
Kamila Chudek i Paweł Talarek z ZSP nr 2 w Garwolinie zostali zwycięzcami I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Nadwiślańska”, który odbył się w garwolińskiej Dwójce w środę 11 kwietnia. Czym młodzi i zdolni kucharze zachwycili podniebienia jury?
W środę 11 kwietnia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie odbył się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Nadwiślańska”. Organizatorem wydarzenia była garwolińska Dwójka.
Tego dnia szkołę odwiedzili uczniowie z opiekunami z całej Polski, między innymi z: Rydułtów, Puław, Płocka, Sadownego, Łomży, Przysuchy i Radomia. W kulinarne szranki stanęli także uczniowie ze szkoły, która była organizatorem i gospodarzem konkursu.
Królował schab i pietruszka
Zespoły zostały wcześniej wyłonione w drodze eliminacji. Drużyny miały do wykonania po 4 porcje dania zasadniczego, którego składnikiem głównym był schab oraz deseru, w którym należało wykorzystać korzeń pietruszki. Oprócz tego w skrzyni niespodziance tzw. black box znajdowało się warzywo i owoc, który uczniowie mieli pokroić w odpowiedni sposób. Na wykonanie wszystkich zadań uczestnicy mieli 120 minut. Efekty pracy były oceniane przez jury techniczne i degustacyjne. W skład Kapituły Konkursu weszli: prezes Zarządu Euro Toques Polska Marcin Soból, viceprezes Zarządu Euro Toques Polska Jean Bos, członek Zarządu Euro Toques Polska i przewodniczący jury Marek Rybacki, członek Zarządu Euro Toques Polska Janusz Sykut i członek Zarządu Euro Toques Polska Mariusz Zając. W komisji VIP zasiedli Renata Rybacka, wicedyrektor ZSP nr 2 Grzegorz Rybak i wicestarosta powiatu Urszula Zadrożna.
Zwyciężyli gospodarze
W I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Nadwiślańska” trzecie miejsce zajęli Patryk Ryszawa i Szymon Jadczuk (ZSP w Sadownem, op. Elżbieta Rukat), a drugie Agnieszka Ostrowska i Kamil Gumiński (ZS Usług i Przedsiębiorczości w Płocku, op. Małgorzata Teresa Garlej). Zwycięzcami I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Nadwiślańska” zostali reprezentanci gospodarzy – Kamila Chudek i Paweł Talarek (op. Iwona Kiełt, Elżbieta Buczek). Zwycięski zespół przygotował: Schab w crustcie ziołowym, sos z wiśni nadwiślańskiej, puree z bobu oraz deser: Kruche orzechowe ciasteczko, mus malinowy, pietruszkowy serniczek.
Laureaci oprócz medali, pucharów i dyplomów, odebrali cenne nagrody rzeczowe. Nagrodę za I miejsce ufundował starosta powiatu garwolińskiego Marek Chciałowski, za II miejsce prezes firmy Lechpol Zbigniew Leszek, za III prezes ZNP oddział w Garwolinie Halina Poszytek i właściciel sklepu wielobranżowego Domańscy Maria Domańska. Nagrodę VIP ufundował właściciel firmy Smak Drób Stefan Gniadek.
Dziękują za wsparcie
Konkurs Kulinarny “Kuchnia Nadwiślańska ” nie odbyłby się gdyby nie wsparcie przyjaciół szkoły, lokalnych przedsiębiorców i pracodawców. Organizatorzy wydarzenia dziękują: staroście powiatu garwolińskiego Markowi Chciałowskiemu, prezesowi firmy Lechpol Zbigniewowi Leszkowi, prezesowi oddziału Związku Nauczycielstwa Polskiego Halinie Poszytek, właścicielowi firmy “ Smak Drób” Stefanowi Gniadkowi, właścicielowi Piekarni “Żabczyńscy“ Waldemarowi Żabczyńskiemu, właścicielowi Hurtowni Owoców i Warzyw „ LoBo” Michałowi Kopikowi, przedstawicielowi firmy Bonduelle Pawłowi Krzyżanowskiemu, właścicielowi Hotelu “ Sulbin” Marcinowi Warownemu, prezesowi hurtowni Spożywczej RoBu Barbarze Mączce, właścicielowi sklepu wielobranżowego Marii Domańskiej, właścicielom Hurtowni mięsa i wędlin Januszowi i Jarosławowi Wyglądałom, właścicielowi sklepu mięsnego “Grawex” Marii Rogali, Hurtowni napojów “ Zdrój” Eugeniuszowi Owczarczykowi, Joannie Purzyckiej przedstawicielowi Firmy Makro Polska i koordynatorowi projektu „Szef dla młodych talentów”, Annie Liszewskiej i Marzennie Żak oraz uczniom klas gastronomicznych za przygotowanie poczęstunku i obsługę gości podczas konkursu, Piotrowi Mysiakowi i uczniom klas informatycznych za obsługę techniczno-informatyczną, dzięki których pracy możliwe było oglądanie na żywo zmagań kulinarnych na szkolnym kanale YouTube oraz dyrektor szkoły Ewie Fladze za wspieranie inicjatywy i pomoc w zrealizowaniu przedsięwzięcia i życzliwość dla wszystkich przybyłych gości.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął starosta powiatu garwolińskiego Marek Chciałowski. Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska z siedzibą w Brukseli.
Inf i fot. ZSP nr 2 w Garwolinie, oprac. ur
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie