Reklama

Kucharze z ZSP nr 2 najlepsi w Polsce – Konkurs Kulinarny Kuchnia Nadwiślańska

Kamila Chudek i Paweł Talarek z ZSP nr 2 w Garwolinie zostali zwycięzcami I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Nadwiślańska”, który odbył się w garwolińskiej Dwójce w środę 11 kwietnia. Czym młodzi i zdolni kucharze zachwycili podniebienia jury?

W środę 11 kwietnia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie odbył się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Nadwiślańska”. Organizatorem wydarzenia była garwolińska Dwójka.

Tego dnia szkołę odwiedzili uczniowie z opiekunami z całej Polski, między innymi z: Rydułtów, Puław, Płocka, Sadownego, Łomży, Przysuchy i Radomia. W kulinarne szranki stanęli także uczniowie ze szkoły, która była organizatorem i gospodarzem konkursu.

 

Królował schab i pietruszka

Zespoły zostały wcześniej wyłonione w drodze eliminacji. Drużyny miały do wykonania po 4 porcje dania zasadniczego, którego składnikiem głównym był schab oraz deseru, w którym należało wykorzystać korzeń pietruszki. Oprócz tego w skrzyni niespodziance tzw. black box znajdowało się warzywo i owoc, który uczniowie mieli pokroić w odpowiedni sposób. Na wykonanie wszystkich zadań uczestnicy mieli 120 minut. Efekty pracy były oceniane przez jury techniczne i degustacyjne. W skład Kapituły  Konkursu  weszli: prezes Zarządu Euro Toques Polska Marcin Soból, viceprezes Zarządu Euro Toques Polska Jean Bos, członek Zarządu Euro Toques Polska i przewodniczący jury Marek Rybacki, członek Zarządu Euro Toques Polska Janusz Sykut i członek Zarządu Euro Toques Polska Mariusz Zając. W komisji VIP zasiedli Renata Rybacka, wicedyrektor ZSP nr 2 Grzegorz Rybak i wicestarosta powiatu Urszula Zadrożna.

 

Zwyciężyli gospodarze

W I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Nadwiślańska” trzecie miejsce zajęli Patryk Ryszawa i Szymon Jadczuk (ZSP w Sadownem, op. Elżbieta Rukat), a drugie Agnieszka Ostrowska i Kamil Gumiński (ZS Usług i Przedsiębiorczości w Płocku, op. Małgorzata Teresa Garlej). Zwycięzcami I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Nadwiślańska” zostali reprezentanci gospodarzy – Kamila Chudek i Paweł Talarek (op. Iwona Kiełt, Elżbieta Buczek).  Zwycięski zespół przygotował: Schab w crustcie ziołowym, sos z wiśni nadwiślańskiej, puree z bobu oraz deser: Kruche orzechowe ciasteczko, mus malinowy, pietruszkowy serniczek.

Laureaci oprócz medali, pucharów i dyplomów, odebrali cenne nagrody rzeczowe. Nagrodę za I miejsce ufundował starosta powiatu garwolińskiego Marek Chciałowski, za II miejsce prezes firmy Lechpol Zbigniew Leszek, za III prezes ZNP oddział w Garwolinie Halina Poszytek i właściciel sklepu wielobranżowego Domańscy Maria Domańska. Nagrodę VIP ufundował właściciel firmy Smak Drób Stefan Gniadek.

 

Dziękują za wsparcie

Konkurs Kulinarny “Kuchnia Nadwiślańska ” nie odbyłby się gdyby nie wsparcie przyjaciół szkoły, lokalnych przedsiębiorców i pracodawców. Organizatorzy wydarzenia dziękują: staroście powiatu garwolińskiego Markowi Chciałowskiemu, prezesowi firmy Lechpol Zbigniewowi Leszkowi, prezesowi oddziału Związku Nauczycielstwa Polskiego Halinie Poszytek, właścicielowi firmy “ Smak Drób” Stefanowi Gniadkowi, właścicielowi Piekarni “Żabczyńscy“ Waldemarowi Żabczyńskiemu, właścicielowi Hurtowni Owoców i Warzyw  „ LoBo” Michałowi Kopikowi, przedstawicielowi firmy Bonduelle Pawłowi Krzyżanowskiemu, właścicielowi Hotelu “ Sulbin” Marcinowi Warownemu, prezesowi hurtowni Spożywczej RoBu Barbarze Mączce, właścicielowi sklepu wielobranżowego Marii Domańskiej, właścicielom Hurtowni mięsa i wędlin Januszowi i Jarosławowi Wyglądałom, właścicielowi sklepu mięsnego “Grawex” Marii Rogali, Hurtowni napojów “ Zdrój” Eugeniuszowi Owczarczykowi, Joannie Purzyckiej przedstawicielowi Firmy Makro Polska i koordynatorowi projektu „Szef dla młodych talentów”, Annie Liszewskiej i Marzennie Żak oraz uczniom klas gastronomicznych za przygotowanie poczęstunku i obsługę gości podczas konkursu, Piotrowi Mysiakowi i uczniom klas informatycznych za obsługę techniczno-informatyczną, dzięki których pracy możliwe było oglądanie na żywo zmagań kulinarnych na szkolnym kanale YouTube oraz dyrektor szkoły Ewie Fladze za wspieranie inicjatywy i pomoc w zrealizowaniu przedsięwzięcia i życzliwość dla wszystkich przybyłych gości.

 

Patronat honorowy nad wydarzeniem objął starosta powiatu garwolińskiego Marek Chciałowski. Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska z siedzibą w Brukseli.

 

Inf i fot. ZSP nr 2 w Garwolinie, oprac. ur

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Wróć do