Reklama

Białko a odchudzanie - czy dzięki tej substancji można zgubić zbędne kilogramy?

Diety odchudzające nie polegają wyłącznie na ograniczeniu podaży kalorycznej. Równie ważne okazuje się zachowanie odpowiednich proporcji makroelementów, w tym białka. Czy wiesz, dlaczego ten składnik odżywczy jest tak istotny w kontekście zrzucania tkanki tłuszczowej i w jaki sposób należy go dawkować, aby wypracować wymarzoną sylwetkę?

Białko dla osób na redukcji – jak to działa?

Czy wiesz, że białko jest uznawane za podstawowy składnik odżywczy? To jeden z makroelementów – do tej grupy zaliczamy także tłuszcze i węglowodany. Najbogatsze źródła cennego składnika to na przykład mięso, jaja, ryby, czy orzechy, jednak nie zawsze przyjmujemy białko wraz z pożywieniem. Dotyczy to szczególnie osób aktywnych, które chętnie sięgają po białkowe koktajle. Odpowiednie suplementy wspierają utrzymanie masy mięśniowej i prawidłowego metabolizmu, a także wpływają na zwiększenie poczucia sytości. Przyjmowanie wysokich dawek białka może wspierać proces odchudzania, dlatego warto wprowadzić do swojej diety zarówno mięso, jak i specjalistyczne odżywki.

Ile wynosi rekomendowana dzienna porcja białka?

Optymalne spożycie białka powinno równać się 25% energii z diety, czyli mniej więcej 0,9 g na kilogram masy ciała. Osoby będące na redukcji muszą kontrolować podaż wszystkich makroskładników – jeżeli z pewnych powodów okazuje się to niemożliwe, można sięgnąć po suplementy diety zawierające zbilansowane dawki najważniejszych składników odżywczych. Takie preparaty są dostępne na stronie https://mybionic.pl. Odżywki białkowe przydają się wyczynowym sportowcom, amatorom aktywności fizycznej, a także osobom, które w ogóle nie ćwiczą. Warto pamiętać, że wyczerpujące treningi nie są potrzebne do zgubienia zbędnych kilogramów. Kluczem do sukcesu okazuje się deficyt kaloryczny oraz odpowiednie proporcje makroskładników.

Jaki rodzaj białka suplementować, by zgubić nadmierne kilogramy?

Podczas redukcji należy wybierać odzywki białkowe, które zawierają w sobie dużo białka i jak najmniejszy procent pozostałych makroskładników. Na rynku znajdziemy kilka produktów, które spełniają te wymogi. Największą popularnością cieszą się:

  • Izolat białka serwatkowego (WPI) – przynajmniej 90% jego składu stanowi białko,
  • Hydroizolat białka serwatkowego (WPH) – jeszcze lepiej przyswajalny niż WPI, jest polecany osobom z nietolerancją laktozy,
  • Acidofilne białko serwatkowe (WPA) – preparat wzbogacony o szczep bakterii, który wspiera pracę jelit.

Osoby będące na redukcji najczęściej przygotowują koktajle białkowe na bazie mleka. Jeżeli zależy nam na ograniczeniu kaloryczności takiego posiłku, możemy zastąpić mleko wodą lub napojem roślinnym.

Czy można przedawkować białko?

Badania naukowe wykazują, że nadmierne porcje białka nie mają negatywnego wpływu na narządy wewnętrzne, jednak przedawkowanie tego makroelementu czasem wiąże się z występowaniem nieprzyjemnych skutków ubocznych. Do sygnałów świadczących o przyjmowaniu za wysokich dawek białka należą między innymi bóle brzucha, uczucie niestrawności, odwodnienie oraz wahania nastroju. Jeżeli odczujemy przykre dolegliwości, powinniśmy ograniczyć spożycie potraw i suplementów o wysokiej zawartości białka.

 

 

 

 

 

materiał płatny

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 11/10/2024 18:40
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do