnem.

Nie miała ona łatwego zadania! Gospodynie przygotowały nie tylko same potrawy, ale też piękne stoiska, a nawet oprawę muzyczną. 

– Powiat garwoliński tradycją, muzyką, potrawami tradycyjnymi, historią, przywiązaniem do tradycji stoi –podkreślał poseł Grzegorz Woźniak, przewodniczący komisji konkursowej. Dodał, że decyzja o wyłonieniu zwycięzców była bardzo trudna. Podobnie mówił M. Kurowski. – Werdykt nie był prosty bo wszystkie potrawy wszystkich KGW były pyszne. W zasadzie powinniśmy przyznać pierwsze miejsce dla wszystkich, ale tak nie możemy zrobić – zaznaczył.

Pierwsze miejsce zdobyło KGW Kacprowianki z Kacprówka. Za szarą pyzę ziemniaczaną z nadzieniem mięsnym otrzymało w nagrodę 2.000 zł. Drugie miejsce wywalczył kartoflany gołąbek w sosie ziemniaczanym od KGW Pogorzelanki w Pogorzelcu (nagroda 1500 zł). Na ostatnim stopniu podium uplasował się odczarowany placek ziemniaczany przyrządzony przez KGW Kamionka (nagroda 1000 zł). Pozostałe 10 kół, które zakwalifikowały się do finału, otrzymało wyróżnienia i bony o wartości 500 zł.

Zgłoszone przepisy wraz ze zdjęciami znajdą się w książce kulinarnej, której współautorami będą wszystkie KGW, które wzięły udział w konkursie.

 

 

Wyniki konkursu dla KGW na najsmaczniejszą potrawę z ziemniakiem „Ziemniak w polskiej tradycji kulinarnej ziemi garwolińskiej”

I miejsce: KGW Kacprowianki z Kacprówka, szara pyza ziemniaczana z nadzieniem mięsnym (nagroda 2000 zł)

II miejsce: KGW Pogorzelanki w Pogorzelcu, kartoflany gołąbek w sosie ziemniaczanym (nagroda 1500 zł)

III miejsce: KGW Kamionka, odczarowany placek ziemniaczany (nagroda 1000 zł)

Wyróżnienia (nagroda po 500 zł)

KGW Trojanów

KGW Stefanów

KGW Trzcianka

KGW Stara Huta

KGW Damianowianki z Damianowa

KGW Krystynianki z Krystyny

KGW Paryżanki z Parysowa

KGW Zwolanki ze Zwoli

KGiGW Miętne

KGW Sami Swoim Miastków Kościelny

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 05/08/2024 17:00
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Wróć do