
Chcesz jeść smacznie i zdrowo, a przy tym nie przepłacać? Zimą idealnym rozwiązaniem są sezonowe owoce i warzywa, które mimo chłodniejszej pory roku wciąż są w zasięgu naszej ręki. Warto wybierać produkty bogate w witaminy i minerały, wspierające odporność i dodające energii. Przekonaj się, jakie owoce i warzywa najlepiej sprawdzą się w zimowej diecie i przeczytaj nasz artykuł!
Dynia to jesienno-zimowy klasyk, po który warto sięgać. Sezon na to warzywo nie kończy się wraz z nadejściem Halloween. Dlaczego warto jeść dynię? Sekret tkwi w pomarańczowym miąższu, w którym znajdziesz prawdziwe bogactwo witamin A i C, a także beta-karotenu. Dzięki nim będziesz wspierać swoją odporność i zadbasz o zdrowie swojej skóry. Dynia jest też niskokaloryczna, więc bez obaw możesz ją jeść także na redukcji – przygotuj z niej pyszne zupy, gulasze, sosy czy desery.
W Twojej diecie nie może też zabraknąć buraków, bo to warzywa o silnym działaniu prozdrowotnym. To dobry wybór dla osób z problemami z układem krążenia, ponieważ buraki są bogate w azotany, które wspomagają obniżenie ciśnienia krwi. Znajdziesz w nich również kwas foliowy, magnez i potas, dlatego włącz do swojej diety pożywne buraczane surówki lub sałatki, przygotuj z nich koktajl czy też dodaj do deserów.
Zarówno kiszona, jak i świeża kapusta to niezastąpione warzywo w sezonie jesienno-zimowym. Dlaczego? Kapusta to doskonałe źródło witamin C i K, a także błonnika, który wspiera trawienie. To również naturalny probiotyk, który wzmacnia układ odpornościowy i wspiera florę bakteryjną jelit. Kapusta oraz inne kiszonki np. ogórki to świetna przekąska, składnik surówek i zup.
Oczywiście jabłka, to prawdziwy, polski diament, który stanowi idealny przykład uniwersalnego owocu. Wyczarujesz z niego smakowite desery, możesz też jeść je na surowo, dodawać do koktajli, surówek, owsianki czy kompotów. Oprócz uniwersalności jabłek warto też podkreślić ich zdrowotne właściwości. Są bogate w błonnik, a szczególnie w pektyny. Znajdziesz w nich również witaminy A i C oraz antyoksydanty.
Choć cytrusy nie są uprawiane w Polsce, zimą można je znaleźć w niemal każdym supermarkecie. Pomarańcze, grejpfruty, cytryny czy mandarynki to prawdziwe bogactwo witaminy C, która skutecznie wzmacnia odporność i pomaga chronić organizm przed infekcjami.
Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub nie masz czasu na gotowanie, to rozwiązaniem może być catering dietetyczny np. od Zdrowego Cateringu, który oferuje swoje usługi w małych i dużych miejscowościach w Polsce, np.:
Regularne spożywanie dobrze skomponowanych posiłków pomaga nie tylko utrzymać zdrową sylwetkę, ale także wzmacnia odporność i dodaje energii, co jest szczególnie ważne w chłodne, zimowe dni. Catering dietetyczny pozwala na oszczędność czasu – zamiast spędzać swój wolny czas w kuchni, możesz skupić się na swoich pasjach lub odpoczynku. Dodatkowo, dzięki dostawie prosto pod drzwi masz pewność, że każdego dnia otrzymasz świeże i smaczne jedzenie.
materiał płatny
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie